Kebabczeta

przez Malwina

Kebabczeta

Kebabczeta to bułgarskie danie z mielonego mięsa formowanego w kształt podłużnych kiełbasek, które następnie przygotowuje się na grillu.  Popularnymi dodatkami do niego są kmin rzymski oraz cebula. Ja dodatkowo wzbogacam je o czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Te grillowane kiełbaski świetnie komponują się z sosem ajvar oraz chlebkami pita lub lavash.

Kebabczeta przepis

KEBABCZETA (BUŁGARIA)


Składniki (na 4 porcje):

  • 200 g mielonej wołowiny
  • 400 g mielonej wieprzowiny
  • 1 cebula, posiekana drobno
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 4 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
  • 3/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • sól i pieprz do smaku
W misce umieszczamy mięso, czosnek, cebulę, natkę, kmin rzymski, całość doprawiamy solą i pieprzem. Mięso dokładnie wyrabiamy. Formujemy z niego podłużne kiełbaski (warto pomagać sobie zwilżając dłonie zimną wodą). Grillujemy z obu stron na rumiano. Kebabczety podałam z dodatkiem ajvaru, chlebków lavash i sałatki. 
Kebabczeta jak zrobić

Czas przygotowania: 15 minut
8 komentarzy
0

8 komentarzy

Justyna Bąk 30/10/2013 - 5:18 pm

wygląda bardzo smacznie:)

Odpowiedz
basinepichcenie 30/10/2013 - 6:31 pm

Muszę zrobić, jestem zachwycona. Bardzo w naszych smakach. Przy okazji chciałam wiele dobrego powiedzieć o Twoim blogu, o Twoich przepisach, i o Twoich zdjęciach. Jestem pod ogromnym wrażeniem.

Odpowiedz
Malwina 31/10/2013 - 5:31 pm

Basiu, "matko, żono i kucharko" ;), dziękuję za te miłe słowa!

Odpowiedz
Majana 30/10/2013 - 8:48 pm

Pysznie się prezentuje, nawet bardzo!:)

Odpowiedz
Magda C. 31/10/2013 - 8:38 am

Pyszota! Dlaczego nie ma obok mnie kogoś takiego kto by przygotował dla mnie takie pyszności? 🙂

Odpowiedz
Maggie 31/10/2013 - 5:27 pm

Kapitalnie doprawione! Moglabys dla mnie gotowac 🙂

Odpowiedz
JustInka 04/11/2013 - 10:48 am

A ja się zastanawiałam co dla rodzinki w niedzielę przygotować! Czemu tutaj nie zajrzałam?

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 05/11/2013 - 10:27 am

Zrobiłabyś mi dzisiaj taki obiad?Wygląda bajecznie, a ja mam tylko odgrzewaną pomidorówkę 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies