Nutella domowa

przez Malwina
Domowa nutella przepis
Domową nutellę przygotowuję od kilku miesięcy. Próbowałam różnych proporcji oraz dodatków. Przepis, który Wam dziś prezentuję najbardziej przypadł do gustu mojemu Połówkowi. Taki krem czekoladowo-orzechowy smakuje wybornie, ma jednak jeden minus. Należy go zużyć w ciągu tygodnia, w składzie znajduje się bowiem mleko. Możecie go wykorzystywać w dowolny sposób, dodawać do owsianki, deserów lub po prostu wyjadać łyżeczką ze słoiczka. 

Krem czekoladowy do chleba
DOMOWY KREM CZEKOLADOWO-ORZECHOWY

Składniki (na 2 małe słoiczki):

  • 100 g orzechów laskowych
  • 2 czubate łyżka mleka w proszku
  • 120-130 ml mleka UHT*
  • 100 g gorzkiej czekolady**
  • 50 g mlecznej czekolady
Orzechy układamy w jednej warstwie na blasze, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 12-15 minut. Uprażone orzechy zawijamy w ściereczkę i zdejmujemy z nich łupinki (często zdarzają się oporne orzeszki, zalewam je wówczas gorącą wodą i odstawiam na 10 minut, po czym zdejmuję łupinki). Orzechy przekładamy do rozdrabniacza (zamykany pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem), miksujemy na gładką masę (zajmie to kilka minut). Czekoladę łamiemy, rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę dodajemy na orzechów, miksujemy. Mleko łączymy z mlekiem w proszku i dokładnie mieszamy, umieszczamy w garnku, doprowadzamy do zagotowania i od razu zdejmujemy z ognia. Lekko studzimy. Mleko wlewamy do masy czekoladowo-orzechowej. Miksujemy do otrzymania gładkiej masy. Krem będzie na początku  rzadki. Po kilku godzinach w lodówce zacznie gęstnieć. Przechowujemy go w zakręcanym słoiczku przez około 7 dni w lodówce.

* ilość użytego mleka dostosujcie do własnych preferencji
** możecie użyć w całości czekolady gorzkiej. Odradzam robienie nutelli tylko i wyłącznie na czekoladzie mlecznej.

Czas przygotowania (bez czasu chłodzenia): 25 minut.

Domowa nutella przepis
27 komentarzy
0

27 komentarzy

Maggie 19/03/2013 - 5:59 pm

Cos mi sie zdaje, ze nie mialabym problemu ze zjedzeniem sloiczka takiego niebianskiego kremu w ciagu tygodnia 🙂

Odpowiedz
Mimi 29/04/2013 - 7:22 pm

Tygodnia? Ja chyba w ciągu dnia 😀

Odpowiedz
Anonimowy 01/06/2013 - 10:06 am

w ciągu 10 min

Odpowiedz
Malwina 01/06/2013 - 11:37 am

😀

Odpowiedz
W kuchni Uli 19/03/2013 - 6:43 pm

super!

Odpowiedz
lekki brzusio 19/03/2013 - 6:48 pm

taki minus to nie minus 🙂 a jedynie wytłumaczenie dlaczego zjadłabym jej tak dużo 😉

Odpowiedz
Daria 19/03/2013 - 7:25 pm

ojej.. ale pysznosci!

Odpowiedz
kruszyna 19/03/2013 - 7:26 pm

Chyba się skuszę 😀

Odpowiedz
me. 19/03/2013 - 7:39 pm

super pomysł 🙂

Odpowiedz
POSZUKIWANY! Żywy, martwy... lub na słodko 19/03/2013 - 8:47 pm

doszukuję się tego minusa, o którym piszesz i nie mogę znaleźć 😉 pozdrawiam!

Odpowiedz
Agnusbe 19/03/2013 - 8:55 pm

Świetny pomysł, muszę zaserwować taki kremik mężowi. On to opędzluje w dwa dni łyżeczką =P

Odpowiedz
js28 19/03/2013 - 9:11 pm

no to teraz zajrzałam na noc do Ciebie i ten słoiczek będzie mi się śnił… 🙂 Pyszności!

Odpowiedz
teenager ;) 20/03/2013 - 4:56 am

domowa nutella najzdrowsza 😉

Odpowiedz
Wiewióra 20/03/2013 - 7:47 am

cudny, prosty przepis w sam raz dla Wiewiórki 🙂

Odpowiedz
agnieszka 20/03/2013 - 9:15 am

Myślę, że u mnie tygodnia by nie przetrwał 😉 Pyszny przepis i na pewno wypróbuję 😉 Pozdrawiam!

Odpowiedz
Zielaczek 20/03/2013 - 12:26 pm

Pyszności! Muszę w końcu zakupić rozdrabniacz, bo takie cuda mnie omijają!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 20/03/2013 - 2:51 pm

Zrobię na pewno, będzie jak znalazł do naleśników 🙂 A siostra będzie wniebowzięta!

Zdjęcia są super!!!

Odpowiedz
Kasia 20/03/2013 - 3:13 pm

ponieważ uwielbiam nutelkę, czas zrobić domową 🙂 wypróbuję!

Odpowiedz
Mirabelka 02/05/2013 - 10:32 am

Jest pyszna 🙂 dziękuję za przepis! 🙂

Odpowiedz
Malwina 02/05/2013 - 10:45 am

Mirabelko, cieszę się, że Ci smakuje 🙂

Odpowiedz
magducha 29/05/2013 - 6:33 pm

Nie dość, że długo się zabierałam za ten przysmak to jeszcze spaliłam pierwszą porcję orzechów 😉 Następną zrobię jednak z większą ilością mlecznej czekolady, ale zrobię na pewno 😉

Odpowiedz
Malwina 01/06/2013 - 11:38 am

Chyba czas najwyższy wyposażyć się w minutnik 😉 Cieszę się, że przypadła Ci do gustu.

Odpowiedz
Anonimowy 20/10/2015 - 7:57 pm

Jest ok 😉

Odpowiedz
Monika K 10/09/2019 - 10:53 am

Czy zamiast mleka w proszku można użyc samego mleka od krowy? I jeszcze jedno pytanie, czy mogłabym osłodzić cukrem brzozowym? Chciałabym użyć samej gorzkiej czekolady.

Odpowiedz
Malwina 11/09/2019 - 5:23 am

Jak najbardziej, ale proszę pamiętać, że cukier trzeba będzie rozpuścić.

Odpowiedz
Elżbieta Walisiak 14/11/2021 - 10:47 am

Jak długo nutelle można przechowywać w skoiku?
Myślę o prezentach na święta 🙂

Odpowiedz
Malwina 26/11/2021 - 9:14 am

Do około 7 dni w lodówce. Gdy pozbędziemy się z przepisu mleka, czas przechowywania się wydłuży.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies