Jeszcze rok temu nie miałam zbyt wielu pomysłów, co przygotować z mięsa mielonego. Na chwilę obecną bardzo często wykorzystuję je w kuchni. Najczęściej robię z niego różnej maści kotlety, kofty i klopsiki. Ten przepis powstał zupełnie przypadkowo. Wykorzystałam to, co miałam w danym momencie pod ręką. Muszę przyznać, że efekt końcowy bardzo miło mnie zaskoczył.
Przepis dodaję do akcji Maggie- Klopsiki i pulpety oraz akcji Mopsika- Pieczarkowy tydzień.
SPAGHETTI Z KLOPSIKAMI W KREMOWYM SOSIE
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
- 500 g mięsa drobiowego (użyłam mięsa z indyka)
- łyżeczka drobno posiekanego tymianku
- łyżeczka drobno posiekanego rozmarynu
- pół łyżeczki drobno posiekanego cząbru
- sól i pieprz
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 małe szalotki
- kieliszek białego wytrawnego wina
- 200 ml śmietany 18 %
- pęczek natki pietruszki, drobno posiekanej
- 250 g małych pieczarek, obranych i pokrojonych w plasterki
Mięso łączymy z tymiankiem, rozmarynem, cząbrem, doprawiamy solą i pieprzem. Odkładamy do lodówki na 30 minut. Z masy formujemy małe klopsiki, smażymy na patelni przez około 8-10 minut. Przenosimy je na papierowy ręcznik i przykrywamy, by nie ostygły. Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Czosnek i szalotki drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, smażymy cebulę i czosnek przez 3-4 minuty. Wlewamy wino, gotujemy 3 minuty, aż lekko odparuje. Dodajemy śmietanę, posiekaną natkę (dwie łyżki odkładamy), pieczarki i 4 łyżki wody z gotowania makaronu. Gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. Dokładamy klopsiki i podgrzewamy kolejne 3 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odcedzony makaron przekładamy na patelnię i mieszamy z sosem. Danie przed podaniem posypujemy pozostałą natką.
Czas przygotowania: 20 minut.
25 komentarzy
Fajny przepis, może i ja spróbuję 😀
Ale świetne! Malwinko fantastyczne przepisy na klopsiki wyszukujesz kochana!
Pozdrowienia 🙂
ostatnio uwielbiam wszelkie klopsy 🙂
Oblizuję się na samą myśl 😉 Poproszę jeszcze o dodanie aktywnego banerka akcji i dodanie przepisu na którymś z agregatorów. Pozdrawiam
ale apetyczne!
Takie przypadkowe przepisy warto zapisywac – zwlaszcza, jesli efekt jest tak smakowity!
Mniam bardzo pysznie wygląda:) Ja dziś jadłam super smaczny obiad u znajomych. Naleśniki z pieczarkami, piersią z kurczaka, brokułami i śmietaną. Pycha!
ojej, ale zmiany widzi moje oko.
naprawdę, pięknie blog teraz wygląda! przejście, a to zdjęcie na nagłówku.. aby zachęca do zaglądania!
Wygląda apetycznie, lubię mięso z indyka. pozdrawiam:)
Przepysznie ziołowe te Twoje klopsiki. Świetnie komponują się z tym kremowym sosem i makaronem!
A ja własnie zawsze kombinuję, co oprócz klopsików mogę zrobić z mięsa mielonego…ale widać po Twoich przepisach,że pulpeciki nie musza być nudne!
Spaghetti z klopsikami pycha i jeszcze ten kremowy sos! Palce lizać!
Bardzo apetyczne danie. Szkoda, że tak nie wyglądał mój dzisiejszy obiad. 🙂
rewelacja! przepadam za mięsem mielonym
super pomysł, chodzi za mną właśnie spaghetti z klopsikami, muszę zrobić 🙂
Bardzo smaczne połączenia 🙂
ostatnio mam ochotę na klopsiki, a w takim wydaniu pyszności :).
nie wiem dlaczego, ale dla mnie makaron i pieczarki to połączenie idealne, do tego biały sos, no i ewentualnie jakieś mięso, choć niekoniecznie 😉
Klopsikowo u Ciebie:) i super:) takie spagetti musi smakowac rozkosznie:) pozdrawiam
to musiało być naprawdę pyszne 🙂
Mniam! Żeby takie danie przygotować muszę lecieć zakupić mięsko.. nabrałam ochoty ;-))
http://www.przysmakiewy.pl
Ładnie wyglądają )
uwielbiam takie połączenia 🙂 smakowite 🙂
Wyszło super. Wprawdzie klopsiki zrobiłam po swojemu, ale reszta – rewelacja. Dzięki za przepis.
Miło mi, że potrawa przypadła Ci do gustu. A odrobina inwencji nigdy nie zaszkodzi;-)