Tosty francuskie z serem i szynką

przez Malwina
Tosty z serem i szynką przepis

Tosty francuskie są smaczne zarówno w wersji na słodko, jak i wytrawnie. Dziś mam dla Was przepis na tosty z dodatkiem sera oraz długo dojrzewającej szynki. To smaczny pomysł na wykorzystanie pieczywa, które straciło na świeżości. 

Tosty z szybką przepis

TOSTY FRANCUSKIE Z SEREM I SZYNKĄ
Śniadanie Mistrzów #131


Składniki (na 1 porcję):
[przepis własny]

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • sól
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • 2 plastry żółtego sera (u mnie Edam)
  • 2 plastry długo dojrzewającej szynki
  • 4 kromki pieczywa (najlepiej z poprzedniego dnia)
Jajka roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy oregano i szczyptę soli. Na dwóch kromkach chleba układamy po plastrze sera i szynki, przykrywamy pozostałymi kromkami. Tak przygotowane sandwiche obtaczamy w jajku. Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy kanapki z obu stron, aż masa jajeczna ładnie się zrumieni. Podajemy od razu po przygotowaniu. Jako dodatek do sandwichy podałam lekką sałatkę na bazie pomidorów.

Czas przygotowania: 10 minut.

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

Magda C. 02/03/2014 - 9:09 am

Rewelacyjnie wyglądają, ślinka po pas 🙂

Odpowiedz
Ola Wilczek 02/03/2014 - 9:32 am

W wersji wytrawnej jeszcze nie próbowałam, świetny pomysł 🙂

Odpowiedz
Przypraw mnie 02/03/2014 - 10:02 am

Tak proste i tak smaczne. Wszystko mam w lodówce więc czas będzie zrobić tosty na wytrawnie.
A tymczasem czas marynować kurczaka.
Pozdrawiam
A.

Odpowiedz
Justyna Żak 02/03/2014 - 11:05 am

rewelacyjne śniadanie:)

Odpowiedz
Anonimowy 02/03/2014 - 4:00 pm

Piękne zdjęcia! Czy mogę wiedzieć jakiego używasz obiektywu? Pozdrawiam, Ania

Odpowiedz
Kinga 02/03/2014 - 10:25 pm

Też bym chciała dowiedzieć się czegoś o tych pięknych zdjęciach. Może jakiś backstage?

Odpowiedz
Kuchnia Izy 08/03/2014 - 8:02 am

Dziękuję za pyszny pomysł na śniadanie 🙂 sobotni poranek rozpoczęłam iście mistrzowsko

Odpowiedz
Anonimowy 13/08/2014 - 8:32 am

😉

Odpowiedz
Ania dietynatacy.pl 05/08/2015 - 3:01 pm

Już czuje ten zapach ! Takie sandwiche to smak mojego dzieciństwa, choć kiedyś wykorzystywało się to głównie jako alternatywę na brak świeżego pieczywa 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 23/07/2016 - 7:27 am

Zrobione. Nie mialam szynki, użyłam salami. Pyszne śniadanie!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies