Filety z kurczaka w occie balsamicznym

przez Malwina
Filety z kurczaka w occie balsamicznym

Zawsze mam spory zapas octu balsamicznego, który regularnie wykorzystuję dodając go do różnych potraw. Tym razem postanowiłam zamarynować w nim filety z kurczaka. Przygotowane w ten sposób mięso jest kruche i soczyste, a za sprawą dodatku ostrej wędzonej papryki lekko pikantne. Filety podałam razem z sałatką ryżową z dodatkiem oliwek, pomidorów suszonych, papryki i groszku. 

Filety z kurczaka w occie balsamicznym

KURCZAK W OCCIE BALSAMICZNYM NA SAŁATCE RYŻOWEJ


Składniki (na 4 porcje):

  • 4 małe piersi z kurczaka (bez polędwiczek)
  • sól i pieprz do smaku
  • marynata: 2 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżeczka suszonego oregano, pół łyżeczki igiełek rozmarynu, pół łyżeczki pikantnej wędzonej papryki w proszku
  • sałatka: 120 g ryżu, 100 g mrożonego groszku, pół żółtej papryki, 1 większy ogórek gruntowy, 2 łyżki czarnych oliwek, 5 pomidorów suszonych (w oliwie), 1 ząbek czosnku, 15 listków bazylii, 4 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny lub octu z białego wina, pół łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz do smaku
Oczyszczone, umyte i osuszone filety przyprawiamy solą i pieprzem. W miseczce łączymy składniki marynaty, wkładamy do niej mięso i odstawiamy na 20 minut. W tym czasie przygotowujemy sałatkę. Ryż gotujemy według opisu na opakowaniu. Odstawiamy do przestygnięcia. Groszek zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 2 minuty, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Ogórka obieramy, kroimy w plasterki lub kostkę. Paprykę kroimy w kostkę, oliwki w plasterki, pomidory w mniejsze kawałki. Czosnek drobno siekamy. Listki bazylii siekamy. Łączymy oliwę z sokiem lub octem, dodajemy oregano, czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Ryż łączymy z papryką, ogórkiem, bazylią, oliwkami, groszkiem i pomidorami, zalewamy dressingiem i mieszamy. 
Na patelni rozgrzewamy olej, piersi wyjmujemy z marynaty, smażymy  z obu stron aż ładnie się zrumienią i przestaną być różowe w środku (uważajcie kładąc piersi na rozgrzanym tłuszczu, będzie lekko pryskać). 
Filety podajemy z sałatką ryżową. 

Całkowity czas przygotowania: 25 minut.

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Justyna Bąk 28/06/2013 - 4:53 pm

pyszny pomysł na obiad:)

Odpowiedz
Julia Musiał 29/06/2013 - 6:27 am

Pychotka ! Dzis zrobie na oboad.

Odpowiedz
Jolanta szyndlarewicz 30/06/2013 - 11:43 am

Wyglądają pysznie:) pozdrawiam

Odpowiedz
Marta @ Co dziś zjem na śniadanie 04/07/2013 - 12:09 pm

Ale smacznie u ciebie, jadę właśnie na targ i miałam w planach sałatkę na obiad, ale teraz sama już nie wiem…

Odpowiedz
Kaczuszka 28/08/2013 - 8:19 am

Świetny pomysł na obiad, wypróbowałam i zarówno ja jak i rodzina byliśmy zachwyceni ! 🙂 Szybko i bardzo smacznie

Odpowiedz
Anonimowy 17/10/2016 - 1:30 pm

Witam, ponieważ mam całkowity zakaz spożywania tłuszczu – czy myśli Pani, że wyjdą równie dobre upieczone w piekarniku ( w naczyniu bez przykrycia lub w rękawie)?

Odpowiedz
Malwina 17/10/2016 - 2:04 pm

Oczywiście, że wyjdą. Ja bym je upiekła w rękawie, by były bardziej soczyste.

Odpowiedz
Ela xyz 28/03/2017 - 9:03 am

Zrobiłam wczoraj, zamiast ryżu z kasza bulgur ponieważ mój mąż nie przepada za ryżem. Pysznie i zdrowo, mniam…Jak zawsze Twoje przepisy trafione!!!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies