Marchewki glazurowane w miodzie z rozmarynem

przez Malwina
Marchewki glazurowane

Podczas ostatniej wizyty w warzywniaku zakupiłam duży pęczek młodych marchewek. Kiedy tylko zobaczyłam te malutkie marchewki, od razu wiedziałam, co z nich przygotuję. Połówek jest wielbicielem tego pomarańczowego warzywa i co roku w okresie wiosennym często przygotowuję mu glazurowane marchewki w miodzie. Tym razem dodałam do nich także rozmaryn. Będą idealnym dodatkiem do obiadu.

Marchewka glazurowana przepis
MARCHEWKA GLAZUROWANA 

Składniki:
[Przepis własny]

  • 200 g małych młodych marchewek
  • 1 łyżka masła
  • 1 gałązka rozmarynu (lub pół łyżeczki pokruszonego suszonego rozmarynu)
  • 1 łyżka miodu (u mnie lipowy)
  • sól i pieprz do smaku
Marchewki obieramy, umieszczamy w garnku, gotujemy, aż będą al dente. Odcedzamy je i lekko osuszamy papierowym ręcznikiem. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy marchewki i posiekane igiełki rozmarynu, smażymy przez 2 minuty, od czasu do czasu mieszając. Wlewamy miód, smażymy dalej przez około 3 minuty, aż marchewki ładnie się zeszklą i oblepią miodem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy na ciepło jako dodatek do mięs. 

*marchewki można ugotować wcześniej i przechowywać je w zamkniętym pojemniku w lodówce. Przed smażeniem należy je ocieplić pozostawiając w temperaturze pokojowej na 30 minut. 

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

Marchewka z miodem

9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

lycheelolly 19/04/2013 - 8:19 am

Ja uwielbiam takie marcheweczki ale jeszcze z dodatkiem chilli. 🙂

Odpowiedz
Małgorzata 19/04/2013 - 8:37 am

jak patrzę na te Twoje marchewki to tęsknię za latem, świeżymi warzywami i takim najprostszym jedzeniem 🙂
pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedz
pieczarka mySia 19/04/2013 - 9:13 am

są wspaniałe! 🙂

Odpowiedz
Zielona strona Flinstona 19/04/2013 - 9:31 am

slicznie wyglądają, apetycznie….:)

Odpowiedz
Karmel-itka. 19/04/2013 - 8:13 pm

mmm… lubię takie marcheweczki.

Odpowiedz
Marzena 19/04/2013 - 8:15 pm

Ale bym zjadla… mmmm pysznosci:)

Odpowiedz
lekki brzusio 19/04/2013 - 9:52 pm

chętnie bym spróbowała

Odpowiedz
limonka 20/04/2013 - 10:07 am

Zainspirowałaś mnie! Zrobię dziś do obiadu, ale użyję miodu z drzewa truskawkowego, ciekawe czy się sprawdzi 🙂

Odpowiedz
Zielaczek 20/04/2013 - 2:13 pm

Wspaniałe! Uwielbiam 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies