25 zaproszenie do Baru Sałatkowego przysporzyło mi wiele problemów. Tematem były polskie sałatki. Okazało się, że jedyną sałatką, która kojarzy mi się z kuchnią polską jest sałatka warzywna. Pozostałe to raczej surówki i sałatki obiadowe. Postanowiłam więc przygotować coś ze składnika, który nieodzownie kojarzy mi się z naszą rodzimą kuchnią. Tym sposobem przygotowałam sałatkę ziemniaczaną. Nie chciałam, by był ciężka, miała stanowić raczej propozycję niezbyt obciążającej żołądek kolacji, dlatego też przygotowałam sos na bazie jogurtu, w którym majonez jest ograniczony do minimum. Niestety główny składnik sałatki, a więc ziemniaki, polskiego pola nie widziały. Rosły sobie gdzieś daleko nad Morzem Śródziemnym. Na szczęście już niedługo na ryneczku pojawią się nasze polskie i pyszne młode ziemniaki.
SAŁATKA ZIEMNIACZANA ZE SZCZYPIORKIEM
Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
- pół kg młodych ziemniaków
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki majonezu
- 2 łyżeczki octu z białego wina
- łyżeczka oliwy
- sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
- mały pęczek szczypiorku
Ziemniaki szorujemy dokładnie szczoteczką, myjemy, osuszamy. Kroimy je na ćwiartki, gotujemy na parze 10-15 minut, aż będą miękkie. Odstawiamy do ostygnięcia. Jogurt mieszamy z majonezem, octem, oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Szczypiorek drobno siekamy, odkładamy 2 łyżki, resztę dodajemy do sosu jogurtowego. Ziemniaki mieszamy z sosem, posypujemy pozostałym szczypiorkiem.
Jeśli chcemy sałatkę możemy wzbogacić pokrojonymi w plasterki ogórkami małosolnymi lub kiszonymi.
Czas przygotowania: 20 minut.
26 komentarzy
Niby nic a cieszy tylko na te polskie ziemniaczki poczekać i sałatka jak marzenie 😉
wygląda wiosennie;)
Młode ziemniaczki pasują idealnie:) Poproszę o miskę tej sałatki:)
Pyszności! Już uwielbiam!!!
Taka prosta a smakuje fantstycznie:)
Uwielbiam 🙂 i już nie mogę się doczekać młodych ziemniaczków.
śliczna, wiosenna i pyszna. Uwielbiam takie smaki.
jadłam dziś taką na obiad do mięska
Młode ziemniaczki w takim przybranku, muszą być znakomite. Aż mi w brzuchu zaburczało 🙂
Ach ta globalizacja 😉 Polsko-niemiecka czy inna, mi się podoba, zwłaszcza z powodu ograniczenia majonezu 🙂
Prosta i pyszna 🙂
Sałatka ziemniaczana? Skąd ja to znam? 🙂 Ups…u mnie dziś na blogu również ziemniaczki w roli głównej! ZAPRASZAM!
Pycha! kolejny raz sprawdza się powiedzenie, że proste pomysły są najlepsze 🙂
ziemniaki potrafia byc pyszne, tylko przedszkole mi je obrzydzilo ;p
Wiosenny wygląd i smak. Młode ziemniaczki ze szczypiorkiem, czego chcieć więcej?:)
A niedawno jadłam taką pyszną Kartoffelsalat w Austrii. Dobry pomysł, by jej smak odtworzyć w domu. Dzięki za ten przepis! Pięknie wygląda 🙂
Pozdrawiam,
Edith
taki polsko-niemiecko-izraelski mix to musi być…połączenie idealne, ha i takie obieżyświatowe! 😀
czaję się na tę – w sumie łatwą – sałatkę od jakiegoś roku i ciągle się za nią zabrać nie mogę. 🙂 Dla mnie, to trochę smak dzieciństwa – jak byłam mała – mama często kupowała taką w supermarketowej garmażerce,do pieczonego kurczaka z rożna i…świeżych kajzerek. 😀
muszę ją zrobić! 🙂
Najulubieńsza!
Polaków mentalność jest taka, a raczej wyuczone smaki, że wszystkie sałatki z majonezem, nie twierdzę, ze nie lubię, bo uwielbiam majonez, ale za Twoją sałatką poszłabym na koniec świata! 🙂
A ja bym taka zjadla. I wiesz co? Tez by sie sprawdzila jako dodatek do obiadu 🙂
Tak jak zwykle nie przepadam za takimi ziemniakami, tak te wyglądają bajecznie apetycznie. Aż mam ochotę spróbować 🙂
prosta i wspaniała 🙂
pozdrawiam
prosta i przepyszna 🙂 mniam…
uwielbiam to połączenie:)
Ostatnio brakowało mi pomysłu na ziemniaczki 😀 i muszę stwierdzić, że ten jest idealny! Zapraszam do mnie 🙂 http://foodandjewellery.blogspot.com/
Ziemniaki i jogurt (lub śmietana) – czego chieć więcej? 🙂