Mazurek kajmakowy

przez Malwina
Mazurek bezglutenowy przepis
Mazurek kajmakowy

Dzisiejszy mazurek kajmakowy jest wypiekiem dla leniwych. Jeśli nie macie ochoty na zagniatanie oraz wałkowanie ciasta i chcielibyście w kilka chwil wyczarować mazurek na Wielkanoc, ten przepis jest dla Was idealny. W cieście dominuje smak migdałów, nie zawiera ono także ani grama mąki. Doskonale sprawdzi się na diecie bezglutenowej. 

Przepis dodaję do akcji Mirabelki- Wielkanocne Smaki III.

Mazurek z masą kajmakową

Mazurek kajmakowy przepis

MAZUREK KAJMAKOWY

Składniki (na blaszkę 20 cm x 20 cm)*:
[przepis własny]

  • 80 g miękkiego masła
  • 30 g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli, 100 g zmielonych migdałów (bez łupinek)
  • 200 g bezglutenowej masy  kajmakowej z puszki
  • do ozdobienia: ulubione bakalie (u mnie migdały i skórka pomarańczowa)
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jako i ekstrakt, miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy migdały, sól i proszek, dokładnie miksujemy. Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy do foremki, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez około 18-20 minut (do suchego patyczka). Odstawiamy do przestygnięcia. Masę kajmakową podgrzewamy, smarujemy nią ciasto. Ozdabiamy wedle preferencji. 
*składniki na spód są idealnie odmierzone do foremki o wymiarach 20cm x 20cm. Jeśli chcecie użyć większej formy, np. klasycznej dużej prostokątnej blachy, wówczas podwójcie ilość składników.

Czas przygotowania: 25 minut.

Mazurek migdałowy
Mazurek kajmakowy

17 komentarzy
0

Podobne posty:

17 komentarzy

cote 22/03/2013 - 6:10 pm

Mój faworyt 🙂

Odpowiedz
Justyna Bąk 22/03/2013 - 6:47 pm

pięknie ozdobiony:)

Odpowiedz
wykrywacz smaku 22/03/2013 - 6:54 pm

jak ładnie ozdobiony 🙂 Dziękujemy za dodanie całej serii pięknych zdjęć! 🙂

Odpowiedz
Mamusia 22/03/2013 - 6:54 pm

Wygląda cudownie. Jeśli smakuje do tego tak jak wygląda to rewelacja 😀

Odpowiedz
Ania 22/03/2013 - 7:23 pm

na okrągłą tortownicę będzie OK?

Odpowiedz
Malwina 22/03/2013 - 7:37 pm

Na tortownicę o średnicy 22 cm powinno być w sam raz:)

Odpowiedz
asia_2105 22/03/2013 - 7:41 pm

wygląda wyśmienicie, na pewno znajdzie się na moim wielkanocnym stole 🙂

Odpowiedz
Chocoholiczka 22/03/2013 - 7:59 pm

Świetne te jajeczne podstawki 🙂 I te kwiatuszki urocze 🙂 Wygląda rewelacyjnie i na pewno tak smakował… 🙂

Odpowiedz
Roz Airad 22/03/2013 - 8:51 pm

wygląda bajecznie ;D

Odpowiedz
MartynCia ^^ 22/03/2013 - 10:26 pm

zapisałam i zrobię!

Odpowiedz
Beatrice 22/03/2013 - 11:11 pm

pysznie wygląda! 🙂

Odpowiedz
teenager ;) 23/03/2013 - 4:58 am

nigdy nie robiłam, nigdy nie jadlam ,ale przepysznie wygląda *-*

Odpowiedz
Qchenne-inspiracje, Małgosia 23/03/2013 - 6:01 am

Cudowny i mega apetyczny !

Odpowiedz
Kamila 23/03/2013 - 9:19 am

Zdecydowanie ulubiony!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 23/03/2013 - 3:01 pm

I znów zaskakujesz cudownym mazurkiem!Aż pachnie świętami 🙂

Odpowiedz
Maggie 25/03/2013 - 11:26 am

Dla leniwych, czyli dla mnie! Wyglada bosko.

Odpowiedz
misiask 27/03/2013 - 10:07 am

Mmm… Wyglada urocza i pewnie pyszny w smaku skoro w wiekszosci to migdaly 😀

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies