Filety z kurczaka ze szpinakiem i serem

przez Malwina
 Roladki z kurczakiem i szpinakiem

Faszerowane roladki mięsne to smaczny pomysł na urozmaicenie drobiu. Moje roladki nadziałam szpinakiem i serem Edam. Oczywiście możecie sięgnąć po dodatek innego sera, np. delikatną mozzarellę lub słoną fetę. Roladki najlepiej podawać z pieczonymi ziemniakami i lekką sałatką.

Kurczak nadziewany szpinakiem

FILETY Z KURCZAKA ZE SZPINAKIEM I SEREM


Składniki (na 2 porcje):

  • 2 duże piersi z kurczaka bez polędwiczek
  • dwie spore garście świeżego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku, drobno siekamy
  • 6 plastrów sera, np. Edam
  • sól, pieprz do smaku
Każdą pierś rozcinamy wzdłuż na pół (nie do końca) i rozkładamy jak książkę (powstanie nam coś na kształt skrzydeł motyla). Mięso rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą. Przyprawiamy solą i pieprzem. Szpinak myjemy, osuszamy, odcinamy łodygi a liście siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy szpinak, smażymy 1-2 minuty, dodajemy czosnek, smażymy kolejną minutę. Lekko solimy, odkładamy do miseczki. Na każdej piersi układamy połowę szpinaku, po 3 plastry sera, zwijamy w roladki. Każdą roladę związujemy sznurkiem. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy roladki ze wszystkich stron przez około 12-15 minut, aż ładnie się zrumienią i przestaną być różowe w środku. Zdejmujemy je z patelni, odcinamy sznurek. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

*roladki możecie także upiec w piekarniku (około 25 minut w temp. 180 stopni).

Piersi z kurczaka z serem i szpinakiem

Czas przygotowania: 20 minut.

13 komentarzy
0

Podobne posty:

13 komentarzy

soulstorm-everywhere 04/03/2014 - 5:08 pm

zjadłabym takie lunch z wielką chęcią 🙂

Odpowiedz
olenka4527 04/03/2014 - 5:10 pm

Nie rozumiem po co pierś kurczaka przecinać na tzw. skrzydła motyla? Nie mogę po prostu rozbić kurczaka?

Odpowiedz
Malwina 05/03/2014 - 3:40 pm

Dla wygody i estetyki 🙂

Odpowiedz
Kuchnia i Podróże 04/03/2014 - 5:21 pm

wyśmienite te roladki 🙂

Odpowiedz
Ja i moje urwisy 04/03/2014 - 5:51 pm

Mniam, ja robię takie z pieczarkami, u mnie nic zielonego nie przejdzie :/

Odpowiedz
Zuzanna 04/03/2014 - 7:00 pm

Smakowity przepis:) Ja robię takie roladki z suszonymi pomidorami i fetą. Pozdrawiam:)

Odpowiedz
Justyna Żak 04/03/2014 - 7:50 pm

pysznie wygląda:)

Odpowiedz
Rodzynki Sułtańskie. Lifestyle, podróże, kultura i coś jeszcze. 04/03/2014 - 8:14 pm

Bardzo często takie robię, czasem nawet ze zwykłym serkiem topionym. I choć już nie jem mięsa od jakiegoś czasu, to te roladki ciągle goszczą na moim stole, tak polubili je domownicy 🙂

Odpowiedz
Majana 04/03/2014 - 9:57 pm

Smacznie i bardzo ciekawie 🙂

Odpowiedz
Rasowa Kura Domowa 05/03/2014 - 7:44 am

ciekawy pomysł
ja robiłam roladki na parze z suszonym pomidorem i fetą

Odpowiedz
Magda C. 05/03/2014 - 8:32 am

Bardzo fajne te filety 🙂

Odpowiedz
AniBarPioMar 05/03/2014 - 11:53 am

mniam 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 09/03/2014 - 9:34 am

Wielbię takie roladki, zwłaszcza ze szpinakiem.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies