Roladki ze szpinakiem

przez Malwina
Roladki ze szpinakiem przepis

Roladki ze szpinakiem to smaczny i prosty pomysł na mięso drobiowe. Piekę je często latem, podaję do nich wówczas lekką sałatkę z pomidorów. Tym razem jako dodatek do roladek zaserwowałam sos na bazie bazylii i suszonych pomidorów. Całość wyszła naprawdę pysznie, z pewnością w sezonie letnim powtórzę to danie jeszcze nie raz. 

Przepis dodaję do akcji Mirabelki- Wielkanocne Smaki III.

Roladki z fetą i szpinakiem
ROLADKI DROBIOWE ZE SZPINAKIEM I FETĄ

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 150 g liści szpinaku, posiekanego
  • 1 duży ząbek czosnku, posiekany
  • 120 g sera feta, pokruszonego
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 piersi z kurczaka (bez polędwiczek)
  • sos bazyliowy z suszonymi pomidorami: 200 ml gęstego jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka oliwy, 1-2 łyżeczki soku z cytryny, 30 listków bazylii, 4 suszone pomidory z zalewy, sól i pieprz do smaku
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, wrzucamy czosnek i szpinak. Smażymy przez około 2 minuty, aż liście szpinaku zwiędną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zawartość patelni przekładamy do miseczki, mieszamy z pokruszonym serem. W każdej piersi robimy kieszonkę. Filety nadziewamy 1/4 farszu, rozcięcie spinamy przy pomocy wykałaczek lub związujemy nitką. Kurczaka układamy na blasze, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 25 minut. Roladki ze szpinakiem możecie też usmażyć na patelni. 
Kiedy mięso się piecze, przygotowujemy sos: Jogurt, oliwę, bazylię i posiekane pomidory umieszczamy w pojemniku blendera. Miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 
Upieczone mięso podajemy z sosem oraz ulubioną lekką sałatką.

Czas przygotowania: 30 minut.

Filety z kurczaka ze szpinakiem

15 komentarzy
0

15 komentarzy

Szpinakożerca 21/03/2013 - 6:14 pm

roladki uwielbiam 😀 ale sos z chęcią wypróbuję 😀 bo same składniki zachęcają, nie mówiąc już o zdjęciach

Odpowiedz
Wiewióra 21/03/2013 - 6:14 pm

bardzo lubię połączeni szpinaku, fety i czosnku zarówno z naleśnikami, pierogami jak i mięsem 🙂 wspaniałe roladki 🙂

Odpowiedz
MartynCia ^^ 21/03/2013 - 6:47 pm

roladki znam, ale ten sos bardzo intrygujący 🙂

Odpowiedz
Małgorzata 21/03/2013 - 7:16 pm

uwielbiam szpinak 🙂
to danie jest w sam raz dla mnie!
🙂

Odpowiedz
Gosia 21/03/2013 - 7:31 pm

nadzienie jak najbardziej znajome, ale zazwyczaj używam go do naleśników, ale do kurczaka też muszę spróbować 🙂

Odpowiedz
Justyna Bąk 21/03/2013 - 7:38 pm

pyszny pomysł:)

Odpowiedz
GosieK 21/03/2013 - 7:52 pm

wyglądają przepysznie, uwielbiam szpinak – muszę wypróbować koniecznie Twój przepis.

Odpowiedz
Kamciss 21/03/2013 - 8:04 pm

Oh uwielbiam! 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 21/03/2013 - 8:41 pm

Wyglądają świetnie:)

Odpowiedz
teenager ;) 22/03/2013 - 4:23 am

dodatek szpinaku zawsze pycha ! fajne te roladki 😉

Odpowiedz
pieczarka mySia 22/03/2013 - 8:02 am

Twoje roladki wygladaja przepysznie 🙂 uwielbiam wszystko co ma szpinak 😉

Miłego weekendu 🙂

Odpowiedz
Agata Wulkiewicz 22/03/2013 - 9:07 am

Kuszące , kuszące, szczególnie jak uwielbia się szpinak tak jak ja i już nie chce się wiecznie jeść go tylko w postaci papki ;P
może pojawią się kiedyś u mnie na blogu :)))))
http://zaczynamyoddeseru.blogspot.com/

Odpowiedz
lekki brzusio 22/03/2013 - 11:01 am

ja kocham roladki ze szpinakiem

Odpowiedz
Maggie 22/03/2013 - 12:59 pm

Szpinak do jedna z moich ulubionych rzeczy do upychania w roladkach. Przepis na sos by sie przydal 🙂

Odpowiedz
Maggie 22/03/2013 - 12:59 pm

Aaa, co ja pacze, przeciez jest! Gapa ze mnie 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies