Yakitori to japoński szaszłyk przygotowany z mięsa drobiowego. Do marynowania mięsa wykorzystuje się sos sojowy, mirin oraz sake. Niekiedy do marynaty dodaje się także inne przyprawy, ja jednak postawiłam na najprostszą wersję tych szaszłyków. Podałam je z ugotowanym na parze ryżem oraz pikantną azjatycką surówką. To niezwykle miła odmiana dla klasycznych szaszłyków.
YAKITORI (JAPONIA)
Składniki (na 4 porcje):
- 450 g piersi z kurczaka
- marynata: 4 łyżki jasnego sosu sojowego, 4 łyżki mirinu, 4 łyżki sake, 1 łyżka cukru pudru
- patyczki do szaszłyków
Mięso dokładnie myjemy, kroimy w kostkę lub podłużne paski. Składniki marynaty dokładnie mieszamy, wkładamy do niej mięso i odkładamy do lodówki na całą noc. Patyczki do szaszłyków moczymy przez 30 minut w zimnej wodzie (zapobiegnie to ich przypalaniu w trakcie pieczenia). Nabijamy na nie mięso. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
AZJATYCKA PIKANTNA SURÓWKA
Składniki:
- 1 duża marchew
- 1 mały por (tylko biała część)
- 1 długi szklarniowy ogórek
- pół czerwonej papryczki chili
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka posiekanego imbiru
- zalewa: 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 1 łyżka octu ryżowego, 1/4 łyżeczki cukru pudru
Marchew obieramy, kroimy w cienkie słupki. Pora myjemy, kroimy wzdłuż w cienkie paski. Ogórka siekamy w słupki (jeśli ma dużo pestek, wykrawamy je). Łączymy składniki zalewy, dodajemy imbir, czosnek i chili. Warzywa wrzucamy do zalewy, mieszamy i odkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
Całkowity czas przygotowania: 25 minut.
16 komentarzy
Mezczyzna zawsze nazywa je "jakitaki" 🙂 Osobiscie uwazam, ze wcale nie sa jako-takie, ale pyszne. Od samego patrzenia zrobilam sie glodna!
Mój Wojtek jadł je pierwszy raz i bardzo mu posmakowały. Szczególnie w towarzystwie pikantnej surówki.
Jejuu.. marzę o takim posiłku 🙂
pozdrawiam!
zielonakuchnia.blogspot.com
Bardzo zachęcająca propozycja 🙂
uwielbiam taką kuchnię…super wyglądają te szaszłyczki.
Powinnaś prowadzić warsztaty ze sztuki podawania!!
Wsunąłbym dziś taki obiad 🙂
Jesteś mistrzynią orientalnych przysmaków! Super przepis!
wiele bym dała za taka kolacje 🙂 pozdrawiam.
Ta nazwa bardziej nam się podoba od zwykłych szaszłyków 🙂 Wyglądają super i bardzo apetycznie. Miła odmiana 🙂
i dlatego kocham kuchnie azjatycka ;D
Zapowiada się przepysznie, a przede wszystkim odmiennie od znanych mi szaszłykowych propozycji.
Pyszna wersja szaszłyków , bardzo mi się podoba 🙂
Jej ciekawa jestem jak one smakują nigdy takich nie jadłam.Marynata z sake ciekawe…
Gdzie mogę dostać sake?
Ja sake kupuję przez Internet. Zapewne dostaniesz ją też w kuchniach świata
pychunia 🙂
na grillu też dobre
http://www.zgrilla.pl/szaszlyki-z-piersi-kurczaka-z-tymiankiem-i-szafranem/
🙂