Domową nutellę przygotowuję od kilku miesięcy. Próbowałam różnych proporcji oraz dodatków. Przepis, który Wam dziś prezentuję najbardziej przypadł do gustu mojemu Połówkowi. Taki krem czekoladowo-orzechowy smakuje wybornie, ma jednak jeden minus. Należy go zużyć w ciągu tygodnia, w składzie znajduje się bowiem mleko. Możecie go wykorzystywać w dowolny sposób, dodawać do owsianki, deserów lub po prostu wyjadać łyżeczką ze słoiczka.
DOMOWY KREM CZEKOLADOWO-ORZECHOWY
Składniki (na 2 małe słoiczki):
- 100 g orzechów laskowych
- 2 czubate łyżka mleka w proszku
- 120-130 ml mleka UHT*
- 100 g gorzkiej czekolady**
- 50 g mlecznej czekolady
Orzechy układamy w jednej warstwie na blasze, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 12-15 minut. Uprażone orzechy zawijamy w ściereczkę i zdejmujemy z nich łupinki (często zdarzają się oporne orzeszki, zalewam je wówczas gorącą wodą i odstawiam na 10 minut, po czym zdejmuję łupinki). Orzechy przekładamy do rozdrabniacza (zamykany pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem), miksujemy na gładką masę (zajmie to kilka minut). Czekoladę łamiemy, rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę dodajemy na orzechów, miksujemy. Mleko łączymy z mlekiem w proszku i dokładnie mieszamy, umieszczamy w garnku, doprowadzamy do zagotowania i od razu zdejmujemy z ognia. Lekko studzimy. Mleko wlewamy do masy czekoladowo-orzechowej. Miksujemy do otrzymania gładkiej masy. Krem będzie na początku rzadki. Po kilku godzinach w lodówce zacznie gęstnieć. Przechowujemy go w zakręcanym słoiczku przez około 7 dni w lodówce.
* ilość użytego mleka dostosujcie do własnych preferencji
** możecie użyć w całości czekolady gorzkiej. Odradzam robienie nutelli tylko i wyłącznie na czekoladzie mlecznej.
Czas przygotowania (bez czasu chłodzenia): 25 minut.
27 komentarzy
Cos mi sie zdaje, ze nie mialabym problemu ze zjedzeniem sloiczka takiego niebianskiego kremu w ciagu tygodnia 🙂
Tygodnia? Ja chyba w ciągu dnia 😀
w ciągu 10 min
😀
super!
taki minus to nie minus 🙂 a jedynie wytłumaczenie dlaczego zjadłabym jej tak dużo 😉
ojej.. ale pysznosci!
Chyba się skuszę 😀
super pomysł 🙂
doszukuję się tego minusa, o którym piszesz i nie mogę znaleźć 😉 pozdrawiam!
Świetny pomysł, muszę zaserwować taki kremik mężowi. On to opędzluje w dwa dni łyżeczką =P
no to teraz zajrzałam na noc do Ciebie i ten słoiczek będzie mi się śnił… 🙂 Pyszności!
domowa nutella najzdrowsza 😉
cudny, prosty przepis w sam raz dla Wiewiórki 🙂
Myślę, że u mnie tygodnia by nie przetrwał 😉 Pyszny przepis i na pewno wypróbuję 😉 Pozdrawiam!
Pyszności! Muszę w końcu zakupić rozdrabniacz, bo takie cuda mnie omijają!
Zrobię na pewno, będzie jak znalazł do naleśników 🙂 A siostra będzie wniebowzięta!
Zdjęcia są super!!!
ponieważ uwielbiam nutelkę, czas zrobić domową 🙂 wypróbuję!
Jest pyszna 🙂 dziękuję za przepis! 🙂
Mirabelko, cieszę się, że Ci smakuje 🙂
Nie dość, że długo się zabierałam za ten przysmak to jeszcze spaliłam pierwszą porcję orzechów 😉 Następną zrobię jednak z większą ilością mlecznej czekolady, ale zrobię na pewno 😉
Chyba czas najwyższy wyposażyć się w minutnik 😉 Cieszę się, że przypadła Ci do gustu.
Jest ok 😉
Czy zamiast mleka w proszku można użyc samego mleka od krowy? I jeszcze jedno pytanie, czy mogłabym osłodzić cukrem brzozowym? Chciałabym użyć samej gorzkiej czekolady.
Jak najbardziej, ale proszę pamiętać, że cukier trzeba będzie rozpuścić.
Jak długo nutelle można przechowywać w skoiku?
Myślę o prezentach na święta 🙂
Do około 7 dni w lodówce. Gdy pozbędziemy się z przepisu mleka, czas przechowywania się wydłuży.