Muffiny pomarańczowo-czekoladowe

przez Malwina

Te muffiny przygotowałam jakiś czas temu w ramach kolejnej edycji Weekendowej Cukierni. Tym razem gospodynią jest Domi z bloga Domi w kuchni. Sam przepis jest autorstwa Helgi Lederer i pochodzi z książki „Muffinki. Babeczki dla smakoszy”. Zdecydowanie w przepisie zabrakło mi sody oczyszczonej i jeśli jeszcze kiedyś do nich wrócę, na pewno ją dodam. Z przepisem możemy dowolnie eksperymentować wzbogacając muffiny o ulubione dodatki. Ja od siebie dodałam do nich czekoladowe groszki. 

MUFFINY POMARAŃCZOWO-CZEKOLADOWE

Składniki (na 12 sztuk)

  • 260 g mąki pszennej
  • 10 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 średnie pomarańcze
  • 250 ml soku pomarańczowego (użyłam świeżo wyciśniętego soku)
  • 140 g cukru (dałam 120 g)
  • 1 jajko
  • 125 g miękkiego masła
  • 40 ml likieru pomarańczowego (dodałam amaretto)
  • 100 g czekoladowych groszków lub posiekanej czekolady 
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Z pomarańczy ścieramy skórkę, następnie obieramy je, dzielimy na segmenty i siekamy na mniejsze kawałeczki. Jajko ucieramy z cukrem dodając stopniowo miękkie masło. Dodajemy sok z pomarańczy, skórkę, cząstki pomarańczy, a następnie suche składniki. Wsypujemy 70 g groszków, mieszamy. Foremki na muffiny napełniamy do 2/3 wysokości, na wierzchu układamy pozostałe groszki, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20-25 minut, aż zrumienią się na złoto-brązowo. U mnie czas pieczenia znacznie się wydłużył. Pozostawiamy je 5 minut w foremkach, następnie studzimy na kratce.

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
20 komentarzy
0

20 komentarzy

Dota 27/02/2012 - 5:10 pm

a dla mnie bardzo wazne, ze sa bez sody!!!!

Odpowiedz
olć 27/02/2012 - 5:26 pm

Nie ma nic wspanialszego niż muffinki 🙂

Odpowiedz
olć 27/02/2012 - 5:27 pm

Nie ma nic wspanialszego niż muffinki 🙂

Odpowiedz
Domi w kuchni 27/02/2012 - 5:32 pm

Bardzo fajnie, że wzięłaś udział w akcji 🙂 muffinki są tak urocze, że znów nabrałam na nie ochoty!

Odpowiedz
slyvvia 27/02/2012 - 6:27 pm

Te groszki wyglądają przecudownie. Aż chce się sięgnąć po taką babeczkę 🙂

Odpowiedz
Dusia 27/02/2012 - 6:41 pm

urocze piegi mają;)

Odpowiedz
Majana 27/02/2012 - 7:15 pm

Jakie one są śliczne! Mega apetyczne babeczki:)

Odpowiedz
Marzena 27/02/2012 - 7:52 pm

Wygladaja bardzo smacznie:) Faktycznie takie piegowate i slodkie:)

Odpowiedz
Izaa 27/02/2012 - 7:56 pm

ale świetnie wyglądają :)))

Odpowiedz
Avelina 27/02/2012 - 8:07 pm

Świetnie wyglądają takie piegowate, nie ma nic lepszego niż muffinki 🙂

Odpowiedz
Kasia 27/02/2012 - 8:16 pm

muffinki są pyszną przekąską w ciągu dnia 🙂 uwielbiam zabierać tak smaczne, jak przedstawiasz, do pracy na rano do kawy lub herbaty 🙂 śliczne!

Odpowiedz
Kasia, Slodkie fantazje 28/02/2012 - 11:06 am

czekolada i pomarańcze to cudowne połaczenie, któremu prawie że nie potrafię się oprzeć 😉 wyglądaja pysznie 🙂

Odpowiedz
kachna 28/02/2012 - 12:18 pm

piegowate pyszności, mniam 🙂

Odpowiedz
Ola 28/02/2012 - 5:41 pm

wyglądają po prostu profesjonalnie 🙂

Odpowiedz
Gosienkah 29/02/2012 - 9:38 pm

wyglądają baaaardzo smakowicie, dziękujemy za wspólne pieczenie 🙂

Odpowiedz
Biedr_ona 29/02/2012 - 9:42 pm

Muffinkom nigdy nie odmówię ;-D

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
smakowite.com 12/11/2012 - 2:32 pm

Mam takie pytanie, czy do tego przepisu w ogóle nie trzeba dawać mleka? I dlaczego brakowało Ci sody?

Odpowiedz
Malwina 12/11/2012 - 2:37 pm

Nie trzeba dodawać mleka, zamiast niego w przepisie jest sok z pomarańczy. Co do mojej uwagi o sodzie: do tego przepisu zmniejszyłabym ilość proszku(do 1 łyżeczki) i dodatkowo dodała pół łyżeczki sody (w oryginale mamy 10 g proszku, czyli jakieś 2 łyżeczki).

Odpowiedz
Anonimowy 04/09/2016 - 3:09 pm

Zachęcający przepis! Gdzie można kupić czekoladowe groszki?

Odpowiedz
Malwina 05/09/2016 - 6:16 am

Poszukaj ich w większych marketach na działach z ozdobami cukierniczymi. Ja swoje kupowałam kiedyś w Lidlu.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies