Pierniczki duńskie (Brunkager)

przez Malwina
Przepis na duńskie pierniczki brunkager

Brunkager przygotowałam pierwszy raz w tym roku i już wiem, że będę powtarzać te pierniczki także w kolejnych latach. Wspaniale pachną cynamonem i goździkami, w środku zaś skrywają kawałki skórki pomarańczowej i płatków migdałów. Najlepiej upiec je na około 2 tygodnie przed świętami a następnie przechowywać w metalowej puszce z kilkoma kawałkami skórki z jabłka. 


Przepis dodaję do 7 Festiwalu Pierniczków prowadzonego przez Majanę. 

 Pierniczki ze skórką pomarańczową i migdałami

DUŃSKIE BRĄZOWE CIASTKA, CZYLI BRUNKAGER
Słodka Sobota #22


Składniki (na około 3-4 blachy ciastek):
[źródło]

  • 250 g masła
  • 250 g brązowego cukru 
  • 125 g miodu
  • 100 g płatków migdałów
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki mielonych goździków
  • 80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g mąki
W garnku umieszczamy masło, cukier i miód. Podgrzewamy mieszając, aż składniki się połączą. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Mąkę mieszamy z proszkiem, cynamonem, goździkami, skórką pomarańczową i pokruszonymi płatkami migdałów (ja kruszyłam je w dłoni). Do przestudzonej masy miodowo-maślanej dodajemy sypkie składniki, całość mieszamy łyżką a następnie wyrabiamy dłonią. Ciasto dzielimy na 4 części, z każdej formujemy „kiłebaskę”. Roladki z ciasta zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na kilka godzin do lodówki (jeśli chcecie przyspieszyć chłodzenie, włóżcie roladki z ciasta do zamrażarki. Kiedy ciasto będzie twarde, wówczas piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Kiełbaski odwijamy z folii, bardzo ostrym nożem kroimy na plastry grubości około 7-10 mm. Układamy je na blasze w odstępach. Pieczemy przez 8-10 minut. Ciastka po upieczeniu będą miękkie, później stwardnieją. Nie pieczcie ich zbyt długo, ponieważ będą dość twardawe. Pierwszego dnia ciastka są kruche. Kolejnego stają się twardsze. Upieczone i ostudzone ciastka przenosimy do puszki, dokładamy kilka skórek z jabłka, zamykamy. Warto co kilka dni wymieniać skórki od jabłka.

Przepis na świąteczne pierniczki z migdałami


Czas przygotowania (bez czasu chłodzenia): 25 minut.
17 komentarzy
0

Podobne posty:

17 komentarzy

Natalie 07/12/2013 - 5:04 pm

Fajnie wyglądają ! Uwielbiam takie z dodatkiem migdałów 🙂

Odpowiedz
Kulinarne Inspiracje 07/12/2013 - 5:07 pm

Ciekawa jestem jak smakują 🙂

Odpowiedz
Justyna Żak 07/12/2013 - 5:07 pm

świetnie wygląda:)

Odpowiedz
Majana 07/12/2013 - 5:36 pm

Cudne te pierniczki Malwinko! Z chęcią ukradłabym Ci kilka do schrupania;)

Odpowiedz
whiness 07/12/2013 - 5:37 pm

Chyba najchętniej spróbowałabym pierniczków z każdego kraju… 🙂

Odpowiedz
gin 07/12/2013 - 8:10 pm

O mniam, prześliczne Ci wyszły 🙂 Bardzo je lubię, ale sama jeszcze nie próbowałam robić… 🙂

Odpowiedz
Jula G. 07/12/2013 - 10:02 pm

wyglądają bardzo ciekawie. musze wypróbować 😉

Odpowiedz
Kamila 08/12/2013 - 12:13 am

Doskonałe!

Odpowiedz
teenager ;) 08/12/2013 - 4:55 am

ciekawe pierniczki! przyznam, że pierwszy raz na nie natrafiam i od razu mam ochotę na kęs takiego do kawy 😉

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 08/12/2013 - 8:24 am

Muszę ich koniecznie spróbować 🙂

Odpowiedz
Magda C. 08/12/2013 - 8:57 am

Urocze!

Odpowiedz
JustInka 09/12/2013 - 11:17 am

Cudne! Wyglądają jak mini sucharki 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 21/12/2013 - 8:34 pm

Pierwszy raz słysze o takich pierniczkach:) Urokliwe są:) …. i piękny masz pojemnik na nie:)

Odpowiedz
ptasia 23/11/2015 - 6:38 pm

A jak szybko miękną?

Odpowiedz
Malwina 24/11/2015 - 8:05 am

Potrzebują troszkę czasu na zmięknięcie, około 2-3 tygodnie w puszce z jabłkiem.

Odpowiedz
Anonimowy 14/12/2016 - 6:47 pm

Czy to możliwe żeby mnie wyszło miękkie ciągnące sie ciasto a koleżance kruche rozpadające sie jak kruszonka??

Odpowiedz
Malwina 14/12/2016 - 6:50 pm

Problem u koleżanki mógł tkwić w mące, np. źle przechowywanej (niekoniecznie przez nią, a po prostu w sklepie). Mąka, która podeszła wilgocią będzie bardziej chłonna. Ewentualnie składniki mogły zostać nieodpowiednio odważone (np. szklanką, zamiast wagą). Jeśli wyszło kruche, to na przyszłość radzę dodać po prostu odrobinę zimnego mleka lub wody). To ciasto powinno być miękkie, troszkę lepiące. Dlatego też chłodzimy je dodatkowo, aby ułatwić sobie pracę.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies