Makaron z mascarpone i boczkiem

przez Malwina
Makaron z mascarpone i boczkiem

Kolejna propozycja na szybki i prosty w przygotowaniu obiad. Makaron z dodatkiem mascarpone oraz boczku to ekspresowe danie, które przygotujecie w kilkanaście minut. Lekko pikantnego smaku nadaje potrawie dodatek pora oraz młodego szczypiorku. Polecam Wam serdecznie.

Makaron z mascarpone i boczkiem
MAKARON Z MASCARPONE I BOCZKIEM

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 200 g makaronu 
  • 2 duże plastry wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 1 mały por (tylko biała część), przekrojony wzdłuż na pół i posiekany w cienkie plasterki
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 170 g mascarpone
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • pół pęczka szczypiorku, drobno posiekanego
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Gdy makaron się gotuje, na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek (jeśli jest chudy, wlewamy odrobinę tłuszczu). Smażymy, aż będzie chrupiący. Zdejmujemy na ręcznik papierowy. Na patelnię dolewamy olej, wrzucamy pora, czosnek i posiekane igiełki rozmarynu. Smażymy przez 3-5 minut, aż por zmięknie. Wlewamy wino, gotujemy przez około 1-2 minuty, aż lekko odparuje. Dodajemy mascarpone,  połowę szczypiorku, boczek, całość mieszamy. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodajemy odrobinę wody z gotowania makaronu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowany al dente makaron (nie przelewamy do wodą) dodajemy do makaronu i mieszamy. Makaron rozkładamy pomiędzy dwa talerze, posypujemy pozostałym szczypiorkiem. 

Całkowity czas przygotowania: 10 minut.

Makaron z mascarpone i boczkiem
    10 komentarzy
    0

    Podobne posty:

    10 komentarzy

    Kruszynka 08/05/2013 - 7:07 am

    Mmmmm… Idealne połączenie 😉

    Odpowiedz
    Kamila 08/05/2013 - 7:39 am

    Prosto i pysznie!

    Odpowiedz
    Maggie 08/05/2013 - 8:17 am

    Jedno slowo: pycha! Dawno nie bylo u mnie makaronu, trzeba to chyba nadrobic…

    Odpowiedz
    Sara Kozub 08/05/2013 - 8:30 am

    Jakoś nie mogę się przełamać by użyć mascarpone do wytrawnych dań, chociaż jestem pewna, że jest pyszne.

    Odpowiedz
    Mała kuchareczka 08/05/2013 - 9:58 am

    Ojej jak ja uwielbiam taki makaron na szybko 🙂

    Odpowiedz
    JustInka 08/05/2013 - 11:12 am

    No i potwierdza się moja teza (wypowiedziana już przez wielu 🙂 Makaron jest dobry na wszystko!!!

    Odpowiedz
    Justyna Bąk 08/05/2013 - 5:50 pm

    takie dania to ja lubię:)

    Odpowiedz
    Jolanta Szyndlarewicz 11/05/2013 - 6:51 pm

    Kupiłas mnie tym daniem:). Musze je koniecznie zrobić:)

    Odpowiedz
    Jolanta Szyndlarewicz 05/11/2014 - 5:06 am

    Uwielbiam ten makaron Kochana … robię go dość często, w różnych wariacjach, gdy tylko muszę zużyć resztę mascarpone po innym daniu:) …. a i nie tylko:) Pozdrawiam i dziękuję za przepis

    Odpowiedz
    Anonimowy 01/03/2015 - 2:09 pm

    Czy serek mascarpone się nie zwarzy pod wpływem gorąca na patelni?? Zawsze mam taką obawę…

    Odpowiedz

    Skomentuj

    * Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

    Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies