Kurczak pieczony w sosie pomidorowym z oliwkami

przez Malwina

Bardzo lubię dania, które robią się praktycznie same. Ta potrawa z pewnością do takich należy. Wystarczy tylko przygotować szybki sos, obsmażyć mięso a później zapiec wszystko w piekarniku. Sos z dodatkiem białego wina i bazylii smakuje obłędnie. Możecie go wykorzystać także do wszelkiego rodzaju makaronów. 

Kurczak pieczony w sosie pomidorowym z oliwkami

KURCZAK PIECZONY W SOSIE POMIDOROWYM Z OLIWKAMI I FETĄ

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 4 średniej wielkości piersi z kurczaka
  • 1 duży ząbek czosnku, posiekany
  • 2 duże czerwone cebule, obrane i posiekane w grubsze piórka
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 g zielonych oliwek bez pestek
  • 8 plasterków sera feta
  • listki bazylii do przybrania
  • do podania: świeża bagietka 
Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (u mnie masło) i obsmażamy mięso ze wszystkich stron. Odkładamy na bok. Na patelnię dodajemy czosnek i cebulę, smażymy przez 3 minuty. Wlewamy wino, gotujemy chwilkę, aż w połowie odparuje. Wlewamy przecier, dodajemy bazylię, sól i pieprz. Podgrzewamy, aż sos będzie ciepły. Na dno większego naczynia żaroodpornego wylewamy sos, układamy w nim przesmażone piersi z kurczaka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut. Na 10 minut przed końcem dokładamy oliwki a na każdym filecie układamy po 2 plasterki sera feta. Przed podaniem posypujemy listkami bazylii. 

Całkowity czas przygotowania: 35 minut.

13 komentarzy
0

13 komentarzy

Elexis 08/05/2013 - 5:56 pm

Jak dla mnie rewelacyjny:)

Odpowiedz
Justyna Bąk 08/05/2013 - 6:01 pm

wygląda bardzo apetycznie:)

Odpowiedz
Nemi 08/05/2013 - 6:11 pm

Moje smaki!:)

Odpowiedz
Beatrice 08/05/2013 - 6:33 pm

Pyszne! A ten sos z dodatkiem białego wina musi być pyszny!

Odpowiedz
Słodka Babeczka 08/05/2013 - 7:27 pm

To danie wygląda kusząco! 🙂

Odpowiedz
kabamaiga 08/05/2013 - 7:39 pm

Wiesz z jakim przepisem mi się kojarzy?

Odpowiedz
Malwina 09/05/2013 - 7:15 am

Kurczak i wino 🙂

Odpowiedz
kabamaiga 09/05/2013 - 7:53 pm

I pomidory i papryka 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 08/05/2013 - 7:55 pm

Przepyszne danie, którym trafiasz w mój smak 🙂 Robię też kurczaczka w ten sposób, ale z mozarellą. Następnym razem dodam fetę 🙂

Odpowiedz
Paulina 08/05/2013 - 9:58 pm

Malwina, uwielbiam te Twoje orientalne klimaty, wszystko wygląda tak pysznie i apetycznie, że ja się od razu ślinię 🙂

Odpowiedz
mnemonique 09/05/2013 - 5:40 am

wygląda wspaniale, ja uwielbiam wszystkie te składniki – więc i smakować musi niebiańsko! Myślę, że jak bym zrobiła z takimi dodatkami cukinię, to też by zła nie była – ostatnio ograniczam mięso i tak jakoś od razu zamienniki wynajduję dla niego.
Pozdrawiam ciepło
Monika

Odpowiedz
Maggie 09/05/2013 - 2:13 pm

O tak, samorobiace sie dania to wspaniala sprawa, zwlaszcza, jesli sa takie pyszne 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 11/05/2013 - 7:08 pm

przepysznie wyglada:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies