Zielenina na śniadanie? Co Wy na to? Po wielkanocnych szaleństwach pełna witamin sałatka jest najlepszym rozwiązaniem. Bardzo smacznym dodatkiem do tej sałatki jest dressing na bazie awokado. Sprawdzi się on także jako dodatek do kanapek czy jajek.
SAŁATKA Z KURCZAKIEM I ROSZPONKĄ
Śniadanie Mistrzów #20
Śniadanie Mistrzów #20
Składniki (na 2 spore porcje):
[przepis własny]
- 2 garście roszponki
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 1 duża pierś z kurczaka, oczyszczona i pokrojona w kostkę
- 2 chlebki pita
- 1 czerwona cebulka, posiekana
- sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
Mięso czyścimy, myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy na patelni i odkładamy na papierowy ręcznik. W misce łączymy roszponkę, pomidorki, cebulę, mięso. Chlebki lekko smarujemy oliwą (możemy je dodatkowo natrzeć czosnkiem), pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10-15 minut, aż zrobią się chrupiące. Łamiemy je na mniejsze kawałki. Całość polewamy dressingiem z awokado.
Całkowity czas przygotowania: 20 minut.
DRESSING Z AWOKADO
Składniki:
[przepis własny]
[przepis własny]
- 1 awokado
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżki jogurtu
- 3 łyżki mleka (lub więcej, w zależności od preferowanej konsystencji)
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 ząbek czosnku
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
W pojemniku blendera umieszczamy obrane i pozbawione pestki awokado, dodajemy majonez, jogurt naturalny, ocet winny, sok z cytryny, musztardę, posiekany czosnek. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy mleko i ponownie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dressing można przechowywać w lodówce w zakręconym słoiczku przez 3 dni.
7 komentarzy
Lekkie i sycące, w sam raz na lunch po świątecznym obżarstwie 🙂
świetna lekka sałatka , lubię takie połączenia z kurczakiem 😉
Och, uwielbiam takie proste i smaczne sałatki 🙂
Ten dressing mnie intryguje! Moze to dobry sposob, zeby w koncu przekonac sie do awokado?
Bardzo lubię takie sałatki a ten dressing – muszę spróbować
Fantastyczna sałatka:) tym pyszniejsza, że jest w niej moja ukochana roszponka:)
Sałatka na bank pyszna, a dressing – cóż trzeba spróbować 🙂