Sałatka z boczkiem i awokado

przez Malwina
W ramach 23 zaproszenia do Barku Sałatkowego, Pela zaproponowała nam przygotowanie sałatki dla bliskiej nam osoby. Oczywiście nie mogłam odmówić sobie udziału w tej edycji i przygotowałam sałatkę dla mojego Lubego. Na samym początku zrobiłam szybkie rozeznanie, chcąc się dowiedzieć, jakie ma on oczekiwania wobec sałatki, która ma być dedykowana jemu. Wymienił więc kilka ulubionych składników, w tym boczek, awokado i jajka. Pomysł zrodził się szybko i tym sposobem dziś zaserwowałam mu taką oto kolorową sałatkę. Po jego minie wywnioskuję, że smakowało i to bardzo. 

SAŁATKA Z BOCZKIEM I AWOKADO

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • dwie garści sałaty (u mnie mieszanka sałat)
  • 1 małe awokado
  • 2 jajka, ugotowane na twardo i obrane
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • 8-10 pomidorków koktajlowych
  • 2 duże plastry wędzonego boczku
  • dressing musztardowy- 3 łyżki oliwy, łyżka octu z czerwonego wina, łyżeczka ostrej musztardy, 1 ząbek czosnku drobno posiekany, sól i pieprz do smaku
Boczek kroimy w kosteczkę i smażymy (bez tłuszczu) na patelni, aż zrobi się chrupiący. Należy to robić na małym ogniu.Sałatę myjemy, osuszamy, rwiemy na mniejsze kawałki. Jajka dzielimy na pół lub na ćwiartki. Awokado obieramy, pozbywamy się pestki, kroimy w kostkę. Pomidorki kroimy na pół lub na ćwiartki. Przygotowujemy dressing łącząc dokładnie wszystkie składniki. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, polewamy dressingiem. 

A oto zdjęcie drugiego jajka obieranego do sałatki. Zaznaczam, że ów wzorek na nim powstał..podczas obierania. Sama nie wiem, jak jest to możliwe. Czy Wam też coś przypomina? 
18 komentarzy
0

Podobne posty:

18 komentarzy

Gosia 26/02/2012 - 5:22 pm

odrzuciłabym oliwki i na pewno wtedy pychota 🙂
a wzorek uroczy, nie da się nie zauważyć, co przypomina 😉

Odpowiedz
Nemi 26/02/2012 - 5:50 pm

Mój też byłby zadowolony z takiej sałatki:) Przetestuję – hihihi:)

Odpowiedz
Anonimowy 26/02/2012 - 5:58 pm

zawsze pyszne wychodzą mniam tylko częstować się.

Odpowiedz
Anonimowy 26/02/2012 - 6:15 pm

Niecodzienna fuzja smaków 😉 Wygląda bardzo apetycznie!

Odpowiedz
Olivia 26/02/2012 - 6:36 pm

Właśnie idę tworzyć jakąś sałatkę. Ta Twoja wygląda smakowicie 🙂

Odpowiedz
Anka Wrocławianka 26/02/2012 - 6:37 pm

To jajko chyba kocha Twojego Lubego;-)

Odpowiedz
Marzena 26/02/2012 - 6:57 pm

O super salatka, ostatnio lubie wszystko z awokado:) A wzorek piekny na jajku:) W sam raz dla bliskiej osoby:)))

Odpowiedz
Konwalie w kuchni 26/02/2012 - 7:45 pm

Miłość czyni cuda… i wzorki na jajkach ;D
Smakowicie wygląda ta sałatka!

Odpowiedz
Majana 26/02/2012 - 7:54 pm

Świetna sałatka! Wspaniałe, zachęcające zdjęcia. I jak wiosennie:)

Odpowiedz
Maggie 27/02/2012 - 12:43 pm

Jajko z serduszkiem – no i jak tu sie do takiego nie usmiechnac? 🙂
Salatka wyglada bardzo smacznie. Taka zimowa, pozywna i… meska.

Odpowiedz
kachna 27/02/2012 - 1:24 pm

uwielbiam takie kolorowe sałatki!

Odpowiedz
Avelina 27/02/2012 - 4:18 pm

Fajna kolorowa sałatka, chętnie bym taką zjadła, tylko bez oliwek, zawsze wybieram z potraw, nie mogę się do nich przekonać 🙂

Odpowiedz
Beti 27/02/2012 - 9:40 pm

to znak, że gotujesz z miłością 🙂 Jak ja tęsknię za takimi kolorowymi, wiosennymi sałatkami 🙁

Odpowiedz
evita0007 28/02/2012 - 6:58 am

Pyszności mniam 🙂

Odpowiedz
mopswkuchni 28/02/2012 - 11:57 am

Aż trudno uwierzyć że to serduszko powstało przez przypadek. Ale jak to mówi mój mąż: "wszystko dzieje się przez przypadek" 😉 Ja pamiętam, jaka byłam zdziwiona jak pierwszy raz odkryłam w jajku dwa żółtka 😛 Sałatka w moim guście!

Odpowiedz
Malwina 28/02/2012 - 12:38 pm

Jak widać w kuchni mogą dziać się cuda;)

Odpowiedz
Alicja 28/02/2012 - 7:55 pm

Serduszko wyszło idealnie 🙂 Miałam pytać, jak to zrobiłaś, ale jak widać przypadki chodzą po ludziach. Będę czekała cierpliwie na taki u siebie w kuchni 🙂

Odpowiedz
Biedr_ona 29/02/2012 - 9:43 pm

MHmh.. oczy już chcą 😉 A takie jajeczko z serduszkiem.. to też bym chciała ;-D

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies