Ten chlebek robię przynajmniej raz w tygodniu. Połączenie suszonych pomidorów i bazylii jest wręcz idealne, jakby zostały stworzone specjalnie dla siebie. Chleb jest banalny w wykonaniu, dlatego tym bardziej zachęcam Was do wypróbowania przepisu. Świetnie sprawdza się jako baza do crostini.
CHLEB Z SUSZONYMI POMIDORAMI
Składniki:
[przepis własny]
- 250 g mąki pszennej
- 8 g świeżych drożdży
- łyżeczka soli (chlebek jest dość słony, możecie zmniejszyć ilość soli do pół łyżeczki)
- około 15 dużych listków bazylii
- 4-5 suszonych pomidorów z zalewy
- łyżka oliwy z zalewy z pomidorami
- 150 ml ciepłej wody
- pół łyżeczki cukru
Mąkę mieszamy z solą i drobno posiekanymi listkami bazylii. Drożdże posypujemy cukrem, dodajemy kilka łyżek wody, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15-20 minut. Do mąki dodajemy drożdże, pozostałą wodę, oliwę, drobno posiekane pomidory i wyrabiamy gładkie ciasto. Przekładamy je do naoliwionej lekko miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Następnie z ciasta formujemy podłużny bochenek, układamy na blasze wysypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejną godzinę. Piekarnik nagrzewamy do temp. 210 stopni. Chleb oprószamy mąką, nacinamy ostrym nożem. Pieczemy 25-30 minut, aż bochenek postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos. Studzimy na metalowej kratce.
Z podanego przepisu wychodzi jeden mały podłużny bochenek. Jeśli ma go konsumować większa ilość osób, dobrze od razu podwoić proporcje pieczywa (wówczas należy go piec dłużej o 5-10 minut).
Czas przygotowania: 2 godziny i 10 minut.
69 komentarzy
Zauroczyłaś mnie tym chlebkiem 🙂 Na weekend jest już pewniakiem!
Przepiękny!
I musi być wyjątkowo smaczny 🙂
Wyglada tak apetycznie i "chrupiąco", ze czym predzej zapisuje i zarabiam. Sliczny!
leci do wypróbowania, wygląda rewelacyjnie! 😀
Zapisuję, zrobię w czwartek – cudownie wygląda, tak, jak lubię najbardziej.
Również uwielbiam takie połączenie smakowe. Na potwierdzenie wkrótce przepis właśnie z suszonymi pomidorami i bazylią 😉 Na Twój chlebek chyba też się skuszę. Zastanawiam się tylko czy z 250 g mąki uda się zrobić taki duży chleb?
Paulinko, chlebek który widzisz na zdjęciach jest zrobiony z 250g mąki- jest długi,a kromki mają wielkość kromek ciabatty (czyli są malutkie). Jeśli chcesz większy chlebek, zrób go z podwójnej porcji i wydłuż czas pieczenia o 5-10 minut.
Ok, dzięki za info:)
mój boże… w końcu muszę upiec jakiś chleb/ bułeczki z tego bloga…
Fantastyczny! Gratulacje.
uwielbiam! to jedne z najlepszych dodatków do chleba
Jak ja Wam wszystkim zazdroszczę tych pięknych chlebków. A ja nadal się boję wypiekać 🙂
Nie ma czego się bać. Ja na początku też się bałam, ale to na prawdę bułka z masłem;)
hehe mam nadzieję, że kiedyś się za to zabiorę 😉
Tymczasem otagowałam Cię – zapraszam na mojego bloga
Pięknie wygląda i na pewno pachnie i smakuje po włosku 🙂
Alez musiało pachnieć w domu!
kocham pomidory i bazylię, a jeszcze bardziej domowy chleb, na pewno się skuszę
Przecudnie wygląda ten chlebek, mniam!
Fantazja…:) piękny chlebek:)
Doskonały chlebek, zabiorę się w końcu za taki. Pozdrawiam
i pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam suszonych pomidorów. 😉
Wyszedł jak marzenie:) Zapisuję do przetestowania, oczarowałaś mnie dodatkiem suszonych pomidorów;)
wygląda niesamowicie:)
Piękny chlebek i na pewno pyszny 🙂
Cudownie wyglada. Upieczesz mi taki? 🙂
Maggie, nie ma sprawy. Odbiór osobisty w Częstochowie;)
ZAPISUJĘ i mam w planach jutro piec. Niestety z moimi umiejętnościami kulinarnymi pewnie coś pójdzie nie tak :/ chociaż tak bardzo chciałabym, żeby mi wyszedł..
Ps. czy myślisz, że mąkę pszenną mogę zastąpić pełnoziarnistą lub razową?
Jeśli chcesz, możesz zastąpić połowę mąki mąką pełnoziarnistą. Ale na pewno trzeba będzie dodać więcej wody, być może także oliwy. Rośnięcie też może się wydłużyć. Na samej mące pełnoziarnistej chleb będzie zbity i "gniotowaty". Z tego przepisu możesz upiec także bułeczki i piec je krócej, około 17-20 minut.
dziekuję.. właśnie miałam taki pomysł, żeby przerobić go na bułki 😉 skorzystam z rad i mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie ;]
Daj znać, jak Ci poszło. Czas pieczenia bułek może być też krótszy (zależy od piekarika).
upiekłam! ku mojemu zdziwieniu mogę śmiało powiedzieć, że się udał. Dodałam mąki żytniej, razowej, więc nie wyrósł taki puszysty (zresztą zrobiłam go bardziej w kształcie dużej ciabatty), ale w smaku był świetny i na pewno zrobię go jeszcze kilkakrotnie.. może tym razem z innymi dodatkami ;]
Dziękuję za przepis 😉
Bardzo się cieszę, że wypiek się udał;)
Pięknie Ci wyszedł.
Jest doskonały, po prostu.
I ta skórka taka chrupiąca. Ideał!
Serdeczne pozdrowienia,
Edith
Wygląda tak…chrupiąco!!! Na pewno wykorzystam ten przepis !
Muszę go upiec, jak tylko mi bazylia urośnie:)
Piękny chleb 🙂 Taki trochę jak bagietka wygląda 🙂
pomidorki i bazylia to świetne połączenia! a ten chlebek wygląda przepysznie. przepis zaznaczam do wypróbowania!:)
Oj dawno już czegoś nie piekłam.. narobiłaś mi chęci na taki chlebek 🙂
wygląda idealnie i pewnie tak smakuje. ach ta skórka.
No i wreszcie po tym chlebie widać, że wiosna w pełni!
No ciekawa jestem jak smakuje 🙂 Ja osobiście najardziej w pieczeniu chleba lubię zapach unoszący się po całym domu 🙂 Sam chleb jeszcze nie zawsze mi wychodzi 🙂
http://przepisoteka.blogspot.com/2012/05/chleb-z-bazylia-i-suszonymi-pomidorami.html Udał się!
Paulinko niezwykle się cieszę;)
A mój właśnie po raz pierwszy wyrasta. Dodałam trochę otrąb i zamieniłam świeżą bazylię na suszoną. Mam nadzieję, że to nie zepsuje kompletnie chlebka. No, i zwiększyłam ilość składników. 250 g – to nie na moją wygłodniałą rodzinkę :-). Już nie mogę się doczekać końcowego efektu. Pozdrawiam i zapraszam do mnie: http://www.kulinarnapasja.blogspot.com
To jeszcze raz ja. Chlebek upieczony i niemal cały już zjedzony. Jest PYSZNY! Mąż orzekł, że to najlepszy, jaki dotąd zrobiłam. Pozwoliłam sobie na umieszczenie go na moim blogu. Zapraszam: kulinarnapasja.blogspot.com
Bardzo się cieszę, że Wam smakował, a przepis przypadł do gustu;)
Odkryłam ten blog przypadkiem, ale naprawdę – pierwszy raz na blogu kulinarnym, a przeglądam ich wiele, przepisy są jednocześnie oryginalne, dosyć proste i niezwykle smakowicie zaprezentowane 🙂 gratuluję, ta strona to mój pewniak w zakładkach. Pozdrawiam i życzę sukcesów, nie tylko kulinarnych 🙂
Dziękuję bardzo za tak miłe słowa. Pozdrawiam serdecznie:)
Upiekłam 🙂 To znaczy przerobiłam na bułki, bo w tym upale kilka minut mniej włączonego piekarnika ma znaczenie.
Chlebek pyszny. Dałam mąkę razową pszenną ok. 3/4 podanej ilości i uzupełniłam zwykłą wrocławską. Musiałam podlać trochę więcej wody.
Chlebek wyrósł bardzo szybko, ale to pewnie wina temperatury w kuchni, a może tego że go nie przykryłam ściereczką? Nie rozumiem po co przykrywać, czy to ma jakieś znaczenie?
Panno Malwinno, dopisz proszę, że to jest bardzo mała ilość pieczywa. Mi wyszło tylko 5 niedużych bułek. Zjedliśmy na kolację z sałatką z pomidorów i cukinii, która nam obrodziła w tym roku jak głupia. Naprawdę nie trzeba nic więcej. Pycha.
Pozdrawiam i dziękuję za przepis,
Olga
PS. Czy nie znasz jakiegoś sposobu na przetwory z cukinii? Mamy jej w tym roku tyle, że ciągle rozdaję rodzinie i znajomym w pracy, ale chyba już zaczynają mieć mnie dosyć. Co można zrobić z cukinią, żeby ją przechować na zimę? Mrożenie nie wchodzi w grę, bo mamy za mały zamrażalnik.
Cieszę się Olgo, że skorzystałaś z przepisu;-) Co do przetworów z cukinii, ja przerabiam ją na cukinię a la ananas. Robię z niej także pikantny chutney. Przepraszam, że tak późno odpowiadam, ale nie zauważyłam komentarza.
Ależ on pięknie wygląda. Na pewno jest pyszny, pachnący i chrupiący:)
zrobilammmm prze prze pyszny
Bardzo się cieszę;)
chlebek wyszedł pyszny 😉 myślę, że to fajny przepis , który można tuningować dodatkami w zależności od potrzeby 😉 teraz czas na czosnkowe bułeczki 😉
chlebek pyszny 😉 myślę, że to świetny przepis, który można tuningować dodatkami w zależności od potrzeby 😉 teraz czas na bułeczki czosnkowe ;);)
Ja ja uwielbiam te chrrrrupiące skórki 🙂 Bardzo smaczny chlebek
Wybralam wlasnie ten przepis na moj pierwszy w zyciu chlebek domowy i wyszedl super. W weekend sprobuje kolejnych (maka juz zakupiona).
Przy okazji z koncowki wyszly nam bardzo dobre i aromatyczne grzanki.
Gratuluję pierwszego samodzielnego wypieku i zachęcam do dalszego pieczenia. Nie ma to, jak domowe pieczywo:)
pozdrawiam
Malwinna
Odkrylam Twojego bloga dopiero tydzien temu ale juz jestem na maxa zainspirowana do kucharzenia. Juz zrobilam pasztecik z wedzonej makrelki,focaccie, dzis ten przepyszny chlebek a jutro buleczki czosnkowe. W piatek robimy sobie weekendowy wypadzic I powtorze ten chlebek w sztukach 3. Fantastyczny I smaczny blog:)
Aniu, dziękuję Ci za tak miłe słowa. Cieszę się bardzo, że moje przepisy przypadły Ci do gustu i zachęcam do dalszego gotowania 🙂 Jeśli kiedyś zdarzy Ci się zrobić zdjęcia potrawom ugotowanym z moich przepisów i miałabyś ochotę podzielić się nimi z innymi czytelnikami, prześlij je proszę na mojego maila. Umieszczę je w galerii na Fb 🙂
pozdrawiam serdecznie
Malwinna
przepyszny !!! polecam
Właśnie szukam przepisu na chlebek domowy na "rodzinny obiad" u męża i chyba ….. nie na 100% zrobię ten chleb. A tym bardziej, że chcę utrzeć nosa ludziom którzy twierdzą, że wychowujac 21 msc bliźniaki i zajmując się domem "jadę" na gotowcach.
Chlebek jest cudowny i piekłam go już wiele razy. Dodaję jednak suszoną bazylię ☺. Piekłam h
go też w automacie do chleba. Jednak wersja piekarnikowa jest lepsza. Chleb z automatu bardzo się kruszy. Właśnie kolejny stygnie i czeka na zjedzenie z zupą grzybowa ☺
Witam 🙂 planuję w najbliższych dniach wypróbować przepis, chciałam tylko zapytać czy można użyc innego rodzaju mąki czy zalecasz jednak pszenną? Pozdrawiam serdecznie 🙂
Można pół na pół pszenna i orkiszowa, pszenna i żytnia, pszenna i razowa. Tylko najprawdopodobniej trzeba będzie dodać troszkę więcej wody.
Świetnie, bardzo dziękuję 🙂
Robie go od wiekow jest przepyszny pozdrawiam
Czy można ten chleb upiec w naczyniu żaroodpornym??
Wysyp naczynie mąką i piecz bez przykrycia.