Kurczak cajun z salsą z mango i guacamole

przez Malwina
Kurczak w przyprawą cajun

Dziś kolejna propozycja dla miłośników drobiu, czyli kurczak w domowej przyprawie cajun. Podałam go razem z salsą z mango oraz guacamole. Jako dodatek do tego kurczaka świetnie sprawdzą się także pikantne pieczone ziemniaki z wędzoną papryką. 

Kurczak cajun przepis

KURCZAK CAJUN

Składniki (na 4 porcje):

  • 8 podudzi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżeczki domowej przyprawy cajun
  • 2 łyżki soku z limonki
  • sól 
  • salsa z mango: 2 dojrzałe mango, 1 czerwona papryka, 1 mała czerwona cebulka, 2 ząbki czosnku, sok z limonki, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • guacamole
Oliwę mieszamy z sokiem z limonki i przyprawą cajun. Kurczaka nacieramy solą i smarujemy marynatą cajun. Odkładamy na 30 minut do lodówki. Mięso układamy na blasze w jednej warstwie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 40-45 minut. Pod koniec można zwiększyć temperaturę do 200 stopni, by skórka na mięsie była bardziej chrupiąca. 
Kiedy kurczak się piecze przygotowujemy salsę: mango obieramy, kroimy w kostkę. Dodajemy posiekaną paprykę, czosnek i cebulkę. Całość kropimy sokiem z limonki i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do salsy możecie dodać 1 czerwoną papryczkę chili, pozbawioną pestek i drobno posiekaną. Z salsą z mango dobrze komponuje się także świeża mięta. 
Upieczonego kurczaka podajemy z salsą z mango i guacamole. 

Czas przygotowania (bez czasu marynowania): 45 minut.

*jeśli dbacie o linię, zdejmijcie skórę z kurczaka. Możecie zamiast podudzi użyć piersi z kurczaka i ugrillować je na patelni bez tłuszczu lub upiec w piekarniku (180 stopni przez około 20-25 minut)

Kurczak z guacamole

11 komentarzy
0

11 komentarzy

Magda111 13/02/2013 - 5:55 pm

danie palce lizać, po prostu pychota;)

Odpowiedz
Izka 13/02/2013 - 5:59 pm

Wspaniałe, energetyczne, rozgrzewające danie. Taki kurczak przemawia do mnie dużo bardziej niż filet 🙂

Odpowiedz
Justyna Bąk 13/02/2013 - 6:49 pm

bardzo ciekawie przyprawiony kurczak i ładnie podany, cóż chcieć więcej:)

Odpowiedz
Kamciss 13/02/2013 - 6:51 pm

Wszystko wygląda pysznie, a taką salsę uwielbiam 🙂

Odpowiedz
Zielaczek 13/02/2013 - 7:16 pm

pięknie, smacznie, kolorowo 🙂

Odpowiedz
Majana 13/02/2013 - 8:45 pm

Świetnie, smakowicie wygląda 🙂

Odpowiedz
JestSmak 14/02/2013 - 6:19 am

Też jestem miłośniczka drobiu 🙂

Odpowiedz
Nessa 14/02/2013 - 9:55 am

Mmm, wygląda smakowicie!
Świetny blog, taki apetyczny 😉

http://www.retroszycie.blogspot.com

Odpowiedz
Grażyna J 14/02/2013 - 12:57 pm

Wspaniałe zdjęcia, zrobiłam się strasznie głodna 🙂
Zaciekawił mnie link fotografii ślubnej z Łodzi, w zeszłym roku studiowałam w Łodzi i było trochę osób zajmujących się fotografią 🙂

Odpowiedz
Malwina 14/02/2013 - 2:09 pm

Grażynko to akurat strona mojego kolegi, fotografa-samouka 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 14/02/2013 - 1:49 pm

Wspaniały kurczak, mojemu Połówkowi ślinka do ust naciekła:) buziaczki

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies