Ziemniaki z piekarnika

przez Malwina
Ziemniaki z piekarnika przepis

Zazwyczaj piekę ziemniaki surowe, jednak często w przypadku starszych ziemniaków trwa to stosunkowo długo. W oczekiwaniu na nasze młode polskie ziemniaki postanowiłam wypróbować inny sposób. Ugotowane al dente ziemniaki najpierw podpiekłam podlane masłem, później posypałam je uprażonymi przyprawami. Ziemniaki przygotowane w ten sposób smakują świetnie. Są dość pikantne za sprawą dodatku gorczycy i wędzonej papryki. Przygotowałam je jako dodatek do pieczonego boczku, o którym już wkrótce. 

Ziemniaki pieczone w piekarniku przepis

PIKANTNE ZIEMNIAKI  Z PIEKARNIKA

Składniki:
[przepis własny]

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku, 1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy, pół łyżeczki nasion kminu rzymskiego, pół łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka soli morskiej
Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie aż będą al dente. Odcedzamy je (możemy je dodatkowo odparować na palniku). Układamy na blasze, polewamy stopionym masłem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. W tym czasie kmin i gorczycę prażymy na patelni, aż nasionka zaczną podskakiwać. W miseczce mieszamy wędzoną paprykę, kurkumę, sól i nasiona z patelni. Mieszankę wysypujemy na ziemniaki, delikatnie mieszamy i pieczemy dalej przez kolejne 10 minut.

Całkowity czas przygotowania: 35 minut.

5 komentarzy
0

Podobne posty:

5 komentarzy

Justyna Bąk 04/05/2013 - 5:31 pm

najlepsze ziemniaczki:)

Odpowiedz
monikasia 04/05/2013 - 7:50 pm

kocham takie ziemniaki, ja je zawsze wcześniej gotuję i kroję na mniejsze kawałki, bo nigdy nie mogę się doczekać, aż sie zrobią w piekarniku 🙂

Odpowiedz
Majana 04/05/2013 - 7:59 pm

Świetne z tymi przyprawami!:)

Odpowiedz
MartynCia ^^ 05/05/2013 - 6:48 pm

uwielbiam takie ziemniaczki 😉

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 07/05/2013 - 8:21 pm

Uwielbiam pieczone ziemniaki ….kiedy pojawiają się na naszym stole, wiem że nic nie zostanie na talerzach:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies