Te muffiny przygotowałam jakiś czas temu w ramach kolejnej edycji Weekendowej Cukierni. Tym razem gospodynią jest Domi z bloga Domi w kuchni. Sam przepis jest autorstwa Helgi Lederer i pochodzi z książki „Muffinki. Babeczki dla smakoszy”. Zdecydowanie w przepisie zabrakło mi sody oczyszczonej i jeśli jeszcze kiedyś do nich wrócę, na pewno ją dodam. Z przepisem możemy dowolnie eksperymentować wzbogacając muffiny o ulubione dodatki. Ja od siebie dodałam do nich czekoladowe groszki.
MUFFINY POMARAŃCZOWO-CZEKOLADOWE
Składniki (na 12 sztuk)
- 260 g mąki pszennej
- 10 g proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 średnie pomarańcze
- 250 ml soku pomarańczowego (użyłam świeżo wyciśniętego soku)
- 140 g cukru (dałam 120 g)
- 1 jajko
- 125 g miękkiego masła
- 40 ml likieru pomarańczowego (dodałam amaretto)
- 100 g czekoladowych groszków lub posiekanej czekolady
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Z pomarańczy ścieramy skórkę, następnie obieramy je, dzielimy na segmenty i siekamy na mniejsze kawałeczki. Jajko ucieramy z cukrem dodając stopniowo miękkie masło. Dodajemy sok z pomarańczy, skórkę, cząstki pomarańczy, a następnie suche składniki. Wsypujemy 70 g groszków, mieszamy. Foremki na muffiny napełniamy do 2/3 wysokości, na wierzchu układamy pozostałe groszki, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20-25 minut, aż zrumienią się na złoto-brązowo. U mnie czas pieczenia znacznie się wydłużył. Pozostawiamy je 5 minut w foremkach, następnie studzimy na kratce.
Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
20 komentarzy
a dla mnie bardzo wazne, ze sa bez sody!!!!
Nie ma nic wspanialszego niż muffinki 🙂
Nie ma nic wspanialszego niż muffinki 🙂
Bardzo fajnie, że wzięłaś udział w akcji 🙂 muffinki są tak urocze, że znów nabrałam na nie ochoty!
Te groszki wyglądają przecudownie. Aż chce się sięgnąć po taką babeczkę 🙂
urocze piegi mają;)
Jakie one są śliczne! Mega apetyczne babeczki:)
Wygladaja bardzo smacznie:) Faktycznie takie piegowate i slodkie:)
ale świetnie wyglądają :)))
Świetnie wyglądają takie piegowate, nie ma nic lepszego niż muffinki 🙂
muffinki są pyszną przekąską w ciągu dnia 🙂 uwielbiam zabierać tak smaczne, jak przedstawiasz, do pracy na rano do kawy lub herbaty 🙂 śliczne!
czekolada i pomarańcze to cudowne połaczenie, któremu prawie że nie potrafię się oprzeć 😉 wyglądaja pysznie 🙂
piegowate pyszności, mniam 🙂
wyglądają po prostu profesjonalnie 🙂
wyglądają baaaardzo smakowicie, dziękujemy za wspólne pieczenie 🙂
Muffinkom nigdy nie odmówię ;-D
http://www.przysmakiewy.pl
Mam takie pytanie, czy do tego przepisu w ogóle nie trzeba dawać mleka? I dlaczego brakowało Ci sody?
Nie trzeba dodawać mleka, zamiast niego w przepisie jest sok z pomarańczy. Co do mojej uwagi o sodzie: do tego przepisu zmniejszyłabym ilość proszku(do 1 łyżeczki) i dodatkowo dodała pół łyżeczki sody (w oryginale mamy 10 g proszku, czyli jakieś 2 łyżeczki).
Zachęcający przepis! Gdzie można kupić czekoladowe groszki?
Poszukaj ich w większych marketach na działach z ozdobami cukierniczymi. Ja swoje kupowałam kiedyś w Lidlu.