Krupnik z pulpetami z indyka i pieczarkami

by Malwina
Krupnik z indykiem
Krupnik z pulpetami z indyka

Dzień dobry,

Dziś na rozgrzanie mam dla Was prostą i lekką zupkę. To krupnik z pieczarkami i pulpetami z indyka. Początkowo miałam przygotować zupełnie inne danie, jednak szybko zmieniłam zamysł i tak powstał troszkę inny krupnik. Bez śmietany i niepotrzebnych zasmażek. Idealnie wpisze się w dietę osób będących aktualnie na redukcji.

 

Krupnik z pulpetami

 

Krupnik z pulpetami i pieczarkami

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 1,2 litra bulionu warzywnego, ewentualnie lekkiego wywaru drobiowego
  • 1 duża marchewka
  • 350 g pieczarek (waga po obraniu)
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • pulpety z indyka: 350 g mięsa z piersi indyka, 1 mała szalotka, 1 ząbek czosnku, pół łyżeczki suszonego tymianku, pół łyżeczki suszonej natki pietruszki, 1 żółtko, sól i pieprz
  • sól i pieprz do smaku
  • drobno posiekana natka pietruszki do posypania (opcjonalnie)

Jak zrobić krupnik z pulpetami?

Marchewkę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Pieczarki kroimy w plasterki.
Przygotowujemy pulpety: do mięsa dodajemy drobno posiekaną cebulkę, czosnek, tymianek, natkę pietruszki. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dokładnie wyrabiamy dłonią. Mokrymi dłońmi formujemy kilkanaście pulpecików.
Zagotowujemy bulion w garnku. Wrzucamy pieczarki i marchewkę, gotujemy przez 5 minut. Dodajemy kaszę i pulpety, gotujemy dalej na małym ogniu przez około 15 minut. Pod koniec doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gorącą zupę nalewamy na talerze. Można ją dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki.
Krupnik z pieczarkami

 

Pieczarkowa z kaszą

 

Całkowity czas przygotowania: 25 minut.

15 komentarzy
0

Podobne posty:

15 komentarzy

Agnieszka D 23/11/2017 - 4:39 pm

Bardzo ciekawie urozmaicony krupnik. Podoba mi się 🙂

Odpowiedz
Ervisha 23/11/2017 - 5:14 pm

Ciekawy pomysł na krupnik i jego "nowa" odsłona 😉

Odpowiedz
Dorota 23/11/2017 - 5:52 pm

Trudno mi uwierzyć, że jeszcze do niedawna nie jadłam krupniku, a dziś to jedna z moich ulubionych zup. Z dobrodziejstwem w postaci pulpecików i pieczarek musi smakować wybornie:)

Odpowiedz
Malwina 28/11/2017 - 10:09 am

Ja akurat krupnik lubiłam odkąd tylko pamiętam. To chyba jedna z moich ulubionych zup. Tyle że ja wolę ją w wersji warzywnej.

Odpowiedz
Anna S. 23/11/2017 - 8:02 pm

Bardzo fajny i na pewno mega smaczny pomysł 🙂

Odpowiedz
Marta Langier 24/11/2017 - 7:58 am

Jako dziecko nie lubiłam krupniku, na szczęście mi się odmieniło. Twój wygląda bardzo apetycznie 🙂

Odpowiedz
My strawberry fields 24/11/2017 - 3:24 pm

Do pulpetów nigdy się nie przekonałam, ale sam zdjęcia są śliczne!

Odpowiedz
Lonna 25/11/2017 - 1:20 pm

Bardzo mi się podoba ten przepis 🙂 Uwielbiam pieczarki i indyka, więc ta zupa na pewno trafiłaby w mój gust 🙂

Odpowiedz
EllaCanto 25/11/2017 - 5:23 pm

Nigdy nie jadłam zupy z dodatkiem pulpetów, ale to bardzo treściwa i sycąca opcja 🙂

Odpowiedz
Sandra Kozłowska 26/11/2017 - 4:19 pm

krupnik uwielbiam! Tylko w wersji bezmięsnej 🙂
Sandicious

Odpowiedz
Celiak w podróży 26/11/2017 - 4:47 pm

Krupnik, to koszmar mojego dzieciństwa. Teraz zamiast kaszy jęczmiennej, której nie mogę jeść, używam quinoy i jest ok. 🙂 Mimo wszystko prezentuje się apetycznie.

Odpowiedz
Marzena Szkodzińska 26/11/2017 - 7:36 pm

Jak ja lubię takie zupy 🙂

Odpowiedz
Martyna Jacko 26/11/2017 - 8:51 pm

Wspaniała, delikatna zupka! Dokładnie tak jak lubię 🙂

Odpowiedz
Magda 27/11/2017 - 9:52 am

Super zupa, bardzo lubię jako dodatek pulpeciki 🙂

Odpowiedz
Anna J. 28/11/2017 - 7:36 pm

Moi domownicy to mięsożercy i dla nich taka zupka to świetny obiad 🙂 bardzo treściwy 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies