Bardo lubię przyrządzać klopsiki. Smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno podane razem z sosem. Te tajskie klopsiki są dość pikantne za sprawą chili i czosnku. Świeżości nadaje im dodatek trawy cytrynowej. Podałam je z sosem na bazie jogurtu, doprawionego miodem i sokiem z limonki.
Przepis dodaję do akcji Maggie- Klopsiki i pulpety.
TAJSKIE KLOPSIKI Z TRAWĄ CYTRYNOWĄ
Składniki (na 2-3 porcje):
[przepis własny]
- 150 g mielonej wołowiny
- 150 g mielonej wieprzowiny
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- pół łyżeczki pasty z trawy cytrynowej
- 1 chili, posiekane drobno
- 3 łyżki posiekanej kolendry
- 1 łyżka sosu rybnego
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 żółtko plus kilka łyżek tartej bułki
- sos: 150 ml gęstego jogurtu naturalnego, 1 łyżka soku z limonki, 1 łyżeczka płynnego miodu (u mnie akacjowy), sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
W misce umieszczamy mięso, dodajemy czosnek, pastę z trawy cytrynowej, chili, kolendrę, sos rybny i pieprz. Masę dokładnie wyrabiamy dłońmi. Dodajemy żółtko i bułkę tartą. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na pół godziny. Z masy formujemy klopsiki (by łatwiej było je formować, można zwilżyć dłonie zimną wodą). Klopsiki smażymy na patelni, aż będą rumiane lub pieczemy w piekarniku (180 stopni przez około 20 minut). Jeśli mięso było wstawione do lodówki, należy przed smażeniem pozostawić je na około 15 minut w temperaturze pokojowej. Przygotowujemy sos: jogurt łączymy z sokiem, miodem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Klopsiki podajemy razem z sosem.
Całkowity czas przygotowania: 1 godzina.
Więcej przepisów na potrawy z kuchni tajskiej znajdziecie
w dziale Kuchnia Azjatycka
3 komentarze
orientalną kuchnię dopiero poznaję, ale myślę, ze ten przepis przypadnie mi do smaku 🙂
pozdrawiam serdecznie i życzę słonecznego weekendu 🙂
Świetne klopsiki, muszę koniecznie zrobić coś w tym stylu. Ja do takich tajskich, mięsnych przekąsek bardzo lubię sos z masłem orzechowym.
Fajne:) Nie bardzo sie orientuje w kuchni tajskiej ale klopsiki wygladaja smakowicie:)