Tosty francuskie są smaczne zarówno w wersji na słodko, jak i wytrawnie. Dziś mam dla Was przepis na tosty z dodatkiem sera oraz długo dojrzewającej szynki. To smaczny pomysł na wykorzystanie pieczywa, które straciło na świeżości.
TOSTY FRANCUSKIE Z SEREM I SZYNKĄ
Śniadanie Mistrzów #131
Śniadanie Mistrzów #131
Składniki (na 1 porcję):
[przepis własny]
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- sól
- pół łyżeczki suszonego oregano
- 2 plastry żółtego sera (u mnie Edam)
- 2 plastry długo dojrzewającej szynki
- 4 kromki pieczywa (najlepiej z poprzedniego dnia)
Jajka roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy oregano i szczyptę soli. Na dwóch kromkach chleba układamy po plastrze sera i szynki, przykrywamy pozostałymi kromkami. Tak przygotowane sandwiche obtaczamy w jajku. Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy kanapki z obu stron, aż masa jajeczna ładnie się zrumieni. Podajemy od razu po przygotowaniu. Jako dodatek do sandwichy podałam lekką sałatkę na bazie pomidorów.
Czas przygotowania: 10 minut.
10 komentarzy
Rewelacyjnie wyglądają, ślinka po pas 🙂
W wersji wytrawnej jeszcze nie próbowałam, świetny pomysł 🙂
Tak proste i tak smaczne. Wszystko mam w lodówce więc czas będzie zrobić tosty na wytrawnie.
A tymczasem czas marynować kurczaka.
Pozdrawiam
A.
rewelacyjne śniadanie:)
Piękne zdjęcia! Czy mogę wiedzieć jakiego używasz obiektywu? Pozdrawiam, Ania
Też bym chciała dowiedzieć się czegoś o tych pięknych zdjęciach. Może jakiś backstage?
Dziękuję za pyszny pomysł na śniadanie 🙂 sobotni poranek rozpoczęłam iście mistrzowsko
😉
Już czuje ten zapach ! Takie sandwiche to smak mojego dzieciństwa, choć kiedyś wykorzystywało się to głównie jako alternatywę na brak świeżego pieczywa 🙂
Zrobione. Nie mialam szynki, użyłam salami. Pyszne śniadanie!