Ashtalieh migdałowe

przez Malwina

Wieczorową porą proponuję Wam odrobinę słodkości rodem z arabskiej kuchni. Ten deser jest prosty w przygotowaniu i można go serwować z dowolnymi ulubionymi dodatkami. Do jego przygotowania użyłam wody różanej, ale zamiast niej możecie użyć także wody z kwiatów pomarańczy bądź ekstraktu z wanilii. 

ASHTALIEH MIGDAŁOWE

Składniki (na 4 porcje):
[przepis od Lejdi]

  • pół szklanki kremówki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka wody różanej
  • 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/3 szklanki mielonych migdałów
Mleko mieszamy ze śmietanką. Odmierzamy pół szklanki. Pozostałe mleko ze śmietaną i cukrem umieszczamy w garnku i podgrzewamy. Do odmierzonego mleka dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Kiedy mleko w garnku zagotuje się, dodajemy mieszankę z mąką kukurydzianą. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając przez kilka minut, aż całość zgęstnieje. Dodajemy wodę różaną i migdały, mieszamy. Przekładamy do foremek lub pucharków. Po przestudzeniu deser wkładamy do lodówki na około godzinę. Podajemy z ulubionymi dodatkami. 

Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut.

(III Festiwal Kuchni Arabskiej
20 komentarzy
0

Podobne posty:

20 komentarzy

cook and look 20/03/2013 - 6:13 pm

Pyszności! 🙂

Odpowiedz
Małgorzata 20/03/2013 - 6:52 pm

o rany….jakie apetyczne……wszamałabym w podskokach 😉

Odpowiedz
Justyna Bąk 20/03/2013 - 7:19 pm

rewelacyjnie wygląda, mogę jedno?;>

Odpowiedz
Majana 20/03/2013 - 7:51 pm

Fajne! Wygląda troszkę jak panna cotta 🙂

Odpowiedz
POSZUKIWANY! Żywy, martwy... lub na słodko 20/03/2013 - 9:08 pm

na noc takie cuda, oj, nie masz litości…;) pozdrawiam!

Odpowiedz
misiask 20/03/2013 - 9:38 pm

świetnie wygląda ;] mi też się skojarzyło z panna cottą ;p

Odpowiedz
teenager ;) 21/03/2013 - 4:27 am

pyszniutki deser, uwielbiam smak migdałów 😉

Odpowiedz
przecinkowa 21/03/2013 - 6:54 am

Musi być pyszne 🙂

Odpowiedz
pasjonatka 21/03/2013 - 8:02 am

na swieta 🙂 zrobie

Odpowiedz
siankoo 21/03/2013 - 11:22 am

ta egzotyczna nazwa mnie tu przygnała, bardzo jestem ciekawa smaku tego deseru 🙂

Odpowiedz
Evitaa 21/03/2013 - 1:30 pm

Wygląda trochę jak budyń, trochę jak panna cotta. Bardzo smakowicie się zapowiada :).

Odpowiedz
Joon 21/03/2013 - 2:10 pm

zapowiada się wspaniale, taki migdałowy przysmak, mrrr…. 🙂

Pozdrawiam,
zamiastczekoladek.blogspot.com

Odpowiedz
Maggie 21/03/2013 - 4:12 pm

Troche jak gestszy wariant panna cotty. I z woda rozana – czyli musze sprobowac 🙂

Odpowiedz
Veggie 21/03/2013 - 4:33 pm

Pyszny deser, mogłabym jeść codziennie, szczególnie tak pięknie podany jak u Ciebie 🙂

Odpowiedz
Magiczna Szuflada 21/03/2013 - 4:34 pm

O tak… to będzie mój plan na jutro, bo nie mam obecnie kremówki w lodówce 🙂
Ściskam gorąco Ilona

Odpowiedz
Urszula - Proste potrawy 21/03/2013 - 4:45 pm

Ciekawy i chyba dość prosty przepis, a ashtalieh piękna:)

Odpowiedz
Gosia 21/03/2013 - 7:28 pm

Wygląda przepysznie, szkoda że nie mam pod ręką mąki kukurydzianej 🙂

Odpowiedz
MartynCia ^^ 21/03/2013 - 9:29 pm

coś w rodzaju arabskiej panna cotty ? ja się piszę, bo wygląda obłędnie 🙂

Odpowiedz
gin 22/03/2013 - 10:38 pm

Taka mieszanka panny cotty z budyniem 🙂 Patrząc na składniki rzecz jasna. Zaintrygowałaś mnie 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 25/03/2013 - 8:22 pm

Podobny do panna cotty ten deser ….i zapewne równie pyszny:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies