Brownie ze snickersem

przez Malwina
Ciasto czekoladowe ze snickersem

Brownie to mocno czekoladowe ciasto. Już po zjedzeniu jednego kawałka Wasz apetyt na słodkości powinien zostać zaspokojony. Dziś mam dla Was przepis na proste brownie z dodatkiem batoników Snickers oraz orzeszków arachidowych. Jest słodkie, obłędnie czekoladowe i uzależniające. 

Ciasto z batonem snickers

BROWNIE ZE SNICKERSEM
Słodka Sobota #30


Składniki:
[źródło: Taste.com.au]

  • 150 g masła
  • 200 g czekolady (u mnie tabliczka gorzkiej i mlecznej)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 batoniki snickers, pokrojone w mniejsze kawałki
  • obrane niesolone arachidy do posypania
W garnku umieszczamy masło, czekoladę i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia i połączenia składników. Uważamy, by nie przypalić masy. Możecie to także zrobić w kąpieli wodnej. Masę lekko studzimy a następnie dodajemy po 1 jajku do garnka, za każdym razem miksując do połączenia składników. Wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, miksujemy. Masę przekładamy do formy kwadratowej o boku 20-22 cm (wyłożonej papierem do pieczenia), na wierzchu układamy kawałki pokrojonych batoników i lekko wciskamy je w ciasto. Wierzch posypujemy orzeszkami. Pieczemy  przez 25 minut w temp. 180 stopni. Upieczone ciasto studzimy na metalowej kratce. Ja troszkę się zagapiłam i piekłam ciasto 30 minut, przez co jest bardziej zwarte.

Ciasto czekoladowe brownie przepis
Brownie ze snickersem przepis

Czas przygotowania: 40 minut.
12 komentarzy
0

Podobne posty:

12 komentarzy

Justyna Żak 01/03/2014 - 5:37 pm

wygląda przepysznie:)

Odpowiedz
Rasowa Kura Domowa 01/03/2014 - 7:29 pm

dostałam ślinotoku

Odpowiedz
asia_2105 01/03/2014 - 8:50 pm

mmmm narobiłaś mi smaczka na słodkości, a już umyłam zęby 😛

Odpowiedz
Majana 01/03/2014 - 9:30 pm

Cudny pomysł! Pysznie wygląda. 🙂

Odpowiedz
Kulinarne Inspiracje 01/03/2014 - 9:50 pm

wygląda pysznie 🙂

Odpowiedz
Marzena 02/03/2014 - 2:33 am

To musi byc dobre:)

Odpowiedz
Magda C. 02/03/2014 - 9:15 am

Totalna rozpusta!

Odpowiedz
Przypraw mnie 02/03/2014 - 10:03 am

Idealna propozycja na zbliżające się urodziny. (Nie moje) Dziękuję za pomysł.
Pozdrawiam
A.

Odpowiedz
gin 03/03/2014 - 12:50 pm

Jak patrzę na te zdjęcia, to czuję nieodpartą chęć wyruszenia do kuchni i przygotowania takich pyszności… 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 08/03/2014 - 7:04 pm

Oj skoro uzależniające to podejrzewam, ze jeden kawałek by nie wystarczył:). fantastyczne brownie:)

Odpowiedz
Anonimowy 24/07/2014 - 7:38 pm

Ciacho robiłam już kilka razy.. znika w maks 2 godziny!!!! Jest wspaniałe i warto nie jeść innych słodyczy po to by w odpowiednim momencie pozwolić sobie na kilka kawałków brownie! !! Absolutnie genialne ciacho 🙂

Odpowiedz
Magducha 28/12/2014 - 7:49 pm

o Boże… zrobiłam… mama zachwycona…

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies