Faszerowane roladki mięsne to smaczny pomysł na urozmaicenie drobiu. Moje roladki nadziałam szpinakiem i serem Edam. Oczywiście możecie sięgnąć po dodatek innego sera, np. delikatną mozzarellę lub słoną fetę. Roladki najlepiej podawać z pieczonymi ziemniakami i lekką sałatką.
FILETY Z KURCZAKA ZE SZPINAKIEM I SEREM
Składniki (na 2 porcje):
- 2 duże piersi z kurczaka bez polędwiczek
- dwie spore garście świeżego szpinaku
- 1 ząbek czosnku, drobno siekamy
- 6 plastrów sera, np. Edam
- sól, pieprz do smaku
Każdą pierś rozcinamy wzdłuż na pół (nie do końca) i rozkładamy jak książkę (powstanie nam coś na kształt skrzydeł motyla). Mięso rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą. Przyprawiamy solą i pieprzem. Szpinak myjemy, osuszamy, odcinamy łodygi a liście siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy szpinak, smażymy 1-2 minuty, dodajemy czosnek, smażymy kolejną minutę. Lekko solimy, odkładamy do miseczki. Na każdej piersi układamy połowę szpinaku, po 3 plastry sera, zwijamy w roladki. Każdą roladę związujemy sznurkiem. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy roladki ze wszystkich stron przez około 12-15 minut, aż ładnie się zrumienią i przestaną być różowe w środku. Zdejmujemy je z patelni, odcinamy sznurek. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
*roladki możecie także upiec w piekarniku (około 25 minut w temp. 180 stopni).
Czas przygotowania: 20 minut.
13 komentarzy
zjadłabym takie lunch z wielką chęcią 🙂
Nie rozumiem po co pierś kurczaka przecinać na tzw. skrzydła motyla? Nie mogę po prostu rozbić kurczaka?
Dla wygody i estetyki 🙂
wyśmienite te roladki 🙂
Mniam, ja robię takie z pieczarkami, u mnie nic zielonego nie przejdzie :/
Smakowity przepis:) Ja robię takie roladki z suszonymi pomidorami i fetą. Pozdrawiam:)
pysznie wygląda:)
Bardzo często takie robię, czasem nawet ze zwykłym serkiem topionym. I choć już nie jem mięsa od jakiegoś czasu, to te roladki ciągle goszczą na moim stole, tak polubili je domownicy 🙂
Smacznie i bardzo ciekawie 🙂
ciekawy pomysł
ja robiłam roladki na parze z suszonym pomidorem i fetą
Bardzo fajne te filety 🙂
mniam 🙂
Wielbię takie roladki, zwłaszcza ze szpinakiem.