Nie wiem, jak Wy, ale ja nie potrafię wyobrazić sobie obiadu bez surówki. Latem najchętniej sięgam po te na bazie sezonowych warzyw, zimą z kolei króluje na moich stole Panna Kapusta. Bo jak wiadomo, nie jedno ma ono imię, jak i zastosowanie. Na sam początek chciałabym Wam zaprezentować trzy surówki na jej bazie, sycące, pełne witamin i do tego zdrowe. Jest jeszcze jeden plus tych surówek- nie ogołocą naszej kieszeni. W najbliższym czasie przedstawię Wam także kilka innych tematycznych postów dotyczących surówek i sałatek. Czekam póki co wiosny i młodych sezonowych warzyw.
OSTRA KAPUSTA PO SECZUAŃSKU
Składniki (na 4 duże porcje):
[przepis M. Harwood’a pochodzący z książki Diabelska Kuchnia]
- 450 g białej kapusty
- 2 łyżeczki soli
- 3-4 suszone papryczki chili
- 3 szalotki, obrane i drobno posiekane
- 2 łyżki oleju arachidowego
- 2 łyżki cukru
- 60 ml wody
- 2 łyżki białego lub czerwonego octu winnego
Kapustę obieramy z wierzchnich i twardych liści i drobno siekamy. Posypujemy ją solą, ugniatamy w dłoniach i odstawiamy na 3-4 godziny (odstawiłam na 2 godziny). Nadmiar soku odsączamy i przekładamy kapustę do głębokiego naczynia.
Chili pozbawiamy szypułek i pestek, zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na pół godziny. Drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy szalotki i chili, smażymy chwilkę, a następnie dodajemy wodę i cukier. Mieszamy, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wlewamy ocet, doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy patelnię z ognia i czekamy, aż sos ostygnie. Polewamy nim kapustę, dokładnie mieszamy. Naczynie przykrywamy i odstawiamy na 3-4 godziny przed podaniem do lodówki.
SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z ORZESZKAMI I DRESSINGIEM MUSZTARDOWO-IMBIROWYM
Składniki (na 4 porcje):
[przepis niezawodnej Kallyn Denny]
- pół dużej kapusty pekińskiej
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 1/4 szklanki posiekanej dymki razem ze szczypiorem
- pół szklanki posiekanej natki pietruszki
- 1/3 szklanki uprażonych i posiekanych orzeszków ziemnych
- dressing: 2 łyżki octu ryżowego (jeśli nie lubimy jego intensywnego smaku, możemy go zastąpić octem z białego wina), 1-2 łyżeczki startego imbiru, 2 łyżeczki musztardy Dijon, łyżeczka oleju sezamowego, łyżka cukru (dałam pół łyżki miodu), sól i pieprz do smaku, 3 łyżki oliwy
Z kapusty odrywamy liście, płuczemy je i osuszamy. Wykrawamy twarde białe części i drobno ją siekamy. Dodajemy do niej paprykę, natkę i dymkę. Przygotowujemy dressing dokładnie łącząc wszystkie składniki i doprawiając do smaku solą i pieprzem. Tuż przed podaniem zalewamy surówkę sosem i posypujemy posiekanymi orzeszkami.
COLESLAW Z CZERWONĄ KAPUSTĄ
Składniki:
[przepis własny]
- szklanka poszatkowanej białej kapusty
- szklanka poszatkowanej czerwonej kapusty
- 1 duża marchewka
- mała czerwona cebulka
- 5-centymetrowy kawałek pora (biała część)
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2-3 łyżki majonezu*
- łyżeczka cukru
- szczypior z 2-3 dymek, posiekany
- sól i pieprz
Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach. W misce umieszczamy obie kapusty, dodajemy marchew. Całość lekko solimy i ugniatamy w dłoniach. Odstawiamy na 15 minut. W tym czasie obieramy cebulkę, siekamy w drobną kostkę. Por również drobno kroimy. Do kapusty dodajemy cebulkę, pora, szczypior, natkę i mieszamy. Całość kropimy sokiem z cytryny, posypujemy cukrem, dodajemy stopniowo majonez (majonez ma obtoczyć warzywa, w żadnym wypadku sałatka nie może w nim „pływać”) i mieszamy łyżką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (ilość soli zależy od użytego majonezu).
* w wersji mniej kalorycznej możemy majonez zastąpić jogurtem naturalnym. Możemy także do surówki zrobić sos z 3 łyżek oliwy i łyżki soku z cytryny, który doprawiamy dużą ilością czarnego pieprzu oraz solą.
23 komentarze
ohh czlowiek robi sie jeszcze bardziej glodny, ta wersja bez majonezu bardzo do mnie przemawia:)
ciekawe, ciekawe 🙂 na pewno skorzystam z pomysłów!
przemawia do mnie bardzo pierwsza wersja. w pikantne smaki mi graj 😀
Bardzo fajne propozycje, szczególnie pierwsza i trzecia 🙂
Świetne propozycje Malwinko! Wszystkie mi się podobają, lubię surówki z kapusty:)
A do mnie najbardziej przemawia coleslaw z czerwoną kapustą – fajnie wygląda.
Wyglądają świetnie 😀
Ja również nie wyobrażam sobie drugiego dania bez surówki, choć zimą najczęściej na naszym stole królują te z domowych weków, których masową produkcję uskuteczniamy co roku ;D
Mi tych zawekowanych został jeszcze spory zapas. Ale sukcesywnie je zużywam. Muszę podejrzeć, jakie przygotowujesz Ty;)
Ok, gdy nadejdzie pora zbiorów i pakowania tego w słoiki obiecuję, że podam parę przepisów 😉
Coleslaw z czerwoną kapustą będzie wypróbowany do środowego obiadu! 🙂
Zajmę się nimi niedługo:-)
Wyglądają przepysznie:-)
Wybieram nr 3!:) Colesław uwielbiam, a z czerwoną kapustą prezentuje się mega apetycznie! 🙂
wszystkie mi się podobają, szczególnie druga i trzecia, ale zaczęłabym chyba od ostatniej. Mniam. Lubuję się w surówkach.
ściskam i dziękuję za przepisy
Monika
P.S. czekam na dalsze posty surówkowo sałatkowe 🙂
W przyszłym tygodniu powinien się pojawić również post sałatkowo-surówkowy na bazie kapusty pekińskiej. Później na celowniku będą sezonowe warzywka, w najbliższym czasie marchewka i młode ziemniaki;)
pozdrawiam ciepło
Też uwielbiam surówki, także kapuściane, wszystkie propozycje wpadły mi w oko, ale najbardziej chyba wersja seczuańska 🙂
wszystkie wersje bardzo mi się podobają, najbardziej chyba pierwsza 🙂 zapisuję i na pewno zrobię, bo podobnie jak Ty, nie wyobrażam sobie obiadu bez surówki 🙂
Może być surówka bez obiadu, ale nie na odwrót. Dzięki za inspiracje, bo ja kapuścia na głowa do kapusty jestem. 😉
Uwielbiam surówki, a Twoje wyglądają pysznie 🙂 i też nie wyobrażam sobie obiadu bez ich dodatku 🙂
Świetne surówki, najbardziej podoba mi się ostatnia.
Każda mi się podoba, tyle możliwości daje zwykła kapusta.
bardzo lubię surówki, wszystkie mi się podobają 🙂 pychotka!
zapraszam do mnie http://boronappetit.blogspot.com/