Muffiny z kukurydzą i serem

przez Malwina
Muffiny wytrawne z kukurydzą

Coraz cieplejsze dni i nadchodząca wiosna uświadomiły mi, że to już najwyższa pora, by zacząć opróżniać słoiki z przysmakami z ubiegłego lata. W dalszym ciągu mam spore zapasy domowej salsy meksykańskiej. Najczęściej przygotowuję do niej domowe nachosy, jednak tym razem postawiłam na równie ekspresowe muffiny z dodatkiem sera i kukurydzy. Takie muffinki to smaczny pomysł na przystawkę lub drugie śniadanie w pracy.


Przepis bierze udział w drugim Muffinkowym Zimowisku prowadzonym przez Domi. 

Muffinki z kukurydzą przepis

MUFFINY Z KUKURYDZĄ I CHILI
Śniadanie Mistrzów #130


Składniki (na 6 sztuk):
[przepis własny]

  • 1 szklanka mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pół łyżeczki ostrej wędzonej papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • pół szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 1/4 szklanki startego sera cheddar (lub innego o wyrazistym smaku)
  • 1/4 szklanki kukurydzy
  • do podania: salsa meksykańska
W jednej misce umieszczamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, natkę, wędzoną paprykę, kmin, mieszamy. Do drugiej miski wlewamy mleko, olej, wbijamy jajko, mieszamy do połączenia. Składniki mokre dodajemy do suchych, mieszamy łyżką, aż się połączą. Dodajemy starty ser, kukurydzę, ponownie mieszamy. Masę przekładamy do 6 silikonowych foremek (na 3/4 wysokości). Pieczemy przez około 20 minut lub do momentu, kiedy patyczek wbity w muffinę będzie suchy po wyjęciu. Podajemy z domową salsą paprykową. 

*ciasto na muffiny musi być dobrze przyprawione, nie zmniejszajcie ilości wędzonej papryki ani kminu rzymskiego. Także ser musi być wyrazisty w smaku, by muffiny nie były mdłe. Do ciasta możecie także dodać drobno posiekane chili.

Muffiny wytrawne przepis

Czas przygotowania: 30 minut.

9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

Justyna Żak 01/03/2014 - 9:04 am

wyglądają pysznie, świetny przepis:)

Odpowiedz
whipped cream 01/03/2014 - 10:54 am

świetny pomysł

Odpowiedz
Zuzanna 01/03/2014 - 11:13 am

Przepiękne deski:):):)

Odpowiedz
Angie 02/03/2014 - 8:37 am

Jakie żółciutkie: ) Muszą być pyszne!

Odpowiedz
Magda C. 02/03/2014 - 9:20 am

Cudowne muffinki 🙂

Odpowiedz
Domi w kuchni 02/03/2014 - 10:22 am

Aż się oczy cieszą, jak je widzę! Uwielbiam wytrawne muffinki 🙂
Dziękuję za zgłoszenie do Muffinkowa.

Domi

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 08/03/2014 - 7:19 pm

Rewelacyjne, zwłąszcza, że bardzo, ale to bardzo lubię kukurydzę:)

Odpowiedz
Anna Mrozik 02/01/2016 - 5:12 pm

Pytanie praktyczne bo zamierzam je zrobić – a piekarnik do jakiej temperatury rozgrzewamy? 🙂

Odpowiedz
Malwina 02/01/2016 - 5:18 pm

180 stopni

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies