Zupa fasolowo-porowa z rozmarynem

przez Malwina
Zupa z pora i fasoli

W mojej kuchni już niedługo zaczną pojawiać się lekkie i pełne warzyw zupy. Nim jednak to się stanie, chciałabym podzielić się z Wami przepisem na smaczną i szybką w wykonaniu zupę fasolowo-porową. Świetnie sprawdzi się w chłodniejsze dni. Miałam sporą ilość ugotowanej białej fasolki, postanowiłam więc w całości ją wykorzystać do przygotowania tej zupki. Muszę przyznać, że Połówek zjadł ją ze smakiem, tym bardziej, że lubi zupy z dodatkiem pora i boczku. 

Krem z pora i fasoli

ZUPA Z POREM I FASOLĄ

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • łyżka masła
  • 300 g ugotowanej białej fasoli (waga po ugotowaniu)
  • 170 g pora (biała część)
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • łyżeczka świeżego tymianku, drobno posiekanego
  • łyżeczka świeżego rozmarynu, drobno posiekanego 
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • szczypiorek do posypania 
Pora kroimy w cienkie plasterki. W głębokim rondlu rozgrzewamy masło, smażymy pora przez około 5 minut. Pod koniec lekko go solimy i doprawiamy pieprzem. Wlewamy ciepły bulion, dodajemy tymianek i rozmaryn, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, wrzucamy opłukaną i odsączoną fasolę, gotujemy 5 minut. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Zupę zestawiamy z gazu, za pomocą blendera miksujemy na gładką masę. Na suchej patelni smażymy kawałki boczku. Zupę podajemy posypaną szczypiorkiem i kawałkami boczku. Świetnie sprawdzą się także grzanki z chleba. 

Czas przygotowania: 20 minut.

17 komentarzy
0

Podobne posty:

17 komentarzy

Majana 07/05/2012 - 6:36 pm

Super jest ta zupka :).
Ciekawy dodatek rozmarynu Malwinko.
Pozdrowienia 🙂

Odpowiedz
Maggie 08/05/2012 - 7:14 am

Swietna, na pewno przyjelaby sie w moim domu 🙂

Odpowiedz
Paulina 08/05/2012 - 8:02 am

Uwielbiam zupę porową, a Twoja wydaję się być tym czego mi zawsze w porowej brakowało. Dodatek fasoli i rozmarynu to musi być "COŚ" 🙂

Odpowiedz
Patyska 08/05/2012 - 10:50 am

Interesująca 😉 Zrobię!

Odpowiedz
Feri 08/05/2012 - 12:25 pm

Mniaaaam,takiej wersji nie jadłam 🙂 a że wszystkie składniki lubię to muszę zrobić 🙂

Odpowiedz
Elle 08/05/2012 - 12:25 pm

Bardzo apetyczny blog 🙂 uwielbiam takie dobre fotografie kulinarne! mam już kilka ulubionych, a teraz wędruje do tej grupy jeszcze Twój 🙂
Pozdrawiam!

Odpowiedz
agnieszka 08/05/2012 - 12:36 pm

Zaskoczyło mnie połączenie pora i fasoli i zupełnie nie mogę wyobrazić sobie smaku 😉 Ale chętnie bym spróbowała!!

Odpowiedz
Anonimowy 08/05/2012 - 1:31 pm

Na dzisiejszą zupełnie niewiosenną szarugę byłaby w sam raz. 🙂

Odpowiedz
Grande 08/05/2012 - 2:27 pm

nigdy nie jadłam takiej zupy, smak musi być ciekawy 🙂 no i rewelacyjnie wygląda 😉

Odpowiedz
Gosia 08/05/2012 - 3:31 pm

brzmi smakowicie 🙂

Odpowiedz
judik 08/05/2012 - 3:36 pm

Genialna zupka! Aż mi się ochota zrobiła:)

Odpowiedz
lutka40 08/05/2012 - 4:24 pm

Interesująca zupa .Moja połówka z chęcia pewnie by taką zjadła

Odpowiedz
ola 08/05/2012 - 5:08 pm

Uwielbiam Twoje przepisy na zupy -nie mogę się doczekać tych lekkich warzywnych zupek!

Odpowiedz
mopswkuchni 09/05/2012 - 4:07 pm

Myślę, że to połączenie smaków przypadłoby mi do gustu! Pozdrawiam

Odpowiedz
oliwek 13/05/2012 - 10:36 am

bardzo lubię takie zupy kremy i często je robię w różnych kombinacjach, ale pora i fasoli nie łączyłam. świetny pomysł 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 02/12/2013 - 11:38 pm

Czy fasola może być z puszki? 🙂

Odpowiedz
Malwina 03/12/2013 - 8:18 am

Oczywiście.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies