Zazwyczaj piekę ziemniaki surowe, jednak często w przypadku starszych ziemniaków trwa to stosunkowo długo. W oczekiwaniu na nasze młode polskie ziemniaki postanowiłam wypróbować inny sposób. Ugotowane al dente ziemniaki najpierw podpiekłam podlane masłem, później posypałam je uprażonymi przyprawami. Ziemniaki przygotowane w ten sposób smakują świetnie. Są dość pikantne za sprawą dodatku gorczycy i wędzonej papryki. Przygotowałam je jako dodatek do pieczonego boczku, o którym już wkrótce.
PIKANTNE ZIEMNIAKI Z PIEKARNIKA
Składniki:
[przepis własny]
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku, 1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy, pół łyżeczki nasion kminu rzymskiego, pół łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka soli morskiej
Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie aż będą al dente. Odcedzamy je (możemy je dodatkowo odparować na palniku). Układamy na blasze, polewamy stopionym masłem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. W tym czasie kmin i gorczycę prażymy na patelni, aż nasionka zaczną podskakiwać. W miseczce mieszamy wędzoną paprykę, kurkumę, sól i nasiona z patelni. Mieszankę wysypujemy na ziemniaki, delikatnie mieszamy i pieczemy dalej przez kolejne 10 minut.
Całkowity czas przygotowania: 35 minut.
5 komentarzy
najlepsze ziemniaczki:)
kocham takie ziemniaki, ja je zawsze wcześniej gotuję i kroję na mniejsze kawałki, bo nigdy nie mogę się doczekać, aż sie zrobią w piekarniku 🙂
Świetne z tymi przyprawami!:)
uwielbiam takie ziemniaczki 😉
Uwielbiam pieczone ziemniaki ….kiedy pojawiają się na naszym stole, wiem że nic nie zostanie na talerzach:)