Nietypowe surówki z kapusty

przez Malwina
Nie wiem, jak Wy, ale ja nie potrafię wyobrazić sobie obiadu bez surówki. Latem najchętniej sięgam po te na bazie sezonowych warzyw, zimą z kolei króluje na moich stole Panna Kapusta. Bo jak wiadomo, nie jedno ma ono imię, jak i zastosowanie. Na sam początek chciałabym Wam zaprezentować trzy surówki na jej bazie, sycące, pełne witamin i do tego zdrowe. Jest jeszcze jeden plus tych surówek- nie ogołocą naszej kieszeni. W najbliższym czasie przedstawię Wam także kilka innych tematycznych postów dotyczących surówek i sałatek. Czekam póki co wiosny i młodych sezonowych warzyw. 

OSTRA KAPUSTA PO SECZUAŃSKU

Składniki (na 4 duże porcje):
[przepis M. Harwood’a pochodzący z książki Diabelska Kuchnia]

  • 450 g białej kapusty
  • 2 łyżeczki soli
  • 3-4 suszone papryczki chili
  • 3 szalotki, obrane i drobno posiekane
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 2 łyżki cukru
  • 60 ml wody
  • 2 łyżki białego lub czerwonego octu winnego
Kapustę obieramy z wierzchnich i twardych liści i drobno siekamy. Posypujemy ją solą, ugniatamy w dłoniach i odstawiamy na 3-4 godziny (odstawiłam na 2 godziny). Nadmiar soku odsączamy i przekładamy kapustę do głębokiego naczynia. 
Chili pozbawiamy szypułek i pestek, zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na pół godziny. Drobno siekamy. 
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy szalotki i chili, smażymy chwilkę, a następnie dodajemy wodę i cukier. Mieszamy, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wlewamy ocet, doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy patelnię z ognia i czekamy, aż sos ostygnie. Polewamy nim kapustę, dokładnie mieszamy. Naczynie przykrywamy i odstawiamy na 3-4 godziny przed podaniem do lodówki. 

SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z ORZESZKAMI I DRESSINGIEM MUSZTARDOWO-IMBIROWYM

Składniki (na 4 porcje):
[przepis niezawodnej Kallyn Denny]

  • pół dużej kapusty pekińskiej
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1/4 szklanki posiekanej dymki razem ze szczypiorem
  • pół szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 1/3 szklanki uprażonych i posiekanych orzeszków ziemnych
  • dressing: 2 łyżki octu ryżowego (jeśli nie lubimy jego intensywnego smaku, możemy go zastąpić octem z białego wina), 1-2 łyżeczki startego imbiru, 2 łyżeczki musztardy Dijon, łyżeczka oleju sezamowego, łyżka cukru (dałam pół łyżki miodu), sól i pieprz do smaku, 3 łyżki oliwy

Z kapusty odrywamy liście, płuczemy je i osuszamy. Wykrawamy twarde białe części i drobno ją siekamy. Dodajemy do niej paprykę, natkę i dymkę. Przygotowujemy dressing dokładnie łącząc wszystkie składniki i doprawiając do smaku solą i pieprzem. Tuż przed podaniem zalewamy surówkę sosem i posypujemy posiekanymi orzeszkami. 

COLESLAW Z CZERWONĄ KAPUSTĄ

Składniki:
[przepis własny]

  • szklanka poszatkowanej białej kapusty
  • szklanka poszatkowanej czerwonej kapusty
  • 1 duża marchewka
  • mała czerwona cebulka
  • 5-centymetrowy kawałek pora (biała część)
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki majonezu*
  • łyżeczka cukru
  • szczypior z 2-3 dymek, posiekany
  • sól i pieprz
Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach. W misce umieszczamy obie kapusty, dodajemy marchew. Całość lekko solimy i ugniatamy w dłoniach. Odstawiamy na 15 minut. W tym czasie obieramy cebulkę, siekamy w drobną kostkę. Por również drobno kroimy. Do kapusty dodajemy cebulkę, pora, szczypior, natkę i mieszamy. Całość kropimy sokiem z cytryny, posypujemy cukrem, dodajemy stopniowo majonez (majonez ma obtoczyć warzywa, w żadnym wypadku sałatka nie może w nim „pływać”) i mieszamy łyżką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (ilość soli zależy od użytego majonezu). 
* w wersji mniej kalorycznej możemy majonez zastąpić jogurtem naturalnym. Możemy także do surówki zrobić sos z 3 łyżek oliwy i łyżki soku z cytryny, który doprawiamy dużą ilością czarnego pieprzu oraz solą. 
23 komentarze
1

Podobne posty:

23 komentarze

Dota 12/03/2012 - 5:24 pm

ohh czlowiek robi sie jeszcze bardziej glodny, ta wersja bez majonezu bardzo do mnie przemawia:)

Odpowiedz
Josia 12/03/2012 - 5:32 pm

ciekawe, ciekawe 🙂 na pewno skorzystam z pomysłów!

Odpowiedz
EVE 12/03/2012 - 5:42 pm

przemawia do mnie bardzo pierwsza wersja. w pikantne smaki mi graj 😀

Odpowiedz
Fuchsia 12/03/2012 - 5:58 pm

Bardzo fajne propozycje, szczególnie pierwsza i trzecia 🙂

Odpowiedz
Majana 12/03/2012 - 6:03 pm

Świetne propozycje Malwinko! Wszystkie mi się podobają, lubię surówki z kapusty:)

Odpowiedz
Hania-Kasia 12/03/2012 - 6:32 pm

A do mnie najbardziej przemawia coleslaw z czerwoną kapustą – fajnie wygląda.

Odpowiedz
slyvvia 12/03/2012 - 6:42 pm

Wyglądają świetnie 😀

Odpowiedz
kruszyna 12/03/2012 - 6:56 pm

Ja również nie wyobrażam sobie drugiego dania bez surówki, choć zimą najczęściej na naszym stole królują te z domowych weków, których masową produkcję uskuteczniamy co roku ;D

Odpowiedz
Malwina 12/03/2012 - 8:33 pm

Mi tych zawekowanych został jeszcze spory zapas. Ale sukcesywnie je zużywam. Muszę podejrzeć, jakie przygotowujesz Ty;)

Odpowiedz
kruszyna 12/03/2012 - 9:00 pm

Ok, gdy nadejdzie pora zbiorów i pakowania tego w słoiki obiecuję, że podam parę przepisów 😉

Odpowiedz
Drui... 12/03/2012 - 7:09 pm

Coleslaw z czerwoną kapustą będzie wypróbowany do środowego obiadu! 🙂

Odpowiedz
Dorota 12/03/2012 - 7:33 pm

Zajmę się nimi niedługo:-)
Wyglądają przepysznie:-)

Odpowiedz
justka2712 12/03/2012 - 8:21 pm

Wybieram nr 3!:) Colesław uwielbiam, a z czerwoną kapustą prezentuje się mega apetycznie! 🙂

Odpowiedz
mnemonique 12/03/2012 - 8:22 pm

wszystkie mi się podobają, szczególnie druga i trzecia, ale zaczęłabym chyba od ostatniej. Mniam. Lubuję się w surówkach.
ściskam i dziękuję za przepisy
Monika

P.S. czekam na dalsze posty surówkowo sałatkowe 🙂

Odpowiedz
Malwina 12/03/2012 - 8:32 pm

W przyszłym tygodniu powinien się pojawić również post sałatkowo-surówkowy na bazie kapusty pekińskiej. Później na celowniku będą sezonowe warzywka, w najbliższym czasie marchewka i młode ziemniaki;)

pozdrawiam ciepło

Odpowiedz
burczymiwbrzuchu 12/03/2012 - 8:27 pm

Też uwielbiam surówki, także kapuściane, wszystkie propozycje wpadły mi w oko, ale najbardziej chyba wersja seczuańska 🙂

Odpowiedz
oliwek 12/03/2012 - 8:32 pm

wszystkie wersje bardzo mi się podobają, najbardziej chyba pierwsza 🙂 zapisuję i na pewno zrobię, bo podobnie jak Ty, nie wyobrażam sobie obiadu bez surówki 🙂

Odpowiedz
kabamaiga 12/03/2012 - 9:18 pm

Może być surówka bez obiadu, ale nie na odwrót. Dzięki za inspiracje, bo ja kapuścia na głowa do kapusty jestem. 😉

Odpowiedz
Kasia, Slodkie fantazje 13/03/2012 - 12:20 am

Uwielbiam surówki, a Twoje wyglądają pysznie 🙂 i też nie wyobrażam sobie obiadu bez ich dodatku 🙂

Odpowiedz
Smacznie Zdrowo Tanio 13/03/2012 - 9:52 am

Świetne surówki, najbardziej podoba mi się ostatnia.

Odpowiedz
mopswkuchni 13/03/2012 - 3:39 pm

Każda mi się podoba, tyle możliwości daje zwykła kapusta.

Odpowiedz
kachna 13/03/2012 - 5:46 pm

bardzo lubię surówki, wszystkie mi się podobają 🙂 pychotka!

Odpowiedz
Bon Appetit! 14/03/2012 - 6:58 pm Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies