Bardzo rzadko przygotowuję słodkie śniadania. Jednak kiedy już to robię, najczęściej smażę naleśniki lub małe placuszki. Póki nie ma jeszcze polskich truskawek i innych sezonowych owoców, stawiam na dostępne przez cały rok banany. Takie placuszki są szybkie i bardzo proste w przygotowaniu. Możecie podać je z ulubionymi dodatkami. Ja do placuszków podałam domową nutellę oraz mleko.
PLACUSZKI BANANOWE
Śniadanie Mistrzów #25
Składniki:
[przepis własny]
- 100 g mąki pszennej razowej
- 100 ml mleka
- 1 jajko
- 2-3 łyżki cukru
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 dojrzałe banany
- 3 łyżki wiórków kokosowych
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, jajko i wlewamy mleko. Całość łączymy za pomocą trzepaczki lub miksera (ja robię to widelcem). Dodajemy ekstrakt, rozgniecione banany i wiórki koksowe. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, przy pomocy chochelki wlewamy porcje ciasta. Smażymy z obu stron na rumiano. Placuszki podałam z domową nutellą oraz mlekiem.
Całkowity czas przygotowania: 10 minut.
Więcej przepisów na smaczne śniadanie znajdziecie w dziale
13 komentarzy
To prawdziwe śniadanie mistrzów, bez dwóch zdań 🙂 Pięknie wygląda, a zapewne cudownie smakuje. W końcu bananowe placki nie zawodzą!
O, muszę koniecznie takie zrobic, już dawno planowałam jakieś bananowe :3
taką cudowną piętrową porcję zjadłabym z wieeelką przyjemnością!@
uwielbiam placuszki z bananami 😉
udanego weekendu ;*
Bananowe – jedne z moja najulubieńszych 😀
wspaniałe śniadanie albo deser 🙂
Pyszne;)
ja niestety nie robię słodkich śniadań, bo jeśli bym zrobiła, to po spożyciu takowego mój Łasuch najpewniej rzekłby "to deser już był, a na śniadanie co?" 😀 dla niego wszystko co na słodko, to deser 😀
Najlepsze śniadanie pod słońcem 🙂
Szybkie i proste, ale fantastyczne. Zwłaszcza, że jak banany są dojrzałe, to nawet nie trzeba ich słodzić 🙂
Cudowne słodkie śniadanie. Bananowe placuchy są pyszne, zawsze. 🙂
U mnie slodkie sniadania to wlasciwie norma, zwlaszcza w weekendy. Podobaja mi sie te placuszki, bo lubie wszystko, co bananowe 🙂
Przepyszne połączenie. 🙂