Bułki pomidorowe z parmezanem

przez Malwina
Bułki pomidorowe przepis

Nie pamiętam już kiedy ostatni raz zdarzyło mi się kupić sklepowe pieczywo. Zdecydowanie wolę przygotować je w domu. Nie dość, że wiem, co się w nim znajduję, to dodatkowo mogę kombinować i tworzyć zupełnie nowe przepisy. Tym razem stworzyłam bułeczki pomidorowe z ziołami i parmezanem. Już sam zapach wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia zapowiada, że szykuje się coś niezwykle smacznego. Przekonajcie się sami i wypróbujcie przepis.

Bułki z pomidorami

BUŁKI POMIDOROWE Z PARMEZANEM

Składniki (na 8 sztuk):
[przepis własny]

  • 4 szklanki mąki pszennej bułeczkowej (typ 650)
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • pół szklanki przecieru pomidorowego (passata)
  • 20 g świeżych drożdży
  • do posmarowania: żółtko rozmącone z odrobiną zimnej wody
  • do posypania-starty parmezan lub grana padano
Mąkę mieszamy z przyprawami, cukrem i solą. Drożdże kruszymy do miseczki, mieszamy z kilkoma łyżeczkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15 minut. Pozostałą wodę mieszamy z przecierem. Do mąki dodajemy drożdże, wodę z przecierem, oliwę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (w razie potrzeby podsypujemy je mąką). Przekładamy je do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę 15 minut do podwojenia objętości. Ciasto dzielimy na 8 części, z każdej formujemy okrągłą bułkę. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 30 minut do napuszenia. Bułeczki smarujemy żółtkiem, posypujemy serem. Pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy na kratce. Jeśli chcecie, by bułeczki miały bardziej chrupiącą skórkę pieczcie je w temp. 200 stopni przez około 18-20 minut.

*do bułeczek możecie dodatkowo dodać posiekane oliwki, kapary lub suszone pomidory.

Czas przygotowania: 2 godziny 20 minut

14 komentarzy
0

14 komentarzy

Antenka 12/02/2013 - 5:51 pm

ale smakołyki:) porywam bułeczkę na kolację

Odpowiedz
Justyna Bąk 12/02/2013 - 6:50 pm

świetne wyglądają:) chętnie bym zjadła taką bułeczkę:)

Odpowiedz
Karmel-itka. 12/02/2013 - 8:11 pm

mają śliczny kolorek!

Odpowiedz
shinju 12/02/2013 - 8:15 pm

Te bułeczki mają wspaniały kolor 🙂

Odpowiedz
Majana 12/02/2013 - 8:36 pm

Przepiękne. Cudny kolor i zapach pewnie też. 🙂

Odpowiedz
Wegan Nerd 12/02/2013 - 9:38 pm

o! zrobię na 100% mam teraz mega fiksacje w temacie pieczenia pieczywa 😀
super!

Odpowiedz
seledina 12/02/2013 - 10:02 pm

Ślicznie wyglądają, ciekawa jestem smaku 🙂

Odpowiedz
Zuza 13/02/2013 - 7:45 am

cudnie się prezentują

Odpowiedz
Zuza 13/02/2013 - 7:50 am

cudnie się prezentują 🙂

Odpowiedz
pasjonatka 13/02/2013 - 8:29 am

zabilas mnie tym drugim zdj 😉 niesamowicie wygladaja

Odpowiedz
siankoo 13/02/2013 - 10:45 am

świetny kolor bułki w środku, chętnie bym sobie taką zjadła na śniadanie 🙂

Odpowiedz
aanetaak 18/02/2013 - 1:28 pm

ten przepis mnie powalił na kolana – muszę je koniecznie zrobić 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 22/02/2013 - 6:07 pm

czy mogę użyć zwykłej mąki pszennej ?
pozdrawiam Marta

Odpowiedz
Malwina 22/02/2013 - 7:01 pm

Marto, najlepiej użyć mąki, o której pisałam (dostępna za śmiesznie niską cenę w realu, lidlu, nawet biedronce). Jeśli nie uda Ci się na nią trafić, użyj mąki typ 550. Z niższą bałabym się, że wyjdą "gniotowate".

pozdrawiam

Malwinna

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies