Kolejna propozycja na szybki i prosty w przygotowaniu obiad. Makaron z dodatkiem mascarpone oraz boczku to ekspresowe danie, które przygotujecie w kilkanaście minut. Lekko pikantnego smaku nadaje potrawie dodatek pora oraz młodego szczypiorku. Polecam Wam serdecznie.
MAKARON Z MASCARPONE I BOCZKIEM
Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
- 200 g makaronu
- 2 duże plastry wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
- 1 mały por (tylko biała część), przekrojony wzdłuż na pół i posiekany w cienkie plasterki
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 170 g mascarpone
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- pół pęczka szczypiorku, drobno posiekanego
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Gdy makaron się gotuje, na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek (jeśli jest chudy, wlewamy odrobinę tłuszczu). Smażymy, aż będzie chrupiący. Zdejmujemy na ręcznik papierowy. Na patelnię dolewamy olej, wrzucamy pora, czosnek i posiekane igiełki rozmarynu. Smażymy przez 3-5 minut, aż por zmięknie. Wlewamy wino, gotujemy przez około 1-2 minuty, aż lekko odparuje. Dodajemy mascarpone, połowę szczypiorku, boczek, całość mieszamy. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodajemy odrobinę wody z gotowania makaronu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowany al dente makaron (nie przelewamy do wodą) dodajemy do makaronu i mieszamy. Makaron rozkładamy pomiędzy dwa talerze, posypujemy pozostałym szczypiorkiem.
Całkowity czas przygotowania: 10 minut.
10 komentarzy
Mmmmm… Idealne połączenie 😉
Prosto i pysznie!
Jedno slowo: pycha! Dawno nie bylo u mnie makaronu, trzeba to chyba nadrobic…
Jakoś nie mogę się przełamać by użyć mascarpone do wytrawnych dań, chociaż jestem pewna, że jest pyszne.
Ojej jak ja uwielbiam taki makaron na szybko 🙂
No i potwierdza się moja teza (wypowiedziana już przez wielu 🙂 Makaron jest dobry na wszystko!!!
takie dania to ja lubię:)
Kupiłas mnie tym daniem:). Musze je koniecznie zrobić:)
Uwielbiam ten makaron Kochana … robię go dość często, w różnych wariacjach, gdy tylko muszę zużyć resztę mascarpone po innym daniu:) …. a i nie tylko:) Pozdrawiam i dziękuję za przepis
Czy serek mascarpone się nie zwarzy pod wpływem gorąca na patelni?? Zawsze mam taką obawę…