Dzień dobry,
Dziś mam dla Was przepis idealny na ekspresowy obiad. To soba z warzywami i jajkiem sadzonym. Danie proste, szybkie i nieskomplikowane, czyli takie jak najbardziej lubię. Oczywiście możecie przygotować je w wersji wegańskiej i zrezygnować z dodatku jajka. Po kilka wskazówek na temat ewentualnych zamienników odsyłam Was do uwag pod przepisem.
Więcej o samym makaronie soba i jego zastosowaniu w kuchni przeczytacie w jednym z ostatnich wpisów – co to jest soba i z czym to się je.
Soba z jajkiem i warzywami
Składniki (na 1 dużą porcję):
- 70 g makaronu soba
- 5-centymetrowy kawałek pora
- 1 miniaturowa kapusta pak choi
- 1 marchewka
- 120 g pieczarek
- Sos: 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka soku z limonki, pół łyżeczki sosu sriracha, 1 płaska łyżeczka płynnego miodu lub syropu klonowego, pół łyżeczki pasty czosnkowo-imbirowej
- Jajko
- Olej do smażenia
- Do posypania: posiekana dymka, prażony sezam, płatki chili
Sposób przygotowania:
- Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy.
- Pora kroimy wzdłuż na pół, a następnie w cienkie plasterki. Odcinamy liście od kapusty i odkładamy na później. Twardą część grubo kroimy. Marchewkę obieramy, kroimy w julienne, pieczarki w plastry. Składniki sosu mieszamy.
- W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa (poza liśćmi), smażymy na dużym ogniu przez około 3-4 minuty, cały czas mieszając.
- Dokładamy liście kapusty, mieszamy i smażymy przez minutę. Dokładamy makaron (jeśli był gotowany wcześniej, warto przelać go wodą na sicie), wlewamy sos. Mieszamy i smażymy przez 2 minuty, aż sos się zredukuje i oblepi składniki.
- Na drugiej patelni smażymy jajko do preferowanego ścięcia żółtka. Makaron nakładamy do miski, dodajemy jajko, posypujemy dymką, sezamem i płatkami chili. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Wskazówki:
- Jeśli nie uda Wam się kupić pak choi, dodajcie do dania dwie garście liści szpinaku. Dodajemy je na tym samym etapie, co liście pak choi.
- W tym przepisie można użyć innych warzyw. Dobrze sprawdzi się cienko pokrojony seler naciowy, słupki papryki, pokrojona łodyga brokułu (wcześniej obrana – więcej o wykorzystaniu brokułu pisałam tutaj – brokuł zero waste).
- Można pominąć jajko i wzbogacić danie o smażone tofu w wersji roślinnej. Polecam wybrać zwarte tofu z wędzoną skórką.
4 komentarze
Rzadko sięgam po dania z Dalekiego Wschodu, ale soba z jajkiem sadzonym wygląda całkiem smacznie 🙂
Uwielbiam makaron soba. Przed chwilą zjadłam soba z tofu. Dzięki twoim przepisom w końcu czuję łaknienie i mam ochotę na jedzenie. Jesteś wielka
Nasz dzisiejszy obiad 🙂. Prosty i szybki przepis. Dodałam jeszcze brukselkę i kawałek bakłażana- wyszło pysznie!
Super pomysł. Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu.