Zupa z boczkiem i fasolą

przez Malwina
Zupa z fasolą czarne oczko przepis
Ta gęsta i niezwykle pożywna zupa fasolowa idealnie wkomponuje się w zimowe menu. Do jej przygotowania użyłam fasolki czarne oczko, ale doskonale sprawdzi się także drobna biała fasolka. Najlepiej smakuje z domowym pieczywem. W chłodny dzień taka zupka rozgrzewa, jak żadna inna. 

Zupa z fasolą i boczkiem przepis

ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z BOCZKIEM I FASOLĄ

Składniki (na 3-4 porcje):
[przepis własny]

  • 5 plastrów wędzonego boczku, pokrojonych w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 por (biała część), pokrojony w kostkę
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 600-800 ml bulionu warzywnego
  • 200 g fasolki czarne oczko
  • 80 g  makaronu orzo (lub innego drobnego)
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki ostrej wędzonej papryki w proszku
  • pół łyżeczki zielonej czubricy
W rondlu z grubym dnem smażymy boczek przez około 4 minuty. Dodajemy w razie potrzeby odrobinę oleju, wrzucamy czosnek, pora, marchew, smażymy mieszając kolejne 3 minuty. Wlewamy bulion, dodajemy pomidory wraz z zalewą. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut. Dodajemy makaron orzo (lub inny drobny) oraz fasolkę. Gotujemy do momentu, aż makaron będzie miękki. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką i wędzoną papryką oraz czubricą. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, można ją rozrzedzić dodając dodatkową chochelkę bulionu. Podajemy ze świeżym pieczywem. 

Czas przygotowania: 25 minut

17 komentarzy
0

Podobne posty:

17 komentarzy

MartynCia ^^ 03/01/2013 - 6:05 pm

wspaniała zimową porą! porywam miseczkę 😉

Odpowiedz
Kamila 03/01/2013 - 7:39 pm

Idealna gdy tak szaro i buro 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedz
Wiewióra 03/01/2013 - 7:43 pm

super propozycja!!! muszę zrobić Małżonowi i będzie zachwycony 🙂

Odpowiedz
Zielaczek 03/01/2013 - 8:03 pm

Idealna na aktualną pogodę 🙂

Odpowiedz
Droczilka 03/01/2013 - 8:09 pm

I znowu te cudne miseczki! Jesteś dzis trzecią Osobą, na której blogu je widzę:-). Gdzie się takie kupuje?

Odpowiedz
Malwina 04/01/2013 - 3:21 pm

Dostaniesz je w Pepko

Odpowiedz
Kasia Cukier 03/01/2013 - 8:14 pm

ostatni kupiłam taką samą bulionówke 😉 super potrawa 😉

Odpowiedz
Genthilly 03/01/2013 - 8:23 pm

Dostałam zamówienie na tort urodzinowy dla 13-letniej chrześniaczki. Mogłabyś mi pomóc w wyborze ciasta i ozdoby?

Odpowiedz
Madleine 03/01/2013 - 9:36 pm

musi byc pyszna!!!!!!!!!

Odpowiedz
Majana 03/01/2013 - 9:42 pm

Gęsta, sycąca, wspaniała!:)

Odpowiedz
Bistroszyperska 03/01/2013 - 10:03 pm

Boczek dla mnie jest number one i toleruję go w każdej postaci 🙂

Odpowiedz
Antenka 03/01/2013 - 10:53 pm

racja, idealna na zimowe chłody:)
pięknie sie tutaj u ciebie zmieniło:)

Odpowiedz
Olka 04/01/2013 - 9:27 am

Od razu się zrobiłam głodna. Świetna na zimę taka zupka 🙂

Odpowiedz
Przypraw mnie 04/01/2013 - 11:18 am

Zdecydowanie jestem za. W prawdzie pogodę na wschodnich rubiażach mamy iście irlandzką i bez parasola ani rusz to na taką zupkę miałabym chęć. Nie dziś , w końcu piątek, ale jutro…kto wie.
Pozdrawiam Cię Malwiś noworocznie
Ania

Odpowiedz
Grażyna 04/01/2013 - 11:24 am

Moja ulubiona. Muszę koniecznie taką ugotować 🙂

Odpowiedz
Just Try Eat 04/01/2013 - 12:25 pm

świetne zdjęcia i fantastyczne naczynka. Ja akurat nie jem mięsa, ale często pałaszuję fasolowe i grochowe zupki. Ten kolor na zdjęciu, istne złoto i aż tu pachnie 🙂 SUPER

Odpowiedz
Aleksandra 04/01/2013 - 12:58 pm

z wielką ochotą zjadłabym dziś talerz takiej gorącej zupy 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies