Spaghetti z klopsikami w kremowym sosie

przez Malwina
Spaghetti z klopsikami przepis

Jeszcze rok temu nie miałam zbyt wielu pomysłów, co przygotować z mięsa mielonego. Na chwilę obecną bardzo często wykorzystuję je w kuchni. Najczęściej robię z niego różnej maści kotlety, kofty i klopsiki. Ten przepis powstał zupełnie przypadkowo. Wykorzystałam to, co miałam w danym momencie pod ręką. Muszę przyznać, że efekt końcowy bardzo miło mnie zaskoczył. 
Razem ze mną w wirtualnej kuchni spotkali się: Ania, Magda, Maggie, Michał, Mopsik, Pela.

Przepis dodaję do akcji Maggie- Klopsiki i pulpety oraz akcji Mopsika- Pieczarkowy tydzień. 

Makaron z pieczarkami

SPAGHETTI Z KLOPSIKAMI W KREMOWYM SOSIE


Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 500 g mięsa drobiowego (użyłam mięsa z indyka)
  • łyżeczka drobno posiekanego tymianku
  • łyżeczka drobno posiekanego rozmarynu
  • pół łyżeczki drobno posiekanego cząbru
  • sól i pieprz 
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 małe szalotki
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • 200 ml śmietany 18 %
  • pęczek natki pietruszki, drobno posiekanej 
  • 250 g małych pieczarek, obranych i pokrojonych w plasterki 
Mięso łączymy z tymiankiem, rozmarynem, cząbrem, doprawiamy solą i pieprzem. Odkładamy do lodówki na 30 minut. Z masy formujemy małe klopsiki, smażymy na patelni przez około 8-10 minut. Przenosimy je na papierowy ręcznik i  przykrywamy, by nie ostygły. Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
Czosnek i szalotki drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, smażymy cebulę i czosnek przez 3-4 minuty. Wlewamy wino, gotujemy 3 minuty, aż lekko odparuje. Dodajemy śmietanę, posiekaną natkę (dwie łyżki odkładamy), pieczarki  i 4 łyżki wody z gotowania makaronu. Gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. Dokładamy klopsiki i podgrzewamy kolejne 3 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odcedzony makaron przekładamy na patelnię i mieszamy z sosem. Danie przed podaniem posypujemy pozostałą natką. 

Makaron z mięsem i pieczarkami

Czas przygotowania: 20 minut.

25 komentarzy
0

Podobne posty:

25 komentarzy

magic_butterfly 21/04/2012 - 7:19 pm

Fajny przepis, może i ja spróbuję 😀

Odpowiedz
Majana 21/04/2012 - 7:40 pm

Ale świetne! Malwinko fantastyczne przepisy na klopsiki wyszukujesz kochana!
Pozdrowienia 🙂

Odpowiedz
pasjonatka 21/04/2012 - 7:42 pm

ostatnio uwielbiam wszelkie klopsy 🙂

Odpowiedz
mopswkuchni 21/04/2012 - 7:44 pm

Oblizuję się na samą myśl 😉 Poproszę jeszcze o dodanie aktywnego banerka akcji i dodanie przepisu na którymś z agregatorów. Pozdrawiam

Odpowiedz
Dusia 21/04/2012 - 8:59 pm

ale apetyczne!

Odpowiedz
Maggie 21/04/2012 - 9:06 pm

Takie przypadkowe przepisy warto zapisywac – zwlaszcza, jesli efekt jest tak smakowity!

Odpowiedz
Proste Przepisy Kulinarne 21/04/2012 - 9:40 pm

Mniam bardzo pysznie wygląda:) Ja dziś jadłam super smaczny obiad u znajomych. Naleśniki z pieczarkami, piersią z kurczaka, brokułami i śmietaną. Pycha!

Odpowiedz
Karmel-itka. 21/04/2012 - 10:58 pm

ojej, ale zmiany widzi moje oko.
naprawdę, pięknie blog teraz wygląda! przejście, a to zdjęcie na nagłówku.. aby zachęca do zaglądania!

Odpowiedz
AnnaA-G 22/04/2012 - 5:40 am

Wygląda apetycznie, lubię mięso z indyka. pozdrawiam:)

Odpowiedz
Magda Obada 22/04/2012 - 7:58 am

Przepysznie ziołowe te Twoje klopsiki. Świetnie komponują się z tym kremowym sosem i makaronem!

Odpowiedz
Iwona [Escapade Gourmande] 22/04/2012 - 10:04 am

A ja własnie zawsze kombinuję, co oprócz klopsików mogę zrobić z mięsa mielonego…ale widać po Twoich przepisach,że pulpeciki nie musza być nudne!

Odpowiedz
świeże jeżyny 22/04/2012 - 11:47 am

Spaghetti z klopsikami pycha i jeszcze ten kremowy sos! Palce lizać!

Odpowiedz
Avelina 22/04/2012 - 12:27 pm

Bardzo apetyczne danie. Szkoda, że tak nie wyglądał mój dzisiejszy obiad. 🙂

Odpowiedz
Kaś 22/04/2012 - 2:38 pm

rewelacja! przepadam za mięsem mielonym

Odpowiedz
kibi007 22/04/2012 - 6:30 pm

super pomysł, chodzi za mną właśnie spaghetti z klopsikami, muszę zrobić 🙂

Odpowiedz
madzik 22/04/2012 - 6:37 pm

Bardzo smaczne połączenia 🙂

Odpowiedz
niebochce 22/04/2012 - 7:13 pm

ostatnio mam ochotę na klopsiki, a w takim wydaniu pyszności :).

Odpowiedz
aga-aa 23/04/2012 - 6:42 am

nie wiem dlaczego, ale dla mnie makaron i pieczarki to połączenie idealne, do tego biały sos, no i ewentualnie jakieś mięso, choć niekoniecznie 😉

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 23/04/2012 - 6:54 am

Klopsikowo u Ciebie:) i super:) takie spagetti musi smakowac rozkosznie:) pozdrawiam

Odpowiedz
kocie-smaki 23/04/2012 - 12:07 pm

to musiało być naprawdę pyszne 🙂

Odpowiedz
Biedr_ona 24/04/2012 - 7:49 am

Mniam! Żeby takie danie przygotować muszę lecieć zakupić mięsko.. nabrałam ochoty ;-))

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Kermeet 24/04/2012 - 11:16 am

Ładnie wyglądają )

Odpowiedz
olesia 17/05/2012 - 8:51 am

uwielbiam takie połączenia 🙂 smakowite 🙂

Odpowiedz
Benzaiten 29/07/2012 - 6:11 pm

Wyszło super. Wprawdzie klopsiki zrobiłam po swojemu, ale reszta – rewelacja. Dzięki za przepis.

Odpowiedz
Malwina 29/07/2012 - 7:39 pm

Miło mi, że potrawa przypadła Ci do gustu. A odrobina inwencji nigdy nie zaszkodzi;-)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies