Mazurek kajmakowy |
Dzisiejszy mazurek kajmakowy jest wypiekiem dla leniwych. Jeśli nie macie ochoty na zagniatanie oraz wałkowanie ciasta i chcielibyście w kilka chwil wyczarować mazurek na Wielkanoc, ten przepis jest dla Was idealny. W cieście dominuje smak migdałów, nie zawiera ono także ani grama mąki. Doskonale sprawdzi się na diecie bezglutenowej.
Przepis dodaję do akcji Mirabelki- Wielkanocne Smaki III.
Przepis dodaję do akcji Mirabelki- Wielkanocne Smaki III.
MAZUREK KAJMAKOWY
Składniki (na blaszkę 20 cm x 20 cm)*:
[przepis własny]
- 80 g miękkiego masła
- 30 g drobnego cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli, 100 g zmielonych migdałów (bez łupinek)
- 200 g bezglutenowej masy kajmakowej z puszki
- do ozdobienia: ulubione bakalie (u mnie migdały i skórka pomarańczowa)
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jako i ekstrakt, miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy migdały, sól i proszek, dokładnie miksujemy. Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy do foremki, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez około 18-20 minut (do suchego patyczka). Odstawiamy do przestygnięcia. Masę kajmakową podgrzewamy, smarujemy nią ciasto. Ozdabiamy wedle preferencji.
*składniki na spód są idealnie odmierzone do foremki o wymiarach 20cm x 20cm. Jeśli chcecie użyć większej formy, np. klasycznej dużej prostokątnej blachy, wówczas podwójcie ilość składników.
Czas przygotowania: 25 minut.
Mazurek kajmakowy |
17 komentarzy
Mój faworyt 🙂
pięknie ozdobiony:)
jak ładnie ozdobiony 🙂 Dziękujemy za dodanie całej serii pięknych zdjęć! 🙂
Wygląda cudownie. Jeśli smakuje do tego tak jak wygląda to rewelacja 😀
na okrągłą tortownicę będzie OK?
Na tortownicę o średnicy 22 cm powinno być w sam raz:)
wygląda wyśmienicie, na pewno znajdzie się na moim wielkanocnym stole 🙂
Świetne te jajeczne podstawki 🙂 I te kwiatuszki urocze 🙂 Wygląda rewelacyjnie i na pewno tak smakował… 🙂
wygląda bajecznie ;D
zapisałam i zrobię!
pysznie wygląda! 🙂
nigdy nie robiłam, nigdy nie jadlam ,ale przepysznie wygląda *-*
Cudowny i mega apetyczny !
Zdecydowanie ulubiony!
I znów zaskakujesz cudownym mazurkiem!Aż pachnie świętami 🙂
Dla leniwych, czyli dla mnie! Wyglada bosko.
Mmm… Wyglada urocza i pewnie pyszny w smaku skoro w wiekszosci to migdaly 😀