Sałatka z brązowym ryżem, kurczakiem i awokado

przez Malwina
Sałatka z ryżem i kurczakiem

Pamiętam, jak Połówek opowiadał mi, co jadł zanim zaczęliśmy się spotykać. Jako osoba regularnie chodząca na siłownię swoją dietę opierał przede wszystkim na białku w postaci mięsa drobiowego. Najczęściej było to gotowane mięso i ryż. Nie jadał wtedy warzyw a pierś z kurczaka (o zgrozo!) gotował prawie godzinę. Na całe szczęście było to bardzo dawno temu i teraz je różnorodnie i przede wszystkim smacznie. 

Sałatka z brązowym ryżem przepis

SAŁATKA Z BRĄZOWYM RYŻEM, KURCZAKIEM I AWOKADO


Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • szklanka ugotowanego brązowego ryżu
  • 1 awokado
  • 2 łodygi selera naciowego
  • pół czerwonej cebuli
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki, drobno posiekana
  • 1 pierś z kurczaka, ugotowana*
  • dressing: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka octu z czerwonego wina, 1 łyżeczka musztardy, sól i pieprz do smaku
Awokado obieramy, kroimy w kostkę (jeśli sałatkę będziecie jeść później, pamiętajcie o skropieniu awokado sokiem z cytryny, aby nie ściemniało). Selera i cebulę siekamy w kostkę. Ugotowanego i ostudzonego kurczaka także kroimy w kostkę. Do ryżu dodajemy awokado, selera, cebulę, natkę pietruszki i kurczaka. W małym słoiczku umieszczamy oliwę, ocet z czerwonego wina (jeśli go nie posiadacie użyjcie soku z cytryny), musztardę. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Słoik zakręcamy i potrząsamy nim do połączenia składników. W razie potrzeby doprawiamy dressing odrobiną soli. Sałatkę polewamy dressingiem, delikatnie mieszamy. Możecie przygotować ją wcześniej i zabrać ze sobą do szkoły lub pracy.
*pierś z kurczaka umieszczamy w garnku z wodą, gotujemy przez około 10 minut od zawrzenia wody. Do sałatki możecie wykorzystać też kawałki pieczonego kurczaka
Sałatka z kurczakiem i ryżem przepis

Czas przygotowania: 20 minut.

18 komentarzy
0

Podobne posty:

18 komentarzy

Justyna Żak 04/03/2014 - 8:34 am

smaczny pomysł, aj tez dzisiaj mam sałatkę tylko gyros:d

Odpowiedz
Magda C. 04/03/2014 - 9:12 am

Muszę koniecznie sobie taką zrobić do pracy 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 04/03/2014 - 11:21 am

A właśnie się zastanawiałam co zrobić z 2 dojrzałymi avocado, bo wersja z łosiem i mozarellą już mi się znudziła 🙂 🙂 Blog genialny !! 🙂 Gratuluję! Przekonałaś mnie do D'Acampo 🙂 kupię i będę szaleć w kuchni 🙂

Odpowiedz
Malwina 05/03/2014 - 3:41 pm

Dziękuję za tak miłe słowa i życzę powodzenia w gotowaniu i odkrywaniu nowych smaków 🙂

Odpowiedz
Christina Curly 04/03/2014 - 11:43 am

Hej,
Twój blog jest rewelacyjny. Twoje przepisy są wspaniałe. Każdy przepis mam ochotę przygotować.
A ta sałatka mnie urzekła. Uwielbiam awokado!

Odpowiedz
frambuesa 04/03/2014 - 2:23 pm

Zapisuje sobie przepis 🙂

Odpowiedz
Agnieszka 04/03/2014 - 5:03 pm

Wygląda apetycznie, a jej kolory tak bardzo kojarzą mi się z wiosną 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 09/03/2014 - 9:35 am

Pomysłowa ta sałatka i pięknie sfotografowana!

Odpowiedz
Anonimowy 16/04/2014 - 9:10 pm

Czym by tu zastąpić ocet z czerwonego wina? może być biały ocet winny?

Odpowiedz
Malwina 17/04/2014 - 4:54 am

Oczywiście.

Odpowiedz
NG 17/12/2014 - 8:26 pm

Uwielbiam tą sałatkę, wielokrotnie robiłam ją jako posiłek do pracy – rewelacja ! Jest sycąca, zdrowa i pyszna.

Odpowiedz
magducha err 11/05/2015 - 3:18 pm

Kupiłam awokado w tesco (w lidlu więcej nie kupię bo już drugie nawet po 3tyg dojrzewania było plastikowe) i właśnie pięknie dojzalo. Szukałam inspiracji na nie, a tu ta sałatka. A że od dziś niestety jadę na antybiotyku to tym bardziej sałatka mi pasuje. Bardzo smakowity przepis 🙂 Teraz żałuję, że tylko 1 awokado kupiłam bo na pewno jeszcze bym cos u Ciebie na nie znalazła 😉

Odpowiedz
Anonimowy 08/02/2016 - 11:14 am

Czy można gotowanego kurczka zastąpić np wędzonym?

Odpowiedz
Malwina 08/02/2016 - 11:17 am

Oczywiście

Odpowiedz
Anonimowy 08/02/2016 - 1:04 pm

Super 🙂 dziękuje za szybka odpowiedz

Odpowiedz
Ela xyz 21/04/2017 - 9:34 am

Pysznie, dziś zrobię taką sałatkę!!! Od jakiegoś czasu Twoje przepisy są dla mnie inspiracją i wiele już z nich zrobiłam – wszystkie smakowite! Pozdrawiam

Odpowiedz
Anonimowy 10/04/2018 - 9:51 am

A seler naciowy czym można zastąpić?

Odpowiedz
Malwina 10/04/2018 - 10:06 am

Ma on na tyle specyficzny smak, że w tym przypadku niczym go nie zastąpimy. Ale można zrobić troszkę inną sałatkę, dodać do niej w miejsce selera posiekanego ogórka konserwowego (ewentualnie marynowaną paprykę, cebulkę perłową) i np. zielone oliwki.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies