Sałatka z wędzoną makrelą i kaszą kuskus

przez Malwina

Niejednokrotnie już wspominałam, że ryby goszczą u nas na stole bardzo rzadko. Ostatnio małymi kroczkami staram się wprowadzać ryby do menu mojego Połówka. Zaczęłam od sałatki z wędzoną makrelą. Początkowo nie wiedziałam, jak mam się za nią zabrać. Do tej pory przygotowywałam jedynie pasty z jej dodatkiem. Muszę przyznać, że efekt końcowy był bardzo miłym zaskoczeniem. Całość jest lekka, a składniki świetnie ze sobą współgrają. Idealnie sprawdzi się jako drugie śniadanie lub lekka kolacja. 

SAŁATKA Z WĘDZONĄ MAKRELĄ I KASZĄ KUSKUS

Składniki (na 2-3 porcje):
[przepis własny]
  • 1 mała wędzona makrela
  • pół szklanki kaszy kuskus
  • 1 papryka (użyłam pomarańczowej)
  • 1 mała czerwona cebulka
  • garść ulubionej sałaty
  • 3 łyżki słonecznika, uprażonego na suchej patelni
  • dressing: 3 łyżki oliwy, 2 łyżki octu z czerwonego wina, 1 łyżeczka ziołowej mieszanki do sałatek, sól i pieprz do smaku (za pomocą łyżeczki ucieramy oliwę z octem, dodajemy ziołową mieszankę, doprawiamy solą i ewentualnie pieprzem). 
Makrelę czyścimy, oddzielamy mięso od skóry i ości. Kroimy w mniejsze kawałki. Kaszę kuskus lekko solimy i zalewamy wrzątkiem centymetr ponad powierzchnię kaszy. Przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na 5-10 minut. Po tym czasie kaszę spulchniamy widelcem. Paprykę kroimy w drobną kostkę, cebulkę obieramy, również drobno siekamy. Sałatę myjemy, rwiemy na mniejsze kawałki. 
W miseczce łączymy sałatę, kaszkę, makrelę, paprykę, cebulkę i uprażone pestki słonecznika. Całość zalewamy dressingiem 

IV Bar Sałatkowy- wigilijnie i świątecznie
24 komentarze
0

Podobne posty:

24 komentarze

Amy 26/12/2011 - 6:11 pm

Uwielbiam wędzone ryby i kuskus:). Smaczna i zdrowa sałatka, chyba wyczaruję sobie podobną:).
Pozdrawiam!

Odpowiedz
flusso 26/12/2011 - 6:21 pm

Mniam co za sałatkowe szaleństwo ;)))

Odpowiedz
cammie 26/12/2011 - 6:21 pm

Ja lubię makrelę z kaszą gryczaną i kiszonym ogórkiem 🙂

Odpowiedz
ola 26/12/2011 - 7:04 pm

Coś co tygryski kochają- makrela, kuskus,warzywka 😀

Odpowiedz
Kermeet 26/12/2011 - 7:49 pm

Ciekawy pomysł z tą kaszą do ryby 🙂

Odpowiedz
dream-about-muffins 26/12/2011 - 7:52 pm

hm, nie wiem czy bym się skusiła, ale warto się przekonać 🙂
Jeśli lekka:)

pozdrawiam!

Odpowiedz
Majana 26/12/2011 - 8:01 pm

Smakowicie się zapowiada. Bardzo lubię wędzoną makrelę.
Pozdrawiam.

Odpowiedz
Nemi 26/12/2011 - 8:04 pm

Wszystkie składniki które uwielbiam! Chętnie wypróbuję:)

Odpowiedz
Avelina 26/12/2011 - 8:11 pm

Jeszcze nie robiłam kaszki kuskus do ryby, najwyższy czas spróbować.

Odpowiedz
Maggie 26/12/2011 - 9:44 pm

Swietna salatka, pozywna i zdrowa. Zapisuje, na pewno sie przyda, kiedy juz wroce do pracy i bede potrzebowala pomyslu na lunch 🙂

Odpowiedz
JustInka 26/12/2011 - 10:44 pm

My jesteśmy rybożerni 🙂 Polecam wędzonego węgorze i śledzia 🙂 A taka sałatkę chętnie przedstawię mojemu małżowi, gdyż ten nie szaleje za makrelą, a ja uwielbiam 😀

Odpowiedz
Magda 27/12/2011 - 7:23 am

I makrelę i kuskus uwielbiam! Aż dziw mnie bierze, że jeszcze nie próbowałam ich połaczyć.. Dzięki Tobie pewno prędko to uczynię!

Odpowiedz
aga-aa 27/12/2011 - 7:51 am

w końcu coś mniej świątecznego ;)choć dla mnie to mogłoby takie danko pojawić się w wigilię 🙂

Odpowiedz
Karmel-itka. 27/12/2011 - 7:53 am

o, ale niebywała sałatka!
i to na świąteczny stół? nie pomyślałabym! xd

Odpowiedz
Domi w kuchni 27/12/2011 - 9:07 am

Strasznie lubię kus kus 🙂
Więc takie danie, z makrelką dla mnie idealne!

Odpowiedz
Agna 27/12/2011 - 12:06 pm

Nie wpadłabym na pomysł połączenia kuskusu z rybka wędzoną 🙂 Zaintrygowałaś mnie 🙂

Odpowiedz
Sue 27/12/2011 - 2:04 pm

Ta kasza to smak mojego dzieciństwa. 😀 W sałatce? Pycha!

Odpowiedz
Kazik45 29/12/2011 - 7:52 pm

Przepis nawet w moim guście działkowym, ale muszę czekać do wiosny bo nie lubię bezsmakowej sałaty. Moje Trzy Wiedźmy też nie lubią posezonowych zielonych witamin.

Odpowiedz
tjaryma 03/01/2012 - 8:37 am

Bardzo fajny przepis tylko nie jestem pewny, czy ta makrela nie jest zbyt mocna i nie zdominuje. MOże jakaś inna ryba? Pozdrawiam.

Odpowiedz
Izka 05/01/2012 - 12:22 pm

jaka pychota, i jak kolorowo. Kuskus w sałatce zazwyczaj łączyłam z kurczakiem a jeszcze częściej z tuńczykiem z puszki. Makrela wędzona zapowiada się więc dla mnie tym bardziej kusząco:)

Odpowiedz
Jesteś tym, co jesz... 18/11/2012 - 5:59 pm

Fajny przepis, zapiekłam sałatkę w cukinii i wyszło przepysznie 🙂

Odpowiedz
Malwina 18/11/2012 - 6:49 pm

Świetny pomysł z tym zapieczeniem w cukinii. Cieszę się, że danie przypadło Ci do gustu.

pozdrawiam

Odpowiedz
Anonimowy 09/01/2013 - 12:02 pm

Pyszna! Zainteresowała mnie, posmakowałam i teraz robię bardzo często 🙂

Alina

Odpowiedz
Malwina 09/01/2013 - 1:50 pm

Alinko, miło mi to słyszeć:)

pozdrawiam

Malwinna

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies