Kruche migdałowe laseczki

przez Malwina

Praca z tymi łakociami to czysta przyjemność. Kruche ciasto łatwo się zagniata, należy tylko uważać przy formowaniu laseczek. Z każdym kolejnym ciastkiem jest to coraz łatwiejsze. Efekt jest bardzo przyjemny dla oka, jak i podniebienia. Piekłam je wczoraj wieczorem, a dziś pozostały tylko dwie laseczki specjalnie odłożone do zdjęć. Do tego ten cudowny posmak migdałów- serdecznie Wam je polecam. Przepis opracowałam na podstawie czekoladowych spodów do tarteletek. Jeśli nie macie barwnika spożywczego, możecie do drugiej porcji ciasta dodać kakao i zrobić je w innej gamie kolorystycznej. 
Przepis dodaję do akcji Świętujemy w kategorii- Święta, święta 😉

KRUCHE MIGDAŁOWE LASECZKI

Składniki:

  • 100 g mąki
  • 70 g migdałów, obranych i drobno zmielonych
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g zimnego masła
  • czerwony barwnik spożywczy (u mnie w proszku)
Mąkę mieszamy z migdałami i cukrem pudrem. Dodajemy posiekane w kostkę zimne masło, całość wyrabiamy dłońmi. Dodajemy żółtko wymieszane z łyżką zimnej wody oraz ekstrakt z wanilii. Dalej wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne. Jeśli ciasto będzie zbyt suche dodajemy do niego dodatkową łyżkę wody. Dzielimy je na pół, do drugiej połowy dodajemy czerwony barwnik i zagniatamy. Obie porcje ciasta wkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie odrywamy kawałki ciasta, formujemy wałeczki, splatamy ze sobą dwa wałeczki obu kolorów i formujemy ciasteczka w kształcie świątecznych laseczek. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. wkładamy do piekarnika nagrzanego do tepm. 180 stopni i pieczemy 15 minut. Studzimy na blasze i delikatnie przenosimy je na talerzyk (są bardzo kruche). 
Ja zrobiłam ciasto z podwójnej porcji- z drugiej robiłam dwukolorowe spiralki. 

29 komentarzy
0

29 komentarzy

slyvvia 22/12/2011 - 7:19 pm

Wspaniałe zawijasy 😀

Odpowiedz
Anonimowy 22/12/2011 - 7:28 pm

Śliczne te laseczki. Jestem pewna, że nie byłabym w stanie im się oprzeć. 😉

Odpowiedz
Karmel-itka. 22/12/2011 - 8:44 pm

jakie cudne.
och, porywam. mogę?

Odpowiedz
Maggie 22/12/2011 - 9:23 pm

I laseczki, i slimaczki wygladaja oblednie i bardzo swiatecznie!

Odpowiedz
Kermeet 22/12/2011 - 9:31 pm

Ładne te laseczki 🙂

Odpowiedz
Kamila 22/12/2011 - 10:02 pm

Śliczne!

Odpowiedz
burczymiwbrzuchu 22/12/2011 - 10:04 pm

Rewelacyjne! Żałuję, że już nie zdążę upiec takich laseczek 🙂
A do tego piękne foremki z miejsca, gdzie pracuję 🙂

Odpowiedz
Dusia 22/12/2011 - 10:22 pm

przepiękne! na pewno robią furorę.

Odpowiedz
bastamb 22/12/2011 - 11:38 pm

Wspaniałe Malwinko laseczki….pozdrawiam….

Odpowiedz
Marzena 23/12/2011 - 4:26 am

Alez sliczne! W sam raz na Swieta!:) Cudowny pomysl Malwinko:) Pozdrawiam i zycze wesolych i pogodnych Swiat!:)

Odpowiedz
Mona 23/12/2011 - 6:41 am

buzia mi się uśmiecha sama jak widze Twoje zdjęcia – śliczne 🙂 Moja droga Wesołych świat i do zobaczenia w Nowym Roku !

Odpowiedz
nat. 23/12/2011 - 1:27 pm

Rewelacyjny pomysł Malwinko! Idealnie świąteczne klimaty 🙂

Pozdrawiam cieplutko! :*

Odpowiedz
magda k. 23/12/2011 - 1:36 pm

po prostu oniemiałam 🙂 cudowne są koniecznie muszę kiedyś zrobić 🙂 rewelacja

Malwinko cudownych Świąt CI życzę 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 23/12/2011 - 1:55 pm

ile laseczek wychodzi z takiej porcji ciasta?
co by to było gdyby dla kogoś nie starczyło…
Ola

Odpowiedz
Monica 23/12/2011 - 1:56 pm

Widziałam gdzieś takie i padały nad nimi same zachwyty z mojej strony. Fantastycznie Ci wyszły 🙂

Wesołych świąt!

Odpowiedz
aa 23/12/2011 - 2:16 pm

czy barwnik w płynie się nada?

Odpowiedz
Dominika 23/12/2011 - 4:28 pm

Ale ślicznie wyglądają! Wesołych Świąt 🙂

Odpowiedz
Malwina 23/12/2011 - 6:11 pm

@Ola
Z porcji ciasta wychodzi około 12 długich laseczek bądź 20 mniejszych.

@aa
Nigdy nie używałam barwnika w płynie, ale myślę, że jak najbardziej. Być może będziesz musiała dodać odrobinę mąki, migdałów lub cukru pudru (aby nie były zbyt mokre).

pozdrawiam

Odpowiedz
qualietta 23/12/2011 - 6:16 pm

Wesołych Świąt! :)))

Odpowiedz
goh. 23/12/2011 - 6:46 pm

cudne te laseczki:))) pozdrawiam!

Odpowiedz
Kuchareczka 24/12/2011 - 11:19 am

Ale świetne! Nie dośc, że w kolorach świątecznych, to jeszcze wyzawijane 🙂 I wesołych świąt! 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 24/12/2011 - 12:59 pm

a proszek do pieczenia?
ania

Odpowiedz
annaz 24/12/2011 - 2:00 pm

piękne! przy okazji życzę wesołych i zdrowych Świąt 🙂

Odpowiedz
mania179 24/12/2011 - 2:03 pm

Wesołych Świąt :*

Odpowiedz
Malwina 24/12/2011 - 8:30 pm

@ania- jeśli masz ochotę to dodaj 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, tylko pamiętaj zachować większe odstępy przy układaniu ciasteczek. Przepis który podaje jest typowo na kruche ciastka (mimo braku dodatków ciastka rosną)

pozdrawiam

Odpowiedz
Kasia 25/12/2011 - 11:40 am

super są 🙂 najpierw powiesiłabym je na choince, po czym ukradkiem podjadała 😛 wesołych Świąt Malwinko :*

Odpowiedz
Domi w kuchni 26/12/2011 - 10:54 am

Prawdę mówiąc bardziej urzekły mnie te ślimaczki 🙂
Chętnie bym sobie pochrupała takie ciasteczka!

Odpowiedz
Toczka 27/12/2011 - 2:11 pm

Piękne, szczególnie pasują na słodki prezent, albo jako dekoracja stołu czy choinki 😀

Odpowiedz
Olciaky vel Olcik 27/12/2011 - 8:56 pm

robilam podobne lasko-supelki w zeszlym roku, pyszne byly

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies