Rolada z boczku

przez Malwina
Rolada z boczku przepis
Rolada z boczku

W ubiegłym tygodniu wybrałam się do sklepu mięsnego z zamiarem kupienia małego kawałka wędzonego boczku. W domu zorientowałam się, że pani ekspedientka nie zrozumiała mnie zbyt dobrze, bo w siatce miałam spory płat surowego mięsa. Boczek miał bardzo niewielką ilość tłuszczu, dlatego postanowiłam upiec go w formie rolady. Tak przygotowana domowa wędlina jest o wiele lepsza od tej zakupionej w sklepie. 

Boczek rolowany przepis

ROLADA Z BOCZKU

Składniki:

[przepis własny]
  • około 1,2 kg surowego boczku
  • 2 łyżki suszonej bazylii
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 4-5 ząbków czosnku
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • niebarwiący sznurek
Płat boczku o grubości 2-3 cm nacieramy sporą ilością soli i pieprzu z obu stron. Następnie każdą ze stron posypujemy oregano, bazylią i słodką papryką. Czosnek drobno siekamy, posypujemy nim boczek tylko z jednej strony. Płat mięsa zwijamy wzdłuż krótszego boku (czosnek ma się znaleźć w środku rolady) i ciasno związujemy nitką lub cienkim sznurkiem. Całość polewamy oliwą, przykrywamy folią i odkładamy do lodówki na 24 godziny. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Boczek owijamy folią aluminiową (stroną błyszczącą do środka) i wkładamy do piekarnika. Po godzinie zdejmujemy folię i pieczemy dalej przez około 30 minut, aż mięso ładnie się zrumieni. Boczek odstawiamy do całkowitego ostygnięcia i następnie przenosimy do lodówki. Kolejnego dnia zdejmujemy sznurek i kroimy mięso. Należy pamiętać o tym, że rolada musi jakiś czas odstać w chłodzie zanim będziemy ją pierwszy raz kroić. Jeśli zrobimy to od razu po wyjęciu z piekarnika, soki z rolady wypłyną i nie będzie trzymała swojej  formy. 

Czas przygotowania (bez czasu marynowania): 1 godzina 30 minut.

37 komentarzy
0

Podobne posty:

37 komentarzy

Kruszynka 19/09/2012 - 7:14 am

Pyszna musi być 😉

Odpowiedz
Tygrysica 19/09/2012 - 7:20 am

Pomysł rewelacyjny. Mój mąż byłby zachwycony, bo ja akurat za boczkiem nie przepadam.

Odpowiedz
Konwalie w kuchni 19/09/2012 - 7:20 am

Bardzo lubię taki boczek:)
Idealnie zawinięty!

Odpowiedz
Droczilka 19/09/2012 - 7:54 am

To oczywiste, że sklepowe wędliny nie mogą równać się z tymi upieczonymi samodzielnie w domu. Boczuś mniam! 🙂

Odpowiedz
Karola Marczewska 19/09/2012 - 8:08 am

Bardzo fajny pomysł:) piekłam ostatnio boczek ale w normalnej postaci, ta rolada bardzo przypadła mi do gustu, muszę wypróbować. A pieczone wedliny w domu są pyszne i bez konserwantów

Odpowiedz
Karola Marczewska 19/09/2012 - 8:10 am

Bardzo fajny pomysł. Piekłam ostatnio boczek ale w normalnej postaci, a rolada bardzo przypadła mi do gustu, muszę koniecznie wypróbować! Często właśnie przygotowuję wedliny w domu w końcu sa pysszne i bez konserwantów a te ze sklepu mają wszystkie taki sam smak

Odpowiedz
Marta 19/09/2012 - 8:13 am

Super! Nie ma to jak domowy wyrób.

Odpowiedz
Madame Edith 19/09/2012 - 8:41 am

Malwinko,

najlepsze rzeczy powstają z przypadku! Jak widać na załączonych zdjęciach boczkowi wyszło na dobre, że znalazł się w Twojej torbie z zakupami 🙂

Serdeczności,
E.

Odpowiedz
Aga 19/09/2012 - 8:44 am

Super, takie domowe mięsko pyszne:)

Odpowiedz
Glodomorek 19/09/2012 - 9:27 am

Taki boczek jest rewelacyjny. U mnie w domu od lat taki jemy tylko, że jedynie z majerankiem. Pyszota:)

Odpowiedz
Bon Appetit. Małgorzata 19/09/2012 - 10:51 am

prostota tego dania wręcz zachwyca 🙂

Odpowiedz
Bożena 19/09/2012 - 11:14 am

Ale musi być pyszny..mniam..

Odpowiedz
basia 19/09/2012 - 11:41 am

nie oparlabym sie takiej roladce w zadnym wypadku, wyglada extra.

Odpowiedz
olesia 19/09/2012 - 1:52 pm

o tak zdecydowanie uwielbiam domowe wedliny 🙂 sprzedawczyni pomimo nie zrozumienia … wybrala ci piekny kawalek miesa 🙂
pozdrawiam

Odpowiedz
Wiewióra 19/09/2012 - 2:26 pm

uwielbiałam kiedy moja mama robiła taka z majerankiem i do tego ćwikła, ehhh, super smak!!!

Odpowiedz
Agnieszka 19/09/2012 - 3:24 pm

Taką roladę z boczku moja Mama zawsze przygotowuje na święta. Zawsze z grubą warstwą majeranku na wierzchu. Taka domowa wędlina jest przepyszna. 🙂

Odpowiedz
Weronika 19/09/2012 - 3:26 pm

Wygląda bardzo apetycznie 🙂 Też czasem robię takie rolady 🙂

Odpowiedz
Majana 19/09/2012 - 3:43 pm

Wspaniała rolada! 🙂

Odpowiedz
Tomek gotuje 19/09/2012 - 3:43 pm

Piękny kawałek boczku, wrąbałabym taką roladę tylko uszy by mi się trzęsły, bo boczek to zdecydowanie to co tygryski lubią najbardziej 🙂

Odpowiedz
Antenka 19/09/2012 - 4:32 pm

piekna roladka:) nie tak dawno sama taką upiekłam, niebo w gębie!

Odpowiedz
Agabi 19/09/2012 - 7:27 pm

moja mama piecze taki boczek a najbardziej lubię go, gdy jest jeszcze ciepły, pysznie:0

Odpowiedz
Ola 19/09/2012 - 9:46 pm

u mnie jeśli pojawiają się mięsne rolady – to znak, że idą święta!

Odpowiedz
Grażyna 20/09/2012 - 7:52 am

Rzeczywiście ładny boczuś udało Ci się dostać. Rolada wygląda bardzo apetycznie 🙂

Odpowiedz
bartoldzik 20/09/2012 - 1:39 pm

No i pysznie! Boczus już długo za mną chodzi, jak wyczerpię jesienne warzywka to z pewnością wypróbuję.

Odpowiedz
Lovelykate 20/09/2012 - 4:45 pm

Taka rolada to u mnie w domu podstawa Świąt Wielkanocnych 🙂

Odpowiedz
marinia 22/09/2012 - 7:51 am

Piękna! Wrzucam do ulubionych. Poczeka na Święta 🙂

Odpowiedz
MartynCia ^^ 22/09/2012 - 8:11 pm

No, jak to mówią.. nie ma tego złego, coby na dobre nie wyszło, bo roladka z pewnością byla świetna;)

Odpowiedz
agattekh 25/09/2012 - 3:12 pm

Uwielbiam taka roladę, nie ma to jak domowe wędliny 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 18/11/2015 - 2:07 pm

Jak tu odstawic do ostygniecia jak najlepszy ten pierwszy chrupiący i jeszcze cieply plasterek:)

Odpowiedz
kobietka 08/12/2015 - 3:42 pm

czy boczek jest ze skórka pieczony?

Odpowiedz
Malwina 08/12/2015 - 4:10 pm

Bez skóry.

Odpowiedz
kobietka 08/12/2015 - 3:43 pm

czy boczek jest pieczony ze skórką ?

Odpowiedz
Mirosław O. mirroo17 10/09/2016 - 1:09 pm

Zrobiłem, już pachnie smakowicie. Teraz maceruje się w lodówce. Ach te 24 godziny, jak to wytrzymać?

Odpowiedz
Jarek Ignasiak 23/03/2017 - 2:36 pm

Właśnie robię taki smakołyk jeszcze dodałem mięsa mielonego z dodatkiem surowej papryki

Odpowiedz
Unknown 23/12/2017 - 8:59 pm

Mój boczuś był taki, ze przecięłam go na wysokość i w piekarniku są dwie zgrabne roladki jedna trochę chudsza, druga trochę tłuściejsza … A ja już ślinotoku dostaję

Odpowiedz
Anonimowy 30/03/2018 - 11:48 am

Czy 1,5 godziny wystarczy żeby boczek był miękki?

Odpowiedz
Malwina 30/03/2018 - 11:52 am

Jak najbardziej. Proszę tylko pamiętać, aby kroić go po ostygnięciu (aby nie uciekły soki).

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies