Roladki ze szpinakiem to smaczny i prosty pomysł na mięso drobiowe. Piekę je często latem, podaję do nich wówczas lekką sałatkę z pomidorów. Tym razem jako dodatek do roladek zaserwowałam sos na bazie bazylii i suszonych pomidorów. Całość wyszła naprawdę pysznie, z pewnością w sezonie letnim powtórzę to danie jeszcze nie raz.
Przepis dodaję do akcji Mirabelki- Wielkanocne Smaki III.
Przepis dodaję do akcji Mirabelki- Wielkanocne Smaki III.
ROLADKI DROBIOWE ZE SZPINAKIEM I FETĄ
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
- 150 g liści szpinaku, posiekanego
- 1 duży ząbek czosnku, posiekany
- 120 g sera feta, pokruszonego
- sól i pieprz do smaku
- 4 piersi z kurczaka (bez polędwiczek)
- sos bazyliowy z suszonymi pomidorami: 200 ml gęstego jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka oliwy, 1-2 łyżeczki soku z cytryny, 30 listków bazylii, 4 suszone pomidory z zalewy, sól i pieprz do smaku
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, wrzucamy czosnek i szpinak. Smażymy przez około 2 minuty, aż liście szpinaku zwiędną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zawartość patelni przekładamy do miseczki, mieszamy z pokruszonym serem. W każdej piersi robimy kieszonkę. Filety nadziewamy 1/4 farszu, rozcięcie spinamy przy pomocy wykałaczek lub związujemy nitką. Kurczaka układamy na blasze, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 25 minut. Roladki ze szpinakiem możecie też usmażyć na patelni.
Kiedy mięso się piecze, przygotowujemy sos: Jogurt, oliwę, bazylię i posiekane pomidory umieszczamy w pojemniku blendera. Miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Upieczone mięso podajemy z sosem oraz ulubioną lekką sałatką.
Czas przygotowania: 30 minut.
15 komentarzy
roladki uwielbiam 😀 ale sos z chęcią wypróbuję 😀 bo same składniki zachęcają, nie mówiąc już o zdjęciach
bardzo lubię połączeni szpinaku, fety i czosnku zarówno z naleśnikami, pierogami jak i mięsem 🙂 wspaniałe roladki 🙂
roladki znam, ale ten sos bardzo intrygujący 🙂
uwielbiam szpinak 🙂
to danie jest w sam raz dla mnie!
🙂
nadzienie jak najbardziej znajome, ale zazwyczaj używam go do naleśników, ale do kurczaka też muszę spróbować 🙂
pyszny pomysł:)
wyglądają przepysznie, uwielbiam szpinak – muszę wypróbować koniecznie Twój przepis.
Oh uwielbiam! 🙂
Wyglądają świetnie:)
dodatek szpinaku zawsze pycha ! fajne te roladki 😉
Twoje roladki wygladaja przepysznie 🙂 uwielbiam wszystko co ma szpinak 😉
Miłego weekendu 🙂
Kuszące , kuszące, szczególnie jak uwielbia się szpinak tak jak ja i już nie chce się wiecznie jeść go tylko w postaci papki ;P
może pojawią się kiedyś u mnie na blogu :)))))
http://zaczynamyoddeseru.blogspot.com/
ja kocham roladki ze szpinakiem
Szpinak do jedna z moich ulubionych rzeczy do upychania w roladkach. Przepis na sos by sie przydal 🙂
Aaa, co ja pacze, przeciez jest! Gapa ze mnie 🙂