Pamiętam, jak Połówek opowiadał mi, co jadł zanim zaczęliśmy się spotykać. Jako osoba regularnie chodząca na siłownię swoją dietę opierał przede wszystkim na białku w postaci mięsa drobiowego. Najczęściej było to gotowane mięso i ryż. Nie jadał wtedy warzyw a pierś z kurczaka (o zgrozo!) gotował prawie godzinę. Na całe szczęście było to bardzo dawno temu i teraz je różnorodnie i przede wszystkim smacznie.
SAŁATKA Z BRĄZOWYM RYŻEM, KURCZAKIEM I AWOKADO
Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
- szklanka ugotowanego brązowego ryżu
- 1 awokado
- 2 łodygi selera naciowego
- pół czerwonej cebuli
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki, drobno posiekana
- 1 pierś z kurczaka, ugotowana*
- dressing: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka octu z czerwonego wina, 1 łyżeczka musztardy, sól i pieprz do smaku
Awokado obieramy, kroimy w kostkę (jeśli sałatkę będziecie jeść później, pamiętajcie o skropieniu awokado sokiem z cytryny, aby nie ściemniało). Selera i cebulę siekamy w kostkę. Ugotowanego i ostudzonego kurczaka także kroimy w kostkę. Do ryżu dodajemy awokado, selera, cebulę, natkę pietruszki i kurczaka. W małym słoiczku umieszczamy oliwę, ocet z czerwonego wina (jeśli go nie posiadacie użyjcie soku z cytryny), musztardę. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Słoik zakręcamy i potrząsamy nim do połączenia składników. W razie potrzeby doprawiamy dressing odrobiną soli. Sałatkę polewamy dressingiem, delikatnie mieszamy. Możecie przygotować ją wcześniej i zabrać ze sobą do szkoły lub pracy.
*pierś z kurczaka umieszczamy w garnku z wodą, gotujemy przez około 10 minut od zawrzenia wody. Do sałatki możecie wykorzystać też kawałki pieczonego kurczaka
Czas przygotowania: 20 minut.
18 komentarzy
smaczny pomysł, aj tez dzisiaj mam sałatkę tylko gyros:d
Muszę koniecznie sobie taką zrobić do pracy 🙂
A właśnie się zastanawiałam co zrobić z 2 dojrzałymi avocado, bo wersja z łosiem i mozarellą już mi się znudziła 🙂 🙂 Blog genialny !! 🙂 Gratuluję! Przekonałaś mnie do D'Acampo 🙂 kupię i będę szaleć w kuchni 🙂
Dziękuję za tak miłe słowa i życzę powodzenia w gotowaniu i odkrywaniu nowych smaków 🙂
Hej,
Twój blog jest rewelacyjny. Twoje przepisy są wspaniałe. Każdy przepis mam ochotę przygotować.
A ta sałatka mnie urzekła. Uwielbiam awokado!
Zapisuje sobie przepis 🙂
Wygląda apetycznie, a jej kolory tak bardzo kojarzą mi się z wiosną 🙂
Pomysłowa ta sałatka i pięknie sfotografowana!
Czym by tu zastąpić ocet z czerwonego wina? może być biały ocet winny?
Oczywiście.
Uwielbiam tą sałatkę, wielokrotnie robiłam ją jako posiłek do pracy – rewelacja ! Jest sycąca, zdrowa i pyszna.
Kupiłam awokado w tesco (w lidlu więcej nie kupię bo już drugie nawet po 3tyg dojrzewania było plastikowe) i właśnie pięknie dojzalo. Szukałam inspiracji na nie, a tu ta sałatka. A że od dziś niestety jadę na antybiotyku to tym bardziej sałatka mi pasuje. Bardzo smakowity przepis 🙂 Teraz żałuję, że tylko 1 awokado kupiłam bo na pewno jeszcze bym cos u Ciebie na nie znalazła 😉
Czy można gotowanego kurczka zastąpić np wędzonym?
Oczywiście
Super 🙂 dziękuje za szybka odpowiedz
Pysznie, dziś zrobię taką sałatkę!!! Od jakiegoś czasu Twoje przepisy są dla mnie inspiracją i wiele już z nich zrobiłam – wszystkie smakowite! Pozdrawiam
A seler naciowy czym można zastąpić?
Ma on na tyle specyficzny smak, że w tym przypadku niczym go nie zastąpimy. Ale można zrobić troszkę inną sałatkę, dodać do niej w miejsce selera posiekanego ogórka konserwowego (ewentualnie marynowaną paprykę, cebulkę perłową) i np. zielone oliwki.