Caponata

przez Malwina
Caponata przepis

Połówek nie przepadał do tej pory za bakłażanem. Na całe szczęście przekonał się do tego warzywa po zjedzeniu caponaty. Sukces był tym większy, ponieważ moja przyjaciółka, która unika bakłażanów, zjadła tę potrawę ze smakiem. Caponata to obok peperonaty jedno z moich ulubionych warzywnych dań.

Przepis dodaję do akcji Mopsika- Warzywa psiankowate.

Caponata przepis

CAPONATA
(WŁOCHY)
Zielona Środa #11


Składniki:

  • 2 bakłażany, pokrojone w kostkę (800 g)
  • 600 g pomidorów, obranych ze skórki, pokrojonych w kostkę
  • 4 łodygi selera naciowego, posiekane
  • 2 cebule, pokrojone w piórka lub półplasterki
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżka kaparów
  • 150 g oliwek
  • cukier do smaku
  • 4 łyżki octu z białego wina
  • 4 łyżki orzeszków piniowych
  • sól i pieprz do smaku
  • listki bazylii do posypania
Bakłażany umieszczamy na durszlaku, solimy i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie osuszamy je papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę, aż się zrumieni. Dodajemy czosnek, smażymy 1 minutę. Wrzucamy selera, smażymy kolejne 5-7 minut. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, smażymy bakłażana przez 3-5 minut, od czasu do czasu mieszając. Do bakłażanów dodajemy cebulę z selerem, pomidory, kapary, ocet, oliwki. Całość gotujemy przez około 20 minut lub do momentu, kiedy warzywa będą miękkie a większość płynu odparuje (w początkowej fazie możecie przykryć patelnię pokrywką). Pod koniec dodajemy orzeszki i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Przed podaniem posypujemy listkami bazylii. Caponata smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i zimno. Warto podać ją z ugrillowanymi kromkami ciabatty lub bagietki, natartymi przepołowionym ząbkiem czosnku.

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
13 komentarzy
0

Podobne posty:

13 komentarzy

Olka 28/08/2013 - 7:44 am

Jadłam caponatę, niestety nie robioną w domu, ale i tak bardzo mi smakowało. Jadłam na zimno, zamiast pasty do kanapek 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 28/08/2013 - 8:02 am

Piękne zdjęcie! Takie "oszczędne" 🙂 A caponatę uwielbiam i muszę koniecznie na dniach zrobić.

Odpowiedz
Maggie 28/08/2013 - 8:25 am

Caponata to trudne danie do fotografowania, ale tobie udalo sie to bezblednie!

Odpowiedz
Katerina Petrova 28/08/2013 - 8:35 am

jeszcze nigdy nie probowalam, ale uwielbiam wszystkie skladniki, wiec dodaje do zakladek i koniecznie wyprobuje 😉

Odpowiedz
Ervisha 28/08/2013 - 9:38 am

Jeszcze nie jadłam, ale spróbowałabym 🙂

Odpowiedz
JustInka 28/08/2013 - 9:55 am

Bardzo apetyczna fotka. A co do dania, to okazuje się że często jadam coś podobnego, ale nawet nie nadawałam temu nazwy 🙂

Odpowiedz
Evitaa 28/08/2013 - 12:41 pm

Jak dla mnie cudo. Apetycznie i kolorowo 🙂

Odpowiedz
Angie 28/08/2013 - 1:23 pm

Codziennie znajduję tutaj mnóstwo inspiracji, tak też jest dzisiaj: )

Odpowiedz
mopswkuchni 04/09/2013 - 12:18 pm

Robiłam kiedyś, dobrze smakowała nie tylko jako dodatek do pieczywa, ale też do ryb i mięs.

Odpowiedz
Anonimowy 05/09/2013 - 2:17 pm

Aż ślinka cieknie od samego oglądania zdjęć.

Odpowiedz
Kuchnia Izy 29/09/2013 - 1:12 pm

mmmm, zrobiłam, zjadłam, pochwaliłam. Świetny dodatek do obiadu. Dzis jadłam z pieczonymi ziemniakami i kurczaczkiem, jutro zjem z ryżem bo zrobiłam duuużą porcję. Może to nie jest klasyczne połączenie ale liczy się smak 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 15/12/2014 - 10:17 am

przepis baaardzo apetyczny z chęcią przygotuję caponatę na jutrzejszy obiad! Mam tylko pytanie: czym mogę zastąpić ocet z białego wina i czy można pominąć orzeszki pini lub dodać jakieś inne?

Odpowiedz
Malwina 15/12/2014 - 10:21 am

Użyj innego delikatnego octu, np. z czerwonego wina. Piniole możesz po prostu pominąć, jeśli masz problem z ich zakupem.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies