Krupnik z pulpetami z indyka |
Dzień dobry,
Dziś na rozgrzanie mam dla Was prostą i lekką zupkę. To krupnik z pieczarkami i pulpetami z indyka. Początkowo miałam przygotować zupełnie inne danie, jednak szybko zmieniłam zamysł i tak powstał troszkę inny krupnik. Bez śmietany i niepotrzebnych zasmażek. Idealnie wpisze się w dietę osób będących aktualnie na redukcji.
Krupnik z pulpetami i pieczarkami
Składniki (na 3-4 porcje):
- 1,2 litra bulionu warzywnego, ewentualnie lekkiego wywaru drobiowego
- 1 duża marchewka
- 350 g pieczarek (waga po obraniu)
- 100 g kaszy jęczmiennej
- pulpety z indyka: 350 g mięsa z piersi indyka, 1 mała szalotka, 1 ząbek czosnku, pół łyżeczki suszonego tymianku, pół łyżeczki suszonej natki pietruszki, 1 żółtko, sól i pieprz
- sól i pieprz do smaku
- drobno posiekana natka pietruszki do posypania (opcjonalnie)
Jak zrobić krupnik z pulpetami?
Marchewkę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Pieczarki kroimy w plasterki.
Przygotowujemy pulpety: do mięsa dodajemy drobno posiekaną cebulkę, czosnek, tymianek, natkę pietruszki. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dokładnie wyrabiamy dłonią. Mokrymi dłońmi formujemy kilkanaście pulpecików.
Zagotowujemy bulion w garnku. Wrzucamy pieczarki i marchewkę, gotujemy przez 5 minut. Dodajemy kaszę i pulpety, gotujemy dalej na małym ogniu przez około 15 minut. Pod koniec doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gorącą zupę nalewamy na talerze. Można ją dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki.
Całkowity czas przygotowania: 25 minut.
16 komentarzy
Bardzo ciekawie urozmaicony krupnik. Podoba mi się 🙂
Ciekawy pomysł na krupnik i jego "nowa" odsłona 😉
Trudno mi uwierzyć, że jeszcze do niedawna nie jadłam krupniku, a dziś to jedna z moich ulubionych zup. Z dobrodziejstwem w postaci pulpecików i pieczarek musi smakować wybornie:)
Ja akurat krupnik lubiłam odkąd tylko pamiętam. To chyba jedna z moich ulubionych zup. Tyle że ja wolę ją w wersji warzywnej.
Bardzo fajny i na pewno mega smaczny pomysł 🙂
Jako dziecko nie lubiłam krupniku, na szczęście mi się odmieniło. Twój wygląda bardzo apetycznie 🙂
Do pulpetów nigdy się nie przekonałam, ale sam zdjęcia są śliczne!
Bardzo mi się podoba ten przepis 🙂 Uwielbiam pieczarki i indyka, więc ta zupa na pewno trafiłaby w mój gust 🙂
Nigdy nie jadłam zupy z dodatkiem pulpetów, ale to bardzo treściwa i sycąca opcja 🙂
krupnik uwielbiam! Tylko w wersji bezmięsnej 🙂
Sandicious
Krupnik, to koszmar mojego dzieciństwa. Teraz zamiast kaszy jęczmiennej, której nie mogę jeść, używam quinoy i jest ok. 🙂 Mimo wszystko prezentuje się apetycznie.
Jak ja lubię takie zupy 🙂
Wspaniała, delikatna zupka! Dokładnie tak jak lubię 🙂
Super zupa, bardzo lubię jako dodatek pulpeciki 🙂
Moi domownicy to mięsożercy i dla nich taka zupka to świetny obiad 🙂 bardzo treściwy 🙂
Jak robisz bulion warzywny?