Kebabczeta to bułgarskie danie z mielonego mięsa formowanego w kształt podłużnych kiełbasek, które następnie przygotowuje się na grillu. Popularnymi dodatkami do niego są kmin rzymski oraz cebula. Ja dodatkowo wzbogacam je o czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Te grillowane kiełbaski świetnie komponują się z sosem ajvar oraz chlebkami pita lub lavash.
KEBABCZETA (BUŁGARIA)
Składniki (na 4 porcje):
- 200 g mielonej wołowiny
- 400 g mielonej wieprzowiny
- 1 cebula, posiekana drobno
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 4 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
- 3/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- sól i pieprz do smaku
W misce umieszczamy mięso, czosnek, cebulę, natkę, kmin rzymski, całość doprawiamy solą i pieprzem. Mięso dokładnie wyrabiamy. Formujemy z niego podłużne kiełbaski (warto pomagać sobie zwilżając dłonie zimną wodą). Grillujemy z obu stron na rumiano. Kebabczety podałam z dodatkiem ajvaru, chlebków lavash i sałatki.
Czas przygotowania: 15 minut
8 komentarzy
wygląda bardzo smacznie:)
Muszę zrobić, jestem zachwycona. Bardzo w naszych smakach. Przy okazji chciałam wiele dobrego powiedzieć o Twoim blogu, o Twoich przepisach, i o Twoich zdjęciach. Jestem pod ogromnym wrażeniem.
Basiu, "matko, żono i kucharko" ;), dziękuję za te miłe słowa!
Pysznie się prezentuje, nawet bardzo!:)
Pyszota! Dlaczego nie ma obok mnie kogoś takiego kto by przygotował dla mnie takie pyszności? 🙂
Kapitalnie doprawione! Moglabys dla mnie gotowac 🙂
A ja się zastanawiałam co dla rodzinki w niedzielę przygotować! Czemu tutaj nie zajrzałam?
Zrobiłabyś mi dzisiaj taki obiad?Wygląda bajecznie, a ja mam tylko odgrzewaną pomidorówkę 😉