Placuszki z czereśniami

przez Malwina
Placuszki z czereśniami

Ostatnio w cyklu Śniadanie Mistrzów prezentowałam Wam waniliowe placuszki z truskawkami na serku homogenizowanym. Tym razem przyszła kolej na czereśnie. Wybrałam mniej słodką odmianę, którą zajadałam się jako dziecko. Placuszki przygotowałam na gęstym jogurcie naturalnym. By były bardziej puszyste i delikatne, ubiłam oddzielnie białka i dodałam je do placuszkowej masy. Same placuszki wzbogaciłam o dodatek wiórków kokosowych, jeśli jednak nie przepadacie za nimi lub po prostu nie macie ich pod ręką, możecie je pominąć. 

Placuszki z czereśniami przepis

PLACUSZKI JOGURTOWE Z CZEREŚNIAMI
Śniadanie Mistrzów #52


Składniki (na około 8 sztuk):
[przepis własny]

  • 100 g gęstego jogurtu typu grecki
  • 30 ml mleka
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru (lub drobnego cukru)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie)
  • pół  łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 180 g czereśni, pozbawionych ogonków, wypestkowanych, pokrojonych w mniejsze kawałki (u mnie w połówkach)

Białka oddzielamy od żółtek. W misce umieszczamy żółtka, jogurt, mleko, mąkę, proszek, cukier i ekstrakt. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy czereśnie i wiórki (jeśli używamy), mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ciasta dodajemy po łyżce białek, za każdym razem delikatnie mieszając. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, chochelką wlewamy porcje ciasta. Smażymy placuszki  z obu stron na rumiano. Podajemy z ulubionymi dodatkami. 

Placki z czereśniami

Placuszki z czereśniami

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

18 komentarzy
0

Podobne posty:

18 komentarzy

whiness 29/06/2013 - 7:53 am

Jestem fanką Twojej edycji mistrzowskich śniadań 🙂 Już dawno chciałam to napisać.

Odpowiedz
Justyna Bąk 29/06/2013 - 8:36 am

idealne na śniadanie:)

Odpowiedz
Agnieszka 29/06/2013 - 8:40 am

Placuszki z czereśniami? Nigdy nie jadłam, a wyglądają tak apetycznie 😉

Odpowiedz
teenager ;) 29/06/2013 - 10:02 am

no pewnie,że pycha ! czereśnie i takie pulchne placuszki na śniadanie idealne 😉

Odpowiedz
JestSmak 29/06/2013 - 12:02 pm

Doskonałe, koniecznie muszę zrobić takie placuszki!

Odpowiedz
Kamciss 29/06/2013 - 8:26 pm

Pycha wyglądają 🙂 Narobiłaś mi ochoty 🙂

Odpowiedz
JustInka 02/07/2013 - 10:02 am

Cudne! Moje niestety tak lednie sie nie prezentuja 🙁

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 03/07/2013 - 1:29 pm

ależ Ty szalejesz z tymi placuszkami …a co kolejne to doskonalsze:) buziaki

Odpowiedz
JestSmak 04/07/2013 - 5:31 am

Mam jeszcze pytanie, czy może być zwykły jogurt naturalny? Może wtedy dodać go mniej, żeby ciasto nie było zbyt rzadkie?

Odpowiedz
Malwina 04/07/2013 - 5:35 am

Przy zwykłym jogurcie, który ma rzadszą konsystencję, trzeba będzie zmniejszyć ilość dodanego jogurtu, ewentualnie zrezygnować z dodatku mleka.

Odpowiedz
JestSmak 04/07/2013 - 6:19 am

To zrezygnuję z mleka i zobaczymy co z tego wyjdzie 🙂

Odpowiedz
Malwina 04/07/2013 - 10:08 am

Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dosyp do niej po prostu więcej mąki. Jogurt jogurtowy nierówny. Ja ostatnio trafiłam na jogurt naturalny o konsystencji śmietany 30% (i nigdy więcej nie kupię już nic tej formy)

Odpowiedz
Malwina 04/07/2013 - 10:08 am

Miało być *firmy 🙂

Odpowiedz
JestSmak 04/07/2013 - 10:32 am

OK, dziękuję za porady, po południu zabiorę się za pichcenie, już się nie mogę doczekać!

Odpowiedz
JestSmak 04/07/2013 - 10:34 am

A jeszcze mam pytanko jedno, czy można by tak dodać otręby?

Odpowiedz
Malwina 04/07/2013 - 10:38 am

Jasne, że tak. Dodatkowo zamiast mąki możesz użyć płatków owsianych i je uprzednio zmiksować w rozdrabniaczu na proszek.

Odpowiedz
JestSmak 04/07/2013 - 3:59 pm

Ach i nareszcie zajadam się placuszkami 🙂 Może wizualnie nie wyszły takie ładne jak Twoje, ale smakowo są doskonałe! Dodałam otręby i odrobinę więcej mąki. Puszyste, nie za słodkie… mm po prostu są idealne, dzięki za ten przepis i już sobie upatrzyłam kolejny do wypróbowania. Pozdrawiam!

Odpowiedz
JestSmak 05/07/2013 - 7:50 am

Hm, wczoraj wydawało mi się, że dodawałam komentarz, ale może się nie zapisał :/ Widocznie byłam za bardzo przejęta zajadaniem się placuszkami 🙂 W każdym razie chciałam napisać, że wyszły przepyszne! Ostatecznie dodałam otręby i ciut więcej mąki. Zniknęły migiem 😛 Dziękuję za wspaniały przepis i na pewno będę wykorzystywać jeszcze na te kakaowe placuszki. Pozdrawiam

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies