Kurczak w sezamie

przez Malwina
Kurczak w panierce z sezamu przepis

Kolejna propozycja na kurczaka w panierce. Tym razem do obtoczenia mięsa użyłam uprażonego sezamu oraz kminu i kolendry. Całość jest niezwykle aromatyczna. Kurczaka nie obtaczałam już w jajku, sezamowa panierka doskonale trzyma się mięsa. Jako dodatek do polędwiczek podałam lekką sałatkę z fety i pieczonej papryki. 

Kurczak z sezamem przepis
KURCZAK W SEZAMIE

Składniki (na 4 porcje):

  • 8 dużych polędwiczek z kurczaka
  • 8 łyżek sezamu, lekko uprażonego na suchej patelni
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • pół łyżeczki czerwonego pieprzu w ziarnach
  • sól do smaku
Kmin i kolendrę prażymy przez około 30-60 sekund na patelni, aż zaczną wydzielać aromat. W moździerzu umieszczamy kmin, kolendrę oraz pieprz, całość rozcieramy. Polędwiczki doprawiamy solą oraz przygotowaną mieszanką. Następnie obtaczamy je w sezamie i smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Podajemy z sałatką z fety i pieczonej papryki.

*jeśli sezam nie będzie chciał się dobrze trzymać mięsa, wówczas możecie każdy kawałek kurczaka obtoczyć wcześniej delikatnie w roztrzepanym jajku lub białku

Czas przygotowania: 20 minut

Polędwiczki w sezamie

13 komentarzy
0

13 komentarzy

Nemi 02/01/2013 - 6:33 pm

Pyszny pomysł na obiad w nowym roku:) Wszystkiego co najlepsze w 2013!

Odpowiedz
pasjonatka 02/01/2013 - 6:57 pm

czuje ze to musi byc pyszne ;D

Odpowiedz
Aciri 02/01/2013 - 7:20 pm

Wygląda bardzo zachęcająco.

Odpowiedz
Sylvia / Happines is homemade 02/01/2013 - 8:07 pm

Swietny pomysl na kurczaka 🙂 na pewno zagosci i u Mnie 🙂

Odpowiedz
teenager ;) 03/01/2013 - 4:26 am

lubię kurczakowe pomysły na obiad ;d

Odpowiedz
Marzena 03/01/2013 - 6:50 am

Fajna alternatywa tradycyjnej panierki. Malwinko, wszystkiego dobrego w Nowym Roku:-)!

Odpowiedz
Kasia Cukier 03/01/2013 - 8:33 am

uwielbiam kurczaka w różnych panierkach 🙂 w sezamie smakuje super 😉

Odpowiedz
Olka 03/01/2013 - 8:42 am

Lubię. Kiedyś też robiłam kurczaka w sezamie na obiad, ale kiedyś został i okazało się, że na zimno jest jeszcze lepszy i już zawsze tak go jemy 🙂

Odpowiedz
Justyna Bąk 03/01/2013 - 11:37 am

wygląda świetnie, już któryś raz z kolei widzę kurczaka w sezamie, chyba najwyższy czas zrobić go:)

Odpowiedz
Madame Edith 03/01/2013 - 4:27 pm

Malwinko,
Sezam to jeden z moich ulubionych dodatków do kurczaka 🙂 Pycha!

Serdecznie Cię pozdrawiam,
E.

Odpowiedz
kulinarne-smaki 03/01/2013 - 4:28 pm

Kurczę, ależ kusisz tymi kolorami
W nowym roku wielu smaków Ci życzę 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 03/01/2013 - 5:26 pm

Często mieszam bułkę tartą z sezamem …ale kolejnym razem obtoczę w samym sezamie i dodam do niego aromatycznych przypraw:) ….chłopcy będą wniebowzięci:) pozdrawiam i życzę samych wspaniałości w Nowym Roku:)

Odpowiedz
MartynCia ^^ 03/01/2013 - 7:03 pm

Sezamem panierowałam kurczaka wiele razy, chętnie dodam też kmin i kolendrę do panierki!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies