BLT to nic innego jak nazwa popularnej kanapki, w której skład wchodzą Bacon-Lettuce-Tomato. Klasyczna kanapka BLT składa się z 5 składników, oprócz wspomnianego boczku, sałaty i pomidorów zawiera oczywiście pieczywo oraz dodatek w postaci majonezu. Ja dodatkowo kanapkę wzbogaciłam o ser cheddar oraz awokado.
Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
- 1 ciabatta lub 2 kromki ulubionego pieczywa
- 2 łyżeczki majonezu
- 2 duże plastry wędzonego boczku
- 2 duże plastry sera żółtego (o wielkości zbliżonej do plastrów boczku), użyłam cheddara
- pół awokado, obranego i pokrojonego w plastry i lekko skropionego sokiem z cytryny*
- kilka listków sałaty, np. lodowej, rzymskiej
- 1 pomidor lub kilka pomidorów koktajlowych
- sól i pieprz do smaku
Całkowity czas przygotowania: 10 minut.
9 komentarzy
Pyszniasto!
Prawdziwa kanapka mistrza 🙂 Wsunęłabym bez zastanowienia, szkoda tylko że mam przymusową, ścisłą dietę 🙁
Dużo słońca!
Agata
dobry początek dnia:)
Wygląda bardzo apetycznie 🙂
Wszystko co z awokado biorę w ciemno 😀
bardzo ją lubię!
U ciebie nawet kanapka wyglada oblednie 🙂
Wygląda pięknie. Zrobię na kolejny piknik!
Bardzo podoba mi się ta wzbogacona wersja:) …a i ta uboższa równiez:)