Tiramisu z truskawkami

przez Malwina
Tiramisu z truskawkami przepis

Do tej pory prezentowałam Wam na blogu jedynie tiramisu bez jajek w dwóch wersjach. Pierwsze bliższe klasycznemu deserowi, drugie o smaku pomarańczowo-czekoladowym. Tym razem przyszła kolej na wersję tiramisu z dodatkiem truskawek. Krem przygotowałam na bazie żółtek, jednak jeśli macie opory przez jedzeniem surowych jajek, możecie pominąć ich dodatek w przepisie. Swoje ciasto przygotowałam w okrągłej formie. Nie miałam jednak wystarczającej ilości truskawek i wierzch ciasta dekorowałam następnego dnia. Niestety nie pomyślałam o tym, że przy 36 stopniowym upale ciasto nie może przebywać zbyt długo poza lodówką. Po całonocnym pobycie w lodówce krem idealnie stężał. Zanim jednak ozdobiłam ciasto i zrobiłam mu zdjęcia w foremce minęło dobre 20 minut. Domyślacie się zapewne, co się stało, gdy próbowałam otworzyć formę. Nie miałam już czasu na ponowne chłodzenie, dlatego ratowałam się podając tiramisu w pucharkach. 

Tiramisu z truskawkami

TIRAMISU Z TRUSKAWKAMI
Słodka Sobota #4

Składniki:
[przepis własny]

  • 4 żółtka
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • 250 g mascarpone
  • 150 ml kremówki (30 %)
  • 180 g biszkoptów (okrągłych lub podłużnych)
  • 2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • kieliszek Amaretto (opcjonalnie)
  • 400 g truskawek, pozbawionych szypułek, umytych i pokrojonych w plasterki
  • do posypania: starta gorzka czekolada lub kakao
Żółtka ucieramy z cukrem, aż staną się puszyste i jasne (powinno Wam to zająć około 8 minut lub dłużej). Dodajemy partiami mascarpone, miksujemy. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy ją partiami do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką. Odstawiamy do lodówki. W tym czasie kawę rozpuszczamy w szklance wrzątku. Odstawiamy do ostygnięcia (do kawy możecie dodać kieliszek amaretto). Tiramisu możecie podać w kieliszkach lub pucharkach, bądź przygotować je w formie a później podzielić na porcje. Biszkopty zanurzamy na chwilę w przestudzonej kawie, układamy na dnie formy lub w pucharkach. Wykładamy na nie połowę kremu i warstwę truskawek. Następnie układamy kolejną warstwę zmoczonych w kawie biszkoptów, krem i resztę truskawek. Deser należy schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny a najlepiej przez całą noc. Przed podaniem można wierzch ciasta posypać tartą czekoladą lub przesianym kakao.

*jeśli przygotowujecie tiramisu z truskawkami latem, gdy temperatura jest dość wysoka, pamiętajcie o tym, by po wyjęciu ciasta z lodówki od razu szybko je pokroić i podać. W przeciwnym razie krem szybko pod wpływem temperatury traci swoją sztywną strukturę. Oczywiście po kolejnym pobycie w lodówce krem ponownie stężeje. Dlatego też latem polecam podawanie tego deseru w pucharkach. 

Tiramisu z truskawkami

Tiramisu z truskawkami

Czas przygotowania: 30 minut.

9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

Cookie 29/06/2013 - 5:51 pm

Poproszę pucharek ^^ jest wielką fanką tego typu deserów <3

Odpowiedz
Wiewióra 29/06/2013 - 6:13 pm

ale pyszny deser! podzielisz się???

Odpowiedz
Justyna Bąk 29/06/2013 - 8:05 pm

wygląda świetnie:)

Odpowiedz
Kamciss 29/06/2013 - 8:27 pm

Cudownie wygląda 🙂

Odpowiedz
Misia 29/06/2013 - 10:07 pm

Pychota!:)
Oj kusisz.. 😉

Ściskam cieplutko!

Odpowiedz
teenager ;) 30/06/2013 - 3:22 am

robiłam tydzień temu klasyczne, ale to z truskawkami wydaje się być jeszcze smaczniejsze *-*

Odpowiedz
JestSmak 30/06/2013 - 6:21 am

Coś fantastycznego! Wszystko co najlepsze 🙂

Odpowiedz
Jolanta szyndlarewicz 30/06/2013 - 1:18 pm

Uwielbiam tiramisu, nie robiłam jeszcze wersji z truskawkami:)

Odpowiedz
domino 31/08/2014 - 5:42 pm

Przepis bardzo prosty, a efekt rewelacyjny! 🙂 Co prawda w wersji bez truskawek, ale wczoraj dzięki Tobie znaleźliśmy się na chwilę we włoskiej kawiarence 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies