Chleb z suszonymi pomidorami i bazylią

przez Malwina
Chleb z suszonymi pomidorami przepis

Ten chlebek robię przynajmniej raz w tygodniu. Połączenie suszonych pomidorów i bazylii jest wręcz idealne, jakby zostały stworzone specjalnie dla siebie. Chleb jest banalny w wykonaniu, dlatego tym bardziej zachęcam Was do wypróbowania przepisu. Świetnie sprawdza się  jako baza do crostini. 

Chleb z bazylią przepis

CHLEB Z SUSZONYMI POMIDORAMI

Składniki:
[przepis własny]

  • 250 g mąki pszennej
  • 8 g świeżych drożdży
  • łyżeczka soli (chlebek jest dość słony, możecie zmniejszyć ilość soli do pół łyżeczki)
  • około 15 dużych listków bazylii
  • 4-5 suszonych pomidorów z zalewy
  • łyżka oliwy z zalewy z pomidorami 
  • 150 ml ciepłej wody
  • pół łyżeczki cukru
Chleb z suszonymi pomidorami przepis

Mąkę mieszamy z solą i drobno posiekanymi listkami bazylii. Drożdże posypujemy cukrem, dodajemy kilka łyżek wody, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15-20 minut. Do mąki dodajemy drożdże, pozostałą wodę, oliwę, drobno posiekane pomidory  i wyrabiamy gładkie ciasto. Przekładamy je do naoliwionej lekko miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Następnie z ciasta formujemy podłużny bochenek, układamy na blasze wysypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejną godzinę. Piekarnik nagrzewamy do temp. 210 stopni. Chleb oprószamy mąką, nacinamy ostrym nożem. Pieczemy 25-30 minut, aż bochenek postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos. Studzimy na metalowej kratce. 

Z podanego przepisu wychodzi jeden mały podłużny bochenek. Jeśli ma go konsumować większa ilość osób, dobrze od razu podwoić proporcje pieczywa (wówczas należy go piec dłużej o 5-10 minut).

Czas przygotowania: 2 godziny i 10 minut.

69 komentarzy
0

Podobne posty:

69 komentarzy

bartoldzik 08/05/2012 - 4:32 pm

Zauroczyłaś mnie tym chlebkiem 🙂 Na weekend jest już pewniakiem!

Odpowiedz
Jotka 08/05/2012 - 4:37 pm

Przepiękny!
I musi być wyjątkowo smaczny 🙂

Odpowiedz
basia 08/05/2012 - 4:48 pm

Wyglada tak apetycznie i "chrupiąco", ze czym predzej zapisuje i zarabiam. Sliczny!

Odpowiedz
Agata Ziętarska 08/05/2012 - 4:52 pm

leci do wypróbowania, wygląda rewelacyjnie! 😀

Odpowiedz
Usagi 08/05/2012 - 4:55 pm

Zapisuję, zrobię w czwartek – cudownie wygląda, tak, jak lubię najbardziej.

Odpowiedz
Paulina 08/05/2012 - 4:55 pm

Również uwielbiam takie połączenie smakowe. Na potwierdzenie wkrótce przepis właśnie z suszonymi pomidorami i bazylią 😉 Na Twój chlebek chyba też się skuszę. Zastanawiam się tylko czy z 250 g mąki uda się zrobić taki duży chleb?

Odpowiedz
Malwina 08/05/2012 - 5:19 pm

Paulinko, chlebek który widzisz na zdjęciach jest zrobiony z 250g mąki- jest długi,a kromki mają wielkość kromek ciabatty (czyli są malutkie). Jeśli chcesz większy chlebek, zrób go z podwójnej porcji i wydłuż czas pieczenia o 5-10 minut.

Odpowiedz
Paulina 08/05/2012 - 6:14 pm

Ok, dzięki za info:)

Odpowiedz
Paulina 08/05/2012 - 5:14 pm

mój boże… w końcu muszę upiec jakiś chleb/ bułeczki z tego bloga…

Odpowiedz
Monika 08/05/2012 - 5:15 pm

Fantastyczny! Gratulacje.

Odpowiedz
Kaś 08/05/2012 - 5:22 pm

uwielbiam! to jedne z najlepszych dodatków do chleba

Odpowiedz
kulinarne-smaki 08/05/2012 - 5:26 pm

Jak ja Wam wszystkim zazdroszczę tych pięknych chlebków. A ja nadal się boję wypiekać 🙂

Odpowiedz
Malwina 09/05/2012 - 7:41 am

Nie ma czego się bać. Ja na początku też się bałam, ale to na prawdę bułka z masłem;)

Odpowiedz
kulinarne-smaki 09/05/2012 - 8:40 pm

hehe mam nadzieję, że kiedyś się za to zabiorę 😉
Tymczasem otagowałam Cię – zapraszam na mojego bloga

Odpowiedz
Majana 08/05/2012 - 5:42 pm

Pięknie wygląda i na pewno pachnie i smakuje po włosku 🙂

Odpowiedz
Brenia 08/05/2012 - 6:13 pm

Alez musiało pachnieć w domu!

Odpowiedz
Gosia 08/05/2012 - 6:23 pm

kocham pomidory i bazylię, a jeszcze bardziej domowy chleb, na pewno się skuszę

Odpowiedz
Dominika / Nóż i Widelec 08/05/2012 - 6:37 pm

Przecudnie wygląda ten chlebek, mniam!

Odpowiedz
Karolka 08/05/2012 - 7:14 pm

Fantazja…:) piękny chlebek:)

Odpowiedz
Kamila 08/05/2012 - 7:54 pm

Doskonały chlebek, zabiorę się w końcu za taki. Pozdrawiam

Odpowiedz
eat.pray.love 08/05/2012 - 8:25 pm

i pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam suszonych pomidorów. 😉

Odpowiedz
Nemi 08/05/2012 - 8:38 pm

Wyszedł jak marzenie:) Zapisuję do przetestowania, oczarowałaś mnie dodatkiem suszonych pomidorów;)

Odpowiedz
cynamonka-bp 08/05/2012 - 8:38 pm

wygląda niesamowicie:)

Odpowiedz
kuchenny bałagan 09/05/2012 - 6:56 am

Piękny chlebek i na pewno pyszny 🙂

Odpowiedz
Maggie 09/05/2012 - 7:36 am

Cudownie wyglada. Upieczesz mi taki? 🙂

Odpowiedz
Malwina 09/05/2012 - 7:41 am

Maggie, nie ma sprawy. Odbiór osobisty w Częstochowie;)

Odpowiedz
Shyfull 09/05/2012 - 8:13 am

ZAPISUJĘ i mam w planach jutro piec. Niestety z moimi umiejętnościami kulinarnymi pewnie coś pójdzie nie tak :/ chociaż tak bardzo chciałabym, żeby mi wyszedł..

Ps. czy myślisz, że mąkę pszenną mogę zastąpić pełnoziarnistą lub razową?

Odpowiedz
Malwina 09/05/2012 - 8:23 am

Jeśli chcesz, możesz zastąpić połowę mąki mąką pełnoziarnistą. Ale na pewno trzeba będzie dodać więcej wody, być może także oliwy. Rośnięcie też może się wydłużyć. Na samej mące pełnoziarnistej chleb będzie zbity i "gniotowaty". Z tego przepisu możesz upiec także bułeczki i piec je krócej, około 17-20 minut.

Odpowiedz
Shyfull 09/05/2012 - 10:07 am

dziekuję.. właśnie miałam taki pomysł, żeby przerobić go na bułki 😉 skorzystam z rad i mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie ;]

Odpowiedz
Malwina 09/05/2012 - 10:49 am

Daj znać, jak Ci poszło. Czas pieczenia bułek może być też krótszy (zależy od piekarika).

Odpowiedz
Shyfull 16/05/2012 - 12:52 pm

upiekłam! ku mojemu zdziwieniu mogę śmiało powiedzieć, że się udał. Dodałam mąki żytniej, razowej, więc nie wyrósł taki puszysty (zresztą zrobiłam go bardziej w kształcie dużej ciabatty), ale w smaku był świetny i na pewno zrobię go jeszcze kilkakrotnie.. może tym razem z innymi dodatkami ;]
Dziękuję za przepis 😉

Odpowiedz
Malwina 16/05/2012 - 3:45 pm

Bardzo się cieszę, że wypiek się udał;)

Odpowiedz
Madame Edith 09/05/2012 - 9:29 am

Pięknie Ci wyszedł.
Jest doskonały, po prostu.
I ta skórka taka chrupiąca. Ideał!

Serdeczne pozdrowienia,
Edith

Odpowiedz
Monika 09/05/2012 - 10:28 am

Wygląda tak…chrupiąco!!! Na pewno wykorzystam ten przepis !

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 09/05/2012 - 11:07 am

Muszę go upiec, jak tylko mi bazylia urośnie:)

Odpowiedz
katie 09/05/2012 - 11:11 am

Piękny chleb 🙂 Taki trochę jak bagietka wygląda 🙂

Odpowiedz
k.m.w. 09/05/2012 - 3:09 pm

pomidorki i bazylia to świetne połączenia! a ten chlebek wygląda przepysznie. przepis zaznaczam do wypróbowania!:)

Odpowiedz
Olivia 09/05/2012 - 3:20 pm

Oj dawno już czegoś nie piekłam.. narobiłaś mi chęci na taki chlebek 🙂

Odpowiedz
Bernadeta 09/05/2012 - 4:05 pm

wygląda idealnie i pewnie tak smakuje. ach ta skórka.

Odpowiedz
justka2712 10/05/2012 - 8:32 am

No i wreszcie po tym chlebie widać, że wiosna w pełni!

Odpowiedz
JustInka 10/05/2012 - 8:38 am

No ciekawa jestem jak smakuje 🙂 Ja osobiście najardziej w pieczeniu chleba lubię zapach unoszący się po całym domu 🙂 Sam chleb jeszcze nie zawsze mi wychodzi 🙂

Odpowiedz
Malwina 16/05/2012 - 4:45 pm

Paulinko niezwykle się cieszę;)

Odpowiedz
jelka 19/05/2012 - 12:56 pm

A mój właśnie po raz pierwszy wyrasta. Dodałam trochę otrąb i zamieniłam świeżą bazylię na suszoną. Mam nadzieję, że to nie zepsuje kompletnie chlebka. No, i zwiększyłam ilość składników. 250 g – to nie na moją wygłodniałą rodzinkę :-). Już nie mogę się doczekać końcowego efektu. Pozdrawiam i zapraszam do mnie: http://www.kulinarnapasja.blogspot.com

Odpowiedz
jelka 19/05/2012 - 9:21 pm

To jeszcze raz ja. Chlebek upieczony i niemal cały już zjedzony. Jest PYSZNY! Mąż orzekł, że to najlepszy, jaki dotąd zrobiłam. Pozwoliłam sobie na umieszczenie go na moim blogu. Zapraszam: kulinarnapasja.blogspot.com

Odpowiedz
Malwina 20/05/2012 - 6:35 am

Bardzo się cieszę, że Wam smakował, a przepis przypadł do gustu;)

Odpowiedz
Anonimowy 05/06/2012 - 11:09 am

Odkryłam ten blog przypadkiem, ale naprawdę – pierwszy raz na blogu kulinarnym, a przeglądam ich wiele, przepisy są jednocześnie oryginalne, dosyć proste i niezwykle smakowicie zaprezentowane 🙂 gratuluję, ta strona to mój pewniak w zakładkach. Pozdrawiam i życzę sukcesów, nie tylko kulinarnych 🙂

Odpowiedz
Malwina 05/06/2012 - 11:39 am

Dziękuję bardzo za tak miłe słowa. Pozdrawiam serdecznie:)

Odpowiedz
Anonimowy 10/07/2012 - 9:13 pm

Upiekłam 🙂 To znaczy przerobiłam na bułki, bo w tym upale kilka minut mniej włączonego piekarnika ma znaczenie.
Chlebek pyszny. Dałam mąkę razową pszenną ok. 3/4 podanej ilości i uzupełniłam zwykłą wrocławską. Musiałam podlać trochę więcej wody.
Chlebek wyrósł bardzo szybko, ale to pewnie wina temperatury w kuchni, a może tego że go nie przykryłam ściereczką? Nie rozumiem po co przykrywać, czy to ma jakieś znaczenie?
Panno Malwinno, dopisz proszę, że to jest bardzo mała ilość pieczywa. Mi wyszło tylko 5 niedużych bułek. Zjedliśmy na kolację z sałatką z pomidorów i cukinii, która nam obrodziła w tym roku jak głupia. Naprawdę nie trzeba nic więcej. Pycha.
Pozdrawiam i dziękuję za przepis,
Olga
PS. Czy nie znasz jakiegoś sposobu na przetwory z cukinii? Mamy jej w tym roku tyle, że ciągle rozdaję rodzinie i znajomym w pracy, ale chyba już zaczynają mieć mnie dosyć. Co można zrobić z cukinią, żeby ją przechować na zimę? Mrożenie nie wchodzi w grę, bo mamy za mały zamrażalnik.

Odpowiedz
Malwina 24/07/2012 - 7:54 am

Cieszę się Olgo, że skorzystałaś z przepisu;-) Co do przetworów z cukinii, ja przerabiam ją na cukinię a la ananas. Robię z niej także pikantny chutney. Przepraszam, że tak późno odpowiadam, ale nie zauważyłam komentarza.

Odpowiedz
Veronica 28/08/2012 - 12:01 pm

Ależ on pięknie wygląda. Na pewno jest pyszny, pachnący i chrupiący:)

Odpowiedz
Anonimowy 05/09/2012 - 7:48 pm

zrobilammmm prze prze pyszny

Odpowiedz
Malwina 06/09/2012 - 9:23 am

Bardzo się cieszę;)

Odpowiedz
Anonimowy 18/10/2012 - 8:51 am

chlebek wyszedł pyszny 😉 myślę, że to fajny przepis , który można tuningować dodatkami w zależności od potrzeby 😉 teraz czas na czosnkowe bułeczki 😉

Odpowiedz
Anonimowy 18/10/2012 - 8:53 am

chlebek pyszny 😉 myślę, że to świetny przepis, który można tuningować dodatkami w zależności od potrzeby 😉 teraz czas na bułeczki czosnkowe ;);)

Odpowiedz
Magducha 21/01/2013 - 3:05 pm

Ja ja uwielbiam te chrrrrupiące skórki 🙂 Bardzo smaczny chlebek

Odpowiedz
Anonimowy 22/02/2013 - 7:56 am

Wybralam wlasnie ten przepis na moj pierwszy w zyciu chlebek domowy i wyszedl super. W weekend sprobuje kolejnych (maka juz zakupiona).

Przy okazji z koncowki wyszly nam bardzo dobre i aromatyczne grzanki.

Odpowiedz
Malwina 22/02/2013 - 7:58 am

Gratuluję pierwszego samodzielnego wypieku i zachęcam do dalszego pieczenia. Nie ma to, jak domowe pieczywo:)

pozdrawiam

Malwinna

Odpowiedz
anna rzezniczak 15/05/2013 - 7:50 pm

Odkrylam Twojego bloga dopiero tydzien temu ale juz jestem na maxa zainspirowana do kucharzenia. Juz zrobilam pasztecik z wedzonej makrelki,focaccie, dzis ten przepyszny chlebek a jutro buleczki czosnkowe. W piatek robimy sobie weekendowy wypadzic I powtorze ten chlebek w sztukach 3. Fantastyczny I smaczny blog:)

Odpowiedz
Malwina 16/05/2013 - 5:39 am

Aniu, dziękuję Ci za tak miłe słowa. Cieszę się bardzo, że moje przepisy przypadły Ci do gustu i zachęcam do dalszego gotowania 🙂 Jeśli kiedyś zdarzy Ci się zrobić zdjęcia potrawom ugotowanym z moich przepisów i miałabyś ochotę podzielić się nimi z innymi czytelnikami, prześlij je proszę na mojego maila. Umieszczę je w galerii na Fb 🙂

pozdrawiam serdecznie

Malwinna

Odpowiedz
Anonimowy 15/10/2015 - 4:40 pm

przepyszny !!! polecam

Odpowiedz
Anonimowy 10/01/2016 - 11:42 pm

Właśnie szukam przepisu na chlebek domowy na "rodzinny obiad" u męża i chyba ….. nie na 100% zrobię ten chleb. A tym bardziej, że chcę utrzeć nosa ludziom którzy twierdzą, że wychowujac 21 msc bliźniaki i zajmując się domem "jadę" na gotowcach.

Odpowiedz
Anonimowy 18/09/2017 - 11:48 am

Chlebek jest cudowny i piekłam go już wiele razy. Dodaję jednak suszoną bazylię ☺. Piekłam h
go też w automacie do chleba. Jednak wersja piekarnikowa jest lepsza. Chleb z automatu bardzo się kruszy. Właśnie kolejny stygnie i czeka na zjedzenie z zupą grzybowa ☺

Odpowiedz
Aga 11/11/2017 - 10:24 pm

Witam 🙂 planuję w najbliższych dniach wypróbować przepis, chciałam tylko zapytać czy można użyc innego rodzaju mąki czy zalecasz jednak pszenną? Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedz
Malwina 12/11/2017 - 12:28 pm

Można pół na pół pszenna i orkiszowa, pszenna i żytnia, pszenna i razowa. Tylko najprawdopodobniej trzeba będzie dodać troszkę więcej wody.

Odpowiedz
Aga 12/11/2017 - 6:24 pm

Świetnie, bardzo dziękuję 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 23/11/2017 - 8:52 am

Robie go od wiekow jest przepyszny pozdrawiam

Odpowiedz
Anonimowy 26/03/2018 - 8:32 pm

Czy można ten chleb upiec w naczyniu żaroodpornym??

Odpowiedz
Malwina 26/03/2018 - 8:38 pm

Wysyp naczynie mąką i piecz bez przykrycia.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies