BLT Sandwich

przez Malwina
Kanapka z sałatą i pomidorem przepis

BLT to nic innego jak nazwa popularnej kanapki, w której skład wchodzą Bacon-Lettuce-Tomato. Klasyczna kanapka BLT składa się z 5 składników, oprócz wspomnianego boczku, sałaty i pomidorów zawiera oczywiście pieczywo oraz dodatek w postaci majonezu. Ja dodatkowo kanapkę wzbogaciłam o ser cheddar oraz awokado. 

BLT Sandwich
BLT SANDWICH

Śniadanie Mistrzów #29

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 1 ciabatta lub 2 kromki ulubionego pieczywa
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 2 duże plastry wędzonego boczku
  • 2 duże plastry sera żółtego (o wielkości zbliżonej do plastrów boczku), użyłam cheddara
  • pół awokado, obranego i pokrojonego w plastry i lekko skropionego sokiem z cytryny*
  • kilka listków sałaty, np. lodowej, rzymskiej
  • 1 pomidor lub kilka pomidorów koktajlowych
  • sól i pieprz do smaku
Boczek grillujemy z obu stron przez kilka minut, aż zrobi się chrupiący (jeśli nie macie patelni grillowej zróbcie to na zwykłej patelni lub na blasze w piekarniku). W tym samym czasie na patelni umieszczamy ciabattę przekrojoną na pół i opiekamy z obu stron (możemy to zrobić także w piekarniku lub w tosterze w przypadku kromek chleba). Kiedy boczek będzie chrupiący, umieszczamy na nim ser i podgrzewamy  jeszcze chwilę, aż ser się roztopi. Kromki chleba lub ciabatty smarujemy majonezem, kładziemy boczek, sałatę, plasterki awokado, pomidorki, całość przyprawiamy solą i pieprzem.

*jeśli nie chcecie, by druga połówka awokado ściemniała w trakcie przechowywania, wówczas należy przekroić awokado na pół (bez obierania) i do kanapki zużyć połówkę bez pestki. Połówkę razem ze skórką i pozostawioną pestką kropimy sokiem z cytryny, wkładamy do pojemnika i zakrywamy.  Pamiętajcie o tym, by w przechowywanej połówce była pestka, dzięki niej miąższ nie będzie tak szybko ciemniał.

Całkowity czas przygotowania: 10 minut.

BLT Sandwich
Po więcej śniadaniowych przepisów zapraszam do działu
9 komentarzy
0

9 komentarzy

Kamila 04/05/2013 - 7:30 am

Pyszniasto!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 04/05/2013 - 9:10 am

Prawdziwa kanapka mistrza 🙂 Wsunęłabym bez zastanowienia, szkoda tylko że mam przymusową, ścisłą dietę 🙁

Dużo słońca!

Agata

Odpowiedz
Justyna Bąk 04/05/2013 - 9:19 am

dobry początek dnia:)

Odpowiedz
Beatrice 04/05/2013 - 12:44 pm

Wygląda bardzo apetycznie 🙂

Odpowiedz
Paulina Podgórska 04/05/2013 - 1:25 pm

Wszystko co z awokado biorę w ciemno 😀

Odpowiedz
whipped cream 04/05/2013 - 6:09 pm

bardzo ją lubię!

Odpowiedz
Maggie 05/05/2013 - 6:46 am

U ciebie nawet kanapka wyglada oblednie 🙂

Odpowiedz
Paulina J. 05/05/2013 - 7:36 pm

Wygląda pięknie. Zrobię na kolejny piknik!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 07/05/2013 - 8:23 pm

Bardzo podoba mi się ta wzbogacona wersja:) …a i ta uboższa równiez:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies