W mojej kuchni już niedługo zaczną pojawiać się lekkie i pełne warzyw zupy. Nim jednak to się stanie, chciałabym podzielić się z Wami przepisem na smaczną i szybką w wykonaniu zupę fasolowo-porową. Świetnie sprawdzi się w chłodniejsze dni. Miałam sporą ilość ugotowanej białej fasolki, postanowiłam więc w całości ją wykorzystać do przygotowania tej zupki. Muszę przyznać, że Połówek zjadł ją ze smakiem, tym bardziej, że lubi zupy z dodatkiem pora i boczku.
ZUPA Z POREM I FASOLĄ
Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
- łyżka masła
- 300 g ugotowanej białej fasoli (waga po ugotowaniu)
- 170 g pora (biała część)
- 600 ml bulionu warzywnego
- łyżeczka świeżego tymianku, drobno posiekanego
- łyżeczka świeżego rozmarynu, drobno posiekanego
- sól i pieprz do smaku
- 4 plastry wędzonego boczku
- szczypiorek do posypania
Pora kroimy w cienkie plasterki. W głębokim rondlu rozgrzewamy masło, smażymy pora przez około 5 minut. Pod koniec lekko go solimy i doprawiamy pieprzem. Wlewamy ciepły bulion, dodajemy tymianek i rozmaryn, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, wrzucamy opłukaną i odsączoną fasolę, gotujemy 5 minut. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Zupę zestawiamy z gazu, za pomocą blendera miksujemy na gładką masę. Na suchej patelni smażymy kawałki boczku. Zupę podajemy posypaną szczypiorkiem i kawałkami boczku. Świetnie sprawdzą się także grzanki z chleba.
Czas przygotowania: 20 minut.
17 komentarzy
Super jest ta zupka :).
Ciekawy dodatek rozmarynu Malwinko.
Pozdrowienia 🙂
Swietna, na pewno przyjelaby sie w moim domu 🙂
Uwielbiam zupę porową, a Twoja wydaję się być tym czego mi zawsze w porowej brakowało. Dodatek fasoli i rozmarynu to musi być "COŚ" 🙂
Interesująca 😉 Zrobię!
Mniaaaam,takiej wersji nie jadłam 🙂 a że wszystkie składniki lubię to muszę zrobić 🙂
Bardzo apetyczny blog 🙂 uwielbiam takie dobre fotografie kulinarne! mam już kilka ulubionych, a teraz wędruje do tej grupy jeszcze Twój 🙂
Pozdrawiam!
Zaskoczyło mnie połączenie pora i fasoli i zupełnie nie mogę wyobrazić sobie smaku 😉 Ale chętnie bym spróbowała!!
Na dzisiejszą zupełnie niewiosenną szarugę byłaby w sam raz. 🙂
nigdy nie jadłam takiej zupy, smak musi być ciekawy 🙂 no i rewelacyjnie wygląda 😉
brzmi smakowicie 🙂
Genialna zupka! Aż mi się ochota zrobiła:)
Interesująca zupa .Moja połówka z chęcia pewnie by taką zjadła
Uwielbiam Twoje przepisy na zupy -nie mogę się doczekać tych lekkich warzywnych zupek!
Myślę, że to połączenie smaków przypadłoby mi do gustu! Pozdrawiam
bardzo lubię takie zupy kremy i często je robię w różnych kombinacjach, ale pora i fasoli nie łączyłam. świetny pomysł 🙂
Czy fasola może być z puszki? 🙂
Oczywiście.