Rolada z boczku |
W ubiegłym tygodniu wybrałam się do sklepu mięsnego z zamiarem kupienia małego kawałka wędzonego boczku. W domu zorientowałam się, że pani ekspedientka nie zrozumiała mnie zbyt dobrze, bo w siatce miałam spory płat surowego mięsa. Boczek miał bardzo niewielką ilość tłuszczu, dlatego postanowiłam upiec go w formie rolady. Tak przygotowana domowa wędlina jest o wiele lepsza od tej zakupionej w sklepie.
ROLADA Z BOCZKU
Składniki:
[przepis własny]
- około 1,2 kg surowego boczku
- 2 łyżki suszonej bazylii
- 1 łyżka suszonego oregano
- 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 4-5 ząbków czosnku
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki oliwy
- niebarwiący sznurek
Płat boczku o grubości 2-3 cm nacieramy sporą ilością soli i pieprzu z obu stron. Następnie każdą ze stron posypujemy oregano, bazylią i słodką papryką. Czosnek drobno siekamy, posypujemy nim boczek tylko z jednej strony. Płat mięsa zwijamy wzdłuż krótszego boku (czosnek ma się znaleźć w środku rolady) i ciasno związujemy nitką lub cienkim sznurkiem. Całość polewamy oliwą, przykrywamy folią i odkładamy do lodówki na 24 godziny. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Boczek owijamy folią aluminiową (stroną błyszczącą do środka) i wkładamy do piekarnika. Po godzinie zdejmujemy folię i pieczemy dalej przez około 30 minut, aż mięso ładnie się zrumieni. Boczek odstawiamy do całkowitego ostygnięcia i następnie przenosimy do lodówki. Kolejnego dnia zdejmujemy sznurek i kroimy mięso. Należy pamiętać o tym, że rolada musi jakiś czas odstać w chłodzie zanim będziemy ją pierwszy raz kroić. Jeśli zrobimy to od razu po wyjęciu z piekarnika, soki z rolady wypłyną i nie będzie trzymała swojej formy.
Czas przygotowania (bez czasu marynowania): 1 godzina 30 minut.
37 komentarzy
Pyszna musi być 😉
Pomysł rewelacyjny. Mój mąż byłby zachwycony, bo ja akurat za boczkiem nie przepadam.
Bardzo lubię taki boczek:)
Idealnie zawinięty!
To oczywiste, że sklepowe wędliny nie mogą równać się z tymi upieczonymi samodzielnie w domu. Boczuś mniam! 🙂
Bardzo fajny pomysł:) piekłam ostatnio boczek ale w normalnej postaci, ta rolada bardzo przypadła mi do gustu, muszę wypróbować. A pieczone wedliny w domu są pyszne i bez konserwantów
Bardzo fajny pomysł. Piekłam ostatnio boczek ale w normalnej postaci, a rolada bardzo przypadła mi do gustu, muszę koniecznie wypróbować! Często właśnie przygotowuję wedliny w domu w końcu sa pysszne i bez konserwantów a te ze sklepu mają wszystkie taki sam smak
Super! Nie ma to jak domowy wyrób.
Malwinko,
najlepsze rzeczy powstają z przypadku! Jak widać na załączonych zdjęciach boczkowi wyszło na dobre, że znalazł się w Twojej torbie z zakupami 🙂
Serdeczności,
E.
Super, takie domowe mięsko pyszne:)
Taki boczek jest rewelacyjny. U mnie w domu od lat taki jemy tylko, że jedynie z majerankiem. Pyszota:)
prostota tego dania wręcz zachwyca 🙂
Ale musi być pyszny..mniam..
nie oparlabym sie takiej roladce w zadnym wypadku, wyglada extra.
o tak zdecydowanie uwielbiam domowe wedliny 🙂 sprzedawczyni pomimo nie zrozumienia … wybrala ci piekny kawalek miesa 🙂
pozdrawiam
uwielbiałam kiedy moja mama robiła taka z majerankiem i do tego ćwikła, ehhh, super smak!!!
Taką roladę z boczku moja Mama zawsze przygotowuje na święta. Zawsze z grubą warstwą majeranku na wierzchu. Taka domowa wędlina jest przepyszna. 🙂
Wygląda bardzo apetycznie 🙂 Też czasem robię takie rolady 🙂
Wspaniała rolada! 🙂
Piękny kawałek boczku, wrąbałabym taką roladę tylko uszy by mi się trzęsły, bo boczek to zdecydowanie to co tygryski lubią najbardziej 🙂
piekna roladka:) nie tak dawno sama taką upiekłam, niebo w gębie!
moja mama piecze taki boczek a najbardziej lubię go, gdy jest jeszcze ciepły, pysznie:0
u mnie jeśli pojawiają się mięsne rolady – to znak, że idą święta!
Rzeczywiście ładny boczuś udało Ci się dostać. Rolada wygląda bardzo apetycznie 🙂
No i pysznie! Boczus już długo za mną chodzi, jak wyczerpię jesienne warzywka to z pewnością wypróbuję.
Taka rolada to u mnie w domu podstawa Świąt Wielkanocnych 🙂
Piękna! Wrzucam do ulubionych. Poczeka na Święta 🙂
No, jak to mówią.. nie ma tego złego, coby na dobre nie wyszło, bo roladka z pewnością byla świetna;)
Uwielbiam taka roladę, nie ma to jak domowe wędliny 🙂
Jak tu odstawic do ostygniecia jak najlepszy ten pierwszy chrupiący i jeszcze cieply plasterek:)
czy boczek jest ze skórka pieczony?
Bez skóry.
czy boczek jest pieczony ze skórką ?
Zrobiłem, już pachnie smakowicie. Teraz maceruje się w lodówce. Ach te 24 godziny, jak to wytrzymać?
Właśnie robię taki smakołyk jeszcze dodałem mięsa mielonego z dodatkiem surowej papryki
Mój boczuś był taki, ze przecięłam go na wysokość i w piekarniku są dwie zgrabne roladki jedna trochę chudsza, druga trochę tłuściejsza … A ja już ślinotoku dostaję
Czy 1,5 godziny wystarczy żeby boczek był miękki?
Jak najbardziej. Proszę tylko pamiętać, aby kroić go po ostygnięciu (aby nie uciekły soki).