Tajskie klopsiki z trawą cytrynową

przez Malwina
Klopsiki z trawą cytrynową

Bardo lubię przyrządzać klopsiki. Smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno podane razem z sosem. Te tajskie klopsiki są dość pikantne za sprawą chili i czosnku. Świeżości nadaje im dodatek trawy cytrynowej. Podałam je z sosem na bazie jogurtu, doprawionego miodem i sokiem z limonki.

Przepis dodaję do akcji Maggie- Klopsiki i pulpety.

Klopsiki z trawą cytrynową przepis
TAJSKIE KLOPSIKI Z TRAWĄ CYTRYNOWĄ

Składniki (na 2-3 porcje):
[przepis własny]

  • 150 g mielonej wołowiny
  • 150 g mielonej wieprzowiny
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • pół łyżeczki pasty z trawy cytrynowej
  • 1 chili, posiekane drobno
  • 3 łyżki posiekanej kolendry
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 żółtko plus kilka łyżek tartej bułki
  • sos: 150 ml gęstego jogurtu naturalnego, 1 łyżka soku z limonki, 1 łyżeczka płynnego miodu (u mnie akacjowy), sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
W misce umieszczamy mięso, dodajemy czosnek, pastę z trawy cytrynowej, chili, kolendrę, sos rybny i pieprz. Masę dokładnie wyrabiamy dłońmi. Dodajemy żółtko i bułkę tartą. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy  na pół godziny. Z masy formujemy klopsiki (by łatwiej było je formować, można zwilżyć dłonie zimną wodą). Klopsiki smażymy na patelni, aż będą rumiane lub pieczemy w piekarniku (180 stopni przez około 20 minut). Jeśli mięso było wstawione do lodówki, należy przed smażeniem pozostawić je na około 15 minut w temperaturze pokojowej. Przygotowujemy sos: jogurt łączymy z sokiem, miodem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Klopsiki podajemy razem z sosem.

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina.

Więcej przepisów na potrawy z kuchni tajskiej znajdziecie 
    3 komentarze
    0

    Podobne posty:

    3 komentarze

    Małgorzata 19/04/2013 - 5:32 pm

    orientalną kuchnię dopiero poznaję, ale myślę, ze ten przepis przypadnie mi do smaku 🙂
    pozdrawiam serdecznie i życzę słonecznego weekendu 🙂

    Odpowiedz
    Hania-Kasia 19/04/2013 - 6:14 pm

    Świetne klopsiki, muszę koniecznie zrobić coś w tym stylu. Ja do takich tajskich, mięsnych przekąsek bardzo lubię sos z masłem orzechowym.

    Odpowiedz
    Marzena 19/04/2013 - 9:57 pm

    Fajne:) Nie bardzo sie orientuje w kuchni tajskiej ale klopsiki wygladaja smakowicie:)

    Odpowiedz

    Skomentuj

    * Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

    Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies