Zgodnie z wcześniejszą obietnicą dziś prezentuję Wam kolejną mieszankę przypraw. Tym razem jest to ziołowy dressing do sałatek. Z podanej ilości wyjdzie nam niewielka porcja mieszanki. Ja przygotowuję ją od razu zwiększając podaną ilość czterokrotnie. Wam radzę zacząć od tej małej porcji, abyście mogli sprawdzić, czy taka mieszanka przypadnie Wam do gustu.
Ziołowy dressing posłużył mi do przygotowania lekkiej sałatki z kurczakiem, mandarynkami i marchewką. Szczerze powiedziawszy nie do końca przekonało mnie to połączenie, jednakże nie jadłam jej, więc nie mnie to oceniać. W. całość bardzo przypadła do gustu.
Przy okazji chciałabym Wam wszystkim serdecznie podziękować za pamięć i świąteczne życzenia. Mam nadzieję, że czas ten spędzacie miło i spokojnie.
Przy okazji chciałabym Wam wszystkim serdecznie podziękować za pamięć i świąteczne życzenia. Mam nadzieję, że czas ten spędzacie miło i spokojnie.
SAŁATKA Z KURCZAKIEM I MANDARYNKAMI
Składniki (na 2 porcje):
- 2 garści ulubionej sałaty lub miksu sałat
- 1 pierś z kurczaka
- sól, pieprz, słodka papryka w proszku
- 1 średniej wielkości marchewka
- około 20 mandarynek z puszki, odsączonych
- dressing- 3 łyżki oliwy, łyżka soku z cytryny, łyżeczka domowej mieszanki ziołowej do sosów, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Mięso myjemy, oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką w proszku. Grillujemy na patelni z obu stron (możemy także je upiec w piekarniku- 20-25 minut w temp. 180 stopni, bądź usmażyć na zwykłej patelni).
Sałatkę myjemy, rwiemy na mniejsze kawałki. Układamy w misce. Marchewkę obieramy, za pomocą specjalnej obieraczki robimy z niej cienkie wstążki. Ostudzonego kurczaka kroimy w paseczki. Do sałaty dodajemy mięso, mandarynki, wstążki marchewki.
Przygotowujemy dressing dokładnie łącząc wszystkie składniki i ucierając je za pomocą łyżeczki. Powstałym sosem zalewamy sałatkę.
MIESZANKA KOPERKOWO-ZIOŁOWA DO SAŁATEK
Składniki:
- 2 łyżki suszonej natki pietruszki
- łyżeczka suszonego koperku
- łyżeczka granulowanego czosnku
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- pół łyżeczki pieprzu
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Przyprawę przechowujemy zamkniętą w czystym i suchym pojemniczku. Chcąc przygotować sos łączymy ze sobą 3 łyżki oliwy z łyżką soku z cytryny lub octu winnego, dodajemy łyżeczkę mieszanki i doprawiamy solą. Do sosu możemy dodatkowo dodać drobno posiekany ząbek czosnku. Przyprawę możecie także wykorzystać do przygotowania sosu na bazie jogurtu. Należy wówczas 150 ml greckiego jogurtu wymieszać z łyżeczką oliwy i octu oraz 1-2 łyżeczkami przyprawy ziołowej. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do sosu możemy dodać 1 łyżeczkę majonezu lub posiekany drobno czosnek.
Przepis na ziołowy dressing do sałatek dodaję do akcji Domowy wyrób.
11 komentarzy
Widzę, że Święta jeszcze się nie skończyły a u Ciebie już pysznie i dietetycznie 🙂 Pozdrawiam
Sałatka bardzo apetyczna, a przyprawa bardzo ciekawa 🙂 Miłego świętowania!
Ładnie wygląda ta marchewka 🙂
Witaj.
Dziś drugi dzień świąt.
Tradycyjnie bliskich odwiedzamy.
życzę ciepła i miłości
niech Cię ludzie nie zawodzą
i niech uśmiech w sercu gości.
Lubię takie nietypowe połączenia mięsa z owocami,wygląda pysznie!
Nie ma to jak po świątecznym obżarstwie takie proste jedzenie. Bardzo apetyczna sałatka.
Oj fajna taka lekka sałatka po świątecznym obżarstwie 🙂 Pozdrawiam Świątecznie!
Podoba mi sie ta ziolowa mieszanka. Masz racje: po co korzystac z gotowcow, jesli mozna zrobic samemu?
Warto mieć w niewielkim słoiczku taką mieszankę 🙂
Zapisałam na liste do zrobienia 🙂 Mam pytanie jak pokroic marchewkę w takie wstążki? jak wygląda taka obieraczka?
Pozdrawiam serdecznie:)
@Monique-to zwykła obieraczka do warzyw, wugląda tak: http://dukapolska.com/katalog-produktow,produkt,play-obierak-do-warzyw.
Ja moją kupiłam kiedyś za grosze w Biedronce , czy w Lidlu;)