Świąteczne muffinki z suszonymi śliwkami i kandyzowaną skórką pomarańczową

przez Malwina

Święta lada dzień- nie wiem jak Wy, ale ja już nie mogę się doczekać. Szczerze przyznaję, że jestem już mocno zmęczona przygotowaniami, a to dopiero przecież początek. Większość prezentów już jest gotowa, po świętach postaram się Wam zaprezentować kilka przepisów na smaczne i proste podarki. Mam szczerą nadzieję, że sprawią one radość moim najbliższym. 
A dziś muffinki, które piekłam w ubiegły weekend, także w świątecznym już klimacie. Są to cynamonowe babeczki na miodzie z dodatkiem suszonych śliwek i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Po raz kolejny wpadłam w manię pieczenia muffinek, a wszystko to za sprawą piekarnika (jak większość z Was zapewne wie, od 3 lat wszystko piekłam w kombiwarze). Częstujcie się słodką babeczką, a ja wracam do kuchni piec kolejną turę- tym razem dla pewnej Pani z dziekanatu. 

MUFFINKI Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI I KANDYZOWANĄ SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ

Składniki (na 12 sztuk):

  • 250 g mąki 
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 jajko
  • 100 g brązowego cukru
  • 50 ml miodu
  • 120 g masła
  • 100 ml mleka
  • 100 ml kwaśnej śmietany (użyłam śmietany 18 %)
  • 50 g suszonych śliwek
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • cukier puder do oprószenia 
Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem, cynamonem, przyprawą do piernika. Masło wraz z miodem rozpuszczamy w garnuszku o grubym dnie. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Jajko lekko roztrzepujemy widelcem, łączymy z mlekiem, śmietaną, masą maślano-miodową i cukrem. Skórkę pomarańczową i śliwki drobno siekamy. Mokrą masę dodajemy do suchych składników, wrzucamy bakalie i mieszamy do połączenia się składników. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami (ja piekę w silikonowych foremkach, więc nie używam papilotek) do 2/3 ich wysokości. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i pieczemy przez 20-25 minut. Ostudzone muffinki oprószamy przesianym cukrem pudrem.

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

16 komentarzy
0

16 komentarzy

Kermeet 21/12/2011 - 5:23 pm

Bardzo smakowicie wyglądają te muffiny 🙂

Odpowiedz
vanilla 21/12/2011 - 5:39 pm

puszyste jak świeża warstwa śniegu…. 🙂 cudne połączenie, w sam raz na ten okres.

Odpowiedz
Patrycja 21/12/2011 - 5:58 pm

Smakowity pomysł na święta…

Odpowiedz
Domi w kuchni 21/12/2011 - 6:31 pm

Dla takiej muffinoholiczki jak ja takie muffiny to istny raj! Piękne 😉

Odpowiedz
Majana 21/12/2011 - 6:32 pm

Jakie puszyste Ci wyszły. SUper !:)

Odpowiedz
Anonimowy 21/12/2011 - 6:56 pm

Ja w tym roku jakoś nie czuję Świąt. Nawet jeszcze nie zaczęłam do nich kulinarnych przygotowań… Szkoda. Pewnie gdybym upiekła takie muffinki, od razu naszłaby mnie choć cząstka wigilijnego nastroju! 😉

Pozdrawiam!

Odpowiedz
Anonimowy 21/12/2011 - 7:43 pm

Podobają mi się takie muffinki. 🙂

Odpowiedz
kachna 21/12/2011 - 8:49 pm

jej jakie puszyste! pychotka 🙂

http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

Odpowiedz
Toczka 21/12/2011 - 9:40 pm

Idealne na nadchodzący Sylwester :]

Odpowiedz
"moje pasje" 21/12/2011 - 10:08 pm

oj jak pysznie pachnie 🙂

Odpowiedz
Angie 21/12/2011 - 10:21 pm

Uwielbiam muffiny z suszonymi owocami…sama wpadłam w muffinomanię w tym tygodniu…(a to dopiero środa!), ale miałam całą klasę sześciolatków do wykarmienia :))
Śliczne Ci wyszły!

Odpowiedz
Arvén 22/12/2011 - 12:04 am

Zapachniało świętami…to fakt. Nic tylko siąść z takimi muffinkami w ręku i podziwiać padający za oknem śnieg. Z ciepłego domu, oczywiście 🙂

Odpowiedz
Kasia 22/12/2011 - 8:45 am

U mnie też już świątecznie-muffinowo – nie ma to jak mała forma 😉

Odpowiedz
Lovelykate 22/12/2011 - 4:42 pm

Wyglądają fantastycznie i przepysznie 🙂 U mnie też z suszonymi śliwkami, ale nie pomyślałam, żeby dodać skórkę pomarańczową. Moja strata 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 22/12/2011 - 5:53 pm

Uwielbiam muffinki:) …
Malwi życzę zdrowych, wesołych Świąt oraz szczęśliwego Nowego Roku:)

Odpowiedz
Saratelka 22/12/2011 - 6:25 pm

Bardzo świątecznie brzmi to połączenie smaków! 😀

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies