Yakitori (japońskie szaszłyki z kurczaka)

przez Malwina
 Szaszłyki japońskie przepis

Yakitori to japoński szaszłyk przygotowany z mięsa drobiowego. Do marynowania mięsa wykorzystuje się sos sojowy, mirin oraz sake. Niekiedy do marynaty dodaje się także inne przyprawy, ja jednak postawiłam na najprostszą wersję tych szaszłyków. Podałam je z ugotowanym na parze ryżem oraz pikantną azjatycką surówką. To niezwykle miła odmiana dla klasycznych szaszłyków.

Yakitori przepis

YAKITORI (JAPONIA)

Składniki (na 4 porcje):
  • 450 g piersi z kurczaka
  • marynata: 4 łyżki jasnego sosu sojowego, 4 łyżki mirinu, 4 łyżki sake, 1 łyżka cukru pudru
  • patyczki do szaszłyków
Mięso dokładnie myjemy, kroimy w kostkę lub podłużne paski. Składniki marynaty dokładnie mieszamy, wkładamy do niej mięso i odkładamy do lodówki na całą noc. Patyczki do szaszłyków moczymy przez 30 minut w zimnej wodzie (zapobiegnie to ich przypalaniu w trakcie pieczenia). Nabijamy na nie mięso. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. 

Szaszłyki z kurczaka z sosem sojowym

AZJATYCKA PIKANTNA SURÓWKA

Składniki:
  • 1 duża marchew
  • 1 mały por (tylko biała część)
  • 1 długi szklarniowy ogórek
  • pół czerwonej papryczki chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • zalewa: 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 1 łyżka octu ryżowego, 1/4 łyżeczki cukru pudru
Marchew obieramy, kroimy w cienkie słupki. Pora myjemy, kroimy wzdłuż w cienkie paski. Ogórka siekamy w słupki (jeśli ma dużo pestek, wykrawamy je). Łączymy składniki zalewy, dodajemy imbir, czosnek i chili. Warzywa wrzucamy do zalewy, mieszamy i odkładamy do lodówki na 2-3 godziny. 

Yakitori przepis
Całkowity czas przygotowania: 25 minut.
16 komentarzy
0

Podobne posty:

16 komentarzy

Maggie 02/10/2012 - 9:23 am

Mezczyzna zawsze nazywa je "jakitaki" 🙂 Osobiscie uwazam, ze wcale nie sa jako-takie, ale pyszne. Od samego patrzenia zrobilam sie glodna!

Odpowiedz
Malwina 02/10/2012 - 3:48 pm

Mój Wojtek jadł je pierwszy raz i bardzo mu posmakowały. Szczególnie w towarzystwie pikantnej surówki.

Odpowiedz
Zuza 02/10/2012 - 9:25 am

Jejuu.. marzę o takim posiłku 🙂

pozdrawiam!
zielonakuchnia.blogspot.com

Odpowiedz
Zielaczek 02/10/2012 - 9:38 am

Bardzo zachęcająca propozycja 🙂

Odpowiedz
Elficzna 02/10/2012 - 9:50 am

uwielbiam taką kuchnię…super wyglądają te szaszłyczki.

Odpowiedz
Cooking??Cooking!! 02/10/2012 - 10:16 am

Powinnaś prowadzić warsztaty ze sztuki podawania!!

Odpowiedz
Tomek gotuje 02/10/2012 - 3:15 pm

Wsunąłbym dziś taki obiad 🙂

Odpowiedz
Kamila 02/10/2012 - 4:50 pm

Jesteś mistrzynią orientalnych przysmaków! Super przepis!

Odpowiedz
Wiewióra 02/10/2012 - 5:47 pm

wiele bym dała za taka kolacje 🙂 pozdrawiam.

Odpowiedz
aga i kaja 02/10/2012 - 8:01 pm

Ta nazwa bardziej nam się podoba od zwykłych szaszłyków 🙂 Wyglądają super i bardzo apetycznie. Miła odmiana 🙂

Odpowiedz
pasjonatka 02/10/2012 - 8:51 pm

i dlatego kocham kuchnie azjatycka ;D

Odpowiedz
bartoldzik 03/10/2012 - 4:18 am

Zapowiada się przepysznie, a przede wszystkim odmiennie od znanych mi szaszłykowych propozycji.

Odpowiedz
grazyna 03/10/2012 - 6:10 am

Pyszna wersja szaszłyków , bardzo mi się podoba 🙂

Odpowiedz
Mała kuchareczka 03/10/2012 - 8:56 am

Jej ciekawa jestem jak one smakują nigdy takich nie jadłam.Marynata z sake ciekawe…
Gdzie mogę dostać sake?

Odpowiedz
Malwina 03/10/2012 - 2:36 pm

Ja sake kupuję przez Internet. Zapewne dostaniesz ją też w kuchniach świata

Odpowiedz
Ola Laj 24/10/2012 - 1:11 pm Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies