Sałatka z kurczakiem i roszponką

przez Malwina

Zielenina na śniadanie? Co Wy na to? Po wielkanocnych szaleństwach pełna witamin sałatka jest najlepszym rozwiązaniem. Bardzo smacznym dodatkiem do tej sałatki jest dressing na bazie awokado. Sprawdzi się on także jako dodatek do kanapek czy jajek. 

SAŁATKA Z KURCZAKIEM I ROSZPONKĄ
Śniadanie Mistrzów #20

Składniki (na 2 spore porcje):
[przepis własny]

  • 2 garście roszponki
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 1 duża pierś z kurczaka, oczyszczona i pokrojona w kostkę
  • 2 chlebki pita
  • 1 czerwona cebulka, posiekana
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
Mięso czyścimy, myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy na patelni i odkładamy na papierowy ręcznik. W misce łączymy roszponkę, pomidorki, cebulę, mięso. Chlebki lekko smarujemy oliwą (możemy je dodatkowo natrzeć czosnkiem), pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10-15 minut, aż zrobią się chrupiące. Łamiemy je na mniejsze kawałki. Całość polewamy dressingiem z awokado.

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.


DRESSING Z AWOKADO
Składniki:
[przepis własny]

  • 1 awokado
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki jogurtu
  • 3  łyżki mleka (lub więcej, w zależności od preferowanej konsystencji)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
W pojemniku blendera umieszczamy obrane i pozbawione pestki awokado, dodajemy majonez, jogurt naturalny, ocet winny, sok z cytryny, musztardę, posiekany czosnek. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy mleko i ponownie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dressing można przechowywać w lodówce w zakręconym słoiczku przez 3 dni. 

7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

Paulina Podgórska 02/04/2013 - 7:35 am

Lekkie i sycące, w sam raz na lunch po świątecznym obżarstwie 🙂

Odpowiedz
teenager ;) 02/04/2013 - 9:05 am

świetna lekka sałatka , lubię takie połączenia z kurczakiem 😉

Odpowiedz
Brenia 02/04/2013 - 9:21 am

Och, uwielbiam takie proste i smaczne sałatki 🙂

Odpowiedz
Maggie 02/04/2013 - 12:15 pm

Ten dressing mnie intryguje! Moze to dobry sposob, zeby w koncu przekonac sie do awokado?

Odpowiedz
Kats 03/04/2013 - 11:06 am

Bardzo lubię takie sałatki a ten dressing – muszę spróbować

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 03/04/2013 - 7:43 pm

Fantastyczna sałatka:) tym pyszniejsza, że jest w niej moja ukochana roszponka:)

Odpowiedz
zjedz_mnie 05/04/2013 - 1:23 pm

Sałatka na bank pyszna, a dressing – cóż trzeba spróbować 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies