Soba z jajkiem i warzywami

przez Malwina

Dzień dobry,

Dziś mam dla Was przepis idealny na ekspresowy obiad. To soba z warzywami i jajkiem sadzonym. Danie proste, szybkie i nieskomplikowane, czyli takie jak najbardziej lubię. Oczywiście możecie przygotować je w wersji wegańskiej i zrezygnować z dodatku jajka. Po kilka wskazówek na temat ewentualnych zamienników odsyłam Was do uwag pod przepisem.

Więcej o samym makaronie soba i jego zastosowaniu w kuchni przeczytacie w jednym z ostatnich wpisów – co to jest soba i z czym to się je.

Soba z jajkiem i warzywami

Składniki (na 1 dużą porcję):

  • 70 g makaronu soba
  • 5-centymetrowy kawałek pora
  • 1 miniaturowa kapusta pak choi
  • 1 marchewka
  • 120 g pieczarek
  • Sos: 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka soku z limonki, pół łyżeczki sosu sriracha, 1 płaska łyżeczka płynnego miodu lub syropu klonowego, pół łyżeczki pasty czosnkowo-imbirowej
  • Jajko
  • Olej do smażenia
  • Do posypania: posiekana dymka, prażony sezam, płatki chili

Sposób przygotowania:

  1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy.
  2. Pora kroimy wzdłuż na pół, a następnie w cienkie plasterki. Odcinamy liście od kapusty i odkładamy na później. Twardą część grubo kroimy. Marchewkę obieramy, kroimy w julienne, pieczarki w plastry. Składniki sosu mieszamy.
  3. W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa (poza liśćmi), smażymy na dużym ogniu przez około 3-4 minuty, cały czas mieszając.
  4. Dokładamy liście kapusty, mieszamy i smażymy przez minutę. Dokładamy makaron (jeśli był gotowany wcześniej, warto przelać go wodą na sicie), wlewamy sos. Mieszamy i smażymy przez 2 minuty, aż sos się zredukuje i oblepi składniki.
  5. Na drugiej patelni smażymy jajko do preferowanego ścięcia żółtka. Makaron nakładamy do miski, dodajemy jajko, posypujemy dymką, sezamem i płatkami chili. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Wskazówki:

  • Jeśli nie uda Wam się kupić pak choi, dodajcie do dania dwie garście liści szpinaku. Dodajemy je na tym samym etapie, co liście pak choi.
  • W tym przepisie można użyć innych warzyw. Dobrze sprawdzi się cienko pokrojony seler naciowy, słupki papryki, pokrojona łodyga brokułu (wcześniej obrana – więcej o wykorzystaniu brokułu pisałam tutaj – brokuł zero waste).
  • Można pominąć jajko i wzbogacić danie o smażone tofu w wersji roślinnej. Polecam wybrać zwarte tofu z wędzoną skórką.
4 komentarze
2

4 komentarze

Chocolade 10/11/2020 - 4:14 pm

Rzadko sięgam po dania z Dalekiego Wschodu, ale soba z jajkiem sadzonym wygląda całkiem smacznie 🙂

Odpowiedz
Karina 11/11/2020 - 5:37 pm

Uwielbiam makaron soba. Przed chwilą zjadłam soba z tofu. Dzięki twoim przepisom w końcu czuję łaknienie i mam ochotę na jedzenie. Jesteś wielka

Odpowiedz
Monidala 13/11/2020 - 3:57 pm

Nasz dzisiejszy obiad 🙂. Prosty i szybki przepis. Dodałam jeszcze brukselkę i kawałek bakłażana- wyszło pysznie!

Odpowiedz
Malwina 14/11/2020 - 12:02 pm

Super pomysł. Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies