Śniadanie Mistrzów #52
Składniki (na około 8 sztuk):
[przepis własny]
- 100 g gęstego jogurtu typu grecki
- 30 ml mleka
- 50 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru pudru (lub drobnego cukru)
- 2 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie)
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 180 g czereśni, pozbawionych ogonków, wypestkowanych, pokrojonych w mniejsze kawałki (u mnie w połówkach)
Białka oddzielamy od żółtek. W misce umieszczamy żółtka, jogurt, mleko, mąkę, proszek, cukier i ekstrakt. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy czereśnie i wiórki (jeśli używamy), mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ciasta dodajemy po łyżce białek, za każdym razem delikatnie mieszając. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, chochelką wlewamy porcje ciasta. Smażymy placuszki z obu stron na rumiano. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Całkowity czas przygotowania: 15 minut.
18 komentarzy
Jestem fanką Twojej edycji mistrzowskich śniadań 🙂 Już dawno chciałam to napisać.
idealne na śniadanie:)
Placuszki z czereśniami? Nigdy nie jadłam, a wyglądają tak apetycznie 😉
no pewnie,że pycha ! czereśnie i takie pulchne placuszki na śniadanie idealne 😉
Doskonałe, koniecznie muszę zrobić takie placuszki!
Pycha wyglądają 🙂 Narobiłaś mi ochoty 🙂
Cudne! Moje niestety tak lednie sie nie prezentuja 🙁
ależ Ty szalejesz z tymi placuszkami …a co kolejne to doskonalsze:) buziaki
Mam jeszcze pytanie, czy może być zwykły jogurt naturalny? Może wtedy dodać go mniej, żeby ciasto nie było zbyt rzadkie?
Przy zwykłym jogurcie, który ma rzadszą konsystencję, trzeba będzie zmniejszyć ilość dodanego jogurtu, ewentualnie zrezygnować z dodatku mleka.
To zrezygnuję z mleka i zobaczymy co z tego wyjdzie 🙂
Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dosyp do niej po prostu więcej mąki. Jogurt jogurtowy nierówny. Ja ostatnio trafiłam na jogurt naturalny o konsystencji śmietany 30% (i nigdy więcej nie kupię już nic tej formy)
Miało być *firmy 🙂
OK, dziękuję za porady, po południu zabiorę się za pichcenie, już się nie mogę doczekać!
A jeszcze mam pytanko jedno, czy można by tak dodać otręby?
Jasne, że tak. Dodatkowo zamiast mąki możesz użyć płatków owsianych i je uprzednio zmiksować w rozdrabniaczu na proszek.
Ach i nareszcie zajadam się placuszkami 🙂 Może wizualnie nie wyszły takie ładne jak Twoje, ale smakowo są doskonałe! Dodałam otręby i odrobinę więcej mąki. Puszyste, nie za słodkie… mm po prostu są idealne, dzięki za ten przepis i już sobie upatrzyłam kolejny do wypróbowania. Pozdrawiam!
Hm, wczoraj wydawało mi się, że dodawałam komentarz, ale może się nie zapisał :/ Widocznie byłam za bardzo przejęta zajadaniem się placuszkami 🙂 W każdym razie chciałam napisać, że wyszły przepyszne! Ostatecznie dodałam otręby i ciut więcej mąki. Zniknęły migiem 😛 Dziękuję za wspaniały przepis i na pewno będę wykorzystywać jeszcze na te kakaowe placuszki. Pozdrawiam