Naleśniki z białym serem, czyli pochwała prostoty

przez Malwina

Muszę się Wam przyznać, że jeszcze do niedawna nie potrafiłam smażyć naleśników. Naleśniki wychodziły mi smaczne, jednak często były przypalone lub zbyt grube. Jakieś dwa tygodnie temu W. zażyczył sobie na śniadanie właśnie naleśniki. Nie racuszki, czy placuszki, ale właśnie cieniutkie naleśniki. Przez dwa kolejne dni również miał ochotę na naleśnikowe szaleństwo. Trzy dni z rzędu smażyłam więc stosy naleśników i tym sposobem doszłam do wprawy w ich przygotowaniu. Jak widać na załączonych zdjęciach, są jaśniutkie, nieprzypalone i cieniutkie niczym kartka papieru. Opanowałam nawet sztukę przewracania naleśników w powietrzu  😉

NALEŚNIKI Z BIAŁYM SEREM

Składniki (na 6 naleśników):

  • szklanka mąki pszennej
  • 1 i 1/4-1/2 szklanki mleka 
  • łyżeczka oleju
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • farsz: 300 g białego sera, 1 żółtko, 2-3 łyżki cukru (użyłam cukru pudru)
Do przesianej mąki dodajemy mleko, sól, jajko i olej (najpierw wlewamy 1 i 1/4 szklanki, jeśli ciasto jest wciąż zbyt gęste dolewamy resztę mleka). Całość dokładnie mieszamy przy pomocą trzepaczki lub miksera (ja robię to widelcem). Odstawiamy na 15-30 minut. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu, za pomocą chochli wylewamy porcje ciasta i smażymy z obu stron (ja mam małą chochelkę, dlatego przelewam sobie dwie porcje masy do szklanki i dopiero wówczas wylewam na patelnię). Ważne, aby naleśniki były cienkie, masa musi być dobrze rozmieszana, aby nie było w niej grudek mąki. 
Przygotowujemy farsz- ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy żółtko i cukier i dokładnie mieszamy ze sobą. Jeśli chcemy, możemy dodać do farszu łyżkę śmietany lub jogurtu naturalnego. Każdy naleśnik smarujemy łyżką farszy i zwijamy w rulon. Jeśli boicie się jeść surowe jajka, pomińcie je w przepisie, a ser wymieszajcie ze śmietaną, jogurtem, ulubionym serkiem śmietankowym. Do sera warto także dodać rodzynki namoczone w amaretto. 

Przepis dodaję do akcji Ireny i Andrzeja- Gotujemy po polsku IV, nad którą patronat sprawuje serwis zPierwszegoTłoczenia.pl

Gotujemy po polsku!
37 komentarzy
0

Podobne posty:

37 komentarzy

Kamila 12/11/2011 - 5:32 pm

Po tym maratonie naleśnikowym, jesteś Mistrzynią 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedz
Magda 12/11/2011 - 5:36 pm

Pamiętam ten stres, który towarzyszył mi podczas nauki naleśnikowania. Okazało się, że nie taki diabeł straszny! No i fantazjuje z najrózniejszymi dodatkami zupełnie zapominając, jak pyszne były te babcine – z jabłuszkiem albo serkiem, jak Twoje..

Odpowiedz
Majana 12/11/2011 - 5:37 pm

Ale piękne naleśniki Malwinko! Poproszę jednego:)
Pozdrowienia:)

Odpowiedz
Anonimowy 12/11/2011 - 5:44 pm

Prosto… Ale czego chcieć więcej, kiedy ma się takie naleśniki? 😉

Odpowiedz
Anonimowy 12/11/2011 - 5:49 pm

uwielbiam taka prostote:)moge jednego?

Odpowiedz
Emma 12/11/2011 - 6:07 pm

naleśniki z serem u Malwiny, niemożliwe! 😉
śliczne Ci wychodzą, chociaż ja wolę te delikatnie zarumienione 😉 ale to już kwestia gustu.
ważne, że są cienkie i dobrze smakują, bo przecież nie o to chodzi, by jeść grube naleśniki. tak jakby zrobić kanapkę na przekrojonym na pół bochenku chleba ;).

Odpowiedz
Kaś 12/11/2011 - 6:07 pm

moja ulubiona wersja naleśników

Odpowiedz
Joanna 12/11/2011 - 6:12 pm

Mmmmmmm, moje ulubione 😀

Odpowiedz
lutka40 12/11/2011 - 6:19 pm

Smak dzieciństwa ,do tego polane śmietaną z cukrem .Kusząco wyglądają Twoje naleśniki

Odpowiedz
annaz 12/11/2011 - 6:26 pm

z chęcią zjadłabym takie cudne naleśniki 😛

Odpowiedz
Sue 12/11/2011 - 6:28 pm

Tak jest. Najlepsze to te tradycyjne, z serem. I ja również podrzucam naleśniki! 😉

Odpowiedz
bijana 12/11/2011 - 7:13 pm

jak dawno juz nie jadlam takich nalesniczkow…mniam!

Odpowiedz
slyvvia 12/11/2011 - 7:17 pm

Gratuluję. Ja ciągle uczę się naleśnikowej techniki. Takie z serem uwielbiam 😀

Odpowiedz
majka 12/11/2011 - 7:17 pm

Nalesniki z bialym serem…moje ulubione 🙂 Przypominaja mi dziecinstwo. A wiesz mnie tez nalesniki nie zawsze wychodzily. A teraz przygotowuje je wg przepisu z ksiazki "Jajka" M. Roux'a. Moze i Ty sprobuj, sa rewelacyjne, takie delikatne (to pewne dzieki dodatkowi smietany).

Pozdrawiam cieplutko.

Odpowiedz
Gosia 12/11/2011 - 7:27 pm

wspaniale i proste 🙂 do tego pycha 🙂

Odpowiedz
evita0007 12/11/2011 - 7:33 pm

Smaki mojego dzieciństwa 🙂 Pysznie wyglądają 🙂

Odpowiedz
leonkot 12/11/2011 - 7:59 pm

pyszności, dawno takich nie jadłam i aż się zaśliniłam 🙂

Odpowiedz
Jolanta szyndlarewicz 12/11/2011 - 8:32 pm

ja zawsze przewracam naleśniki sposobem "na rękę" ….próbowałam kiedyś w akademiku Twojego sposobu, ale kiedy naleśnik przykleił się do sufitu zaprzestałam prób:) ja lubię naleśniki białe lub lekko przyrumienione …. narobiłaś mi ochoty Ty niegrzeczna:)

Odpowiedz
basiaP 12/11/2011 - 8:52 pm

ja też chcę jednego!

Odpowiedz
kasandraa6 12/11/2011 - 9:01 pm

naleśniki w każdej postaci pożeram 🙂

Odpowiedz
"moje pasje" 12/11/2011 - 10:14 pm

ale ja dawno nie jadłam naleśników!!! Pieknie wyglądają 🙂

Odpowiedz
co by tu zjeść? 12/11/2011 - 10:52 pm

najlepsze co może być to właśnie takie naleśniki,pychotka:)

Odpowiedz
Iwona 12/11/2011 - 11:43 pm

to jest to co tygryski lubią najbardziej:))

Odpowiedz
Ebru 12/11/2011 - 11:50 pm

Prostota potrafi podbić podniebienie 🙂
Ja uwielbiam naleśniki i właśnie takie cieniutkie jasne na szczęście mi wychodzą 🙂 Ale do sera nie dodawałam nigdy jajka, spróbuję 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 13/11/2011 - 7:10 am

robiłyśmy z mamą dopiero z mamą naleśniki z serem super są

Życzę Tobie samych radosnych chwil ,
dobrego humorku ,słoneczka i uśmiechu
Mnóstwo powodów do radości i
czasu na wypoczynek…

Odpowiedz
flusso 13/11/2011 - 11:15 am

Oj jak dawno nie jadłam naleśników z serem. Ja składam w trójkąty i jeszcze raz przesmażam.

Odpowiedz
qualietta 13/11/2011 - 11:58 am

Uwielbiam naleśniki! Twoje wyglądają przepięknie – takie cieniutkie. Warto było trenować, nie od dziś wiadomo, że praktyka czyni Mistrza i Ty w pełni zasługujesz na ten tytuł 🙂
Pozdrawiam

Odpowiedz
Gula 13/11/2011 - 12:00 pm

3 dni z rzędu? No ładnie. Ja smażę średnio 5 razy w tygodniu;) Ale najbardziej lubię właśnie z białym serem a latem polewam sosem truskawkowym:) Szkoda, że tylko ja je lubię;)

Odpowiedz
shy 13/11/2011 - 12:23 pm

danie z mojego dzieciństwa… proste i wspaniałe 🙂

Odpowiedz
Maggie 13/11/2011 - 12:57 pm

Sliczne! Moje zawsze wychodza przypalone… Zjadlabym takiego na sniadanie 🙂

Odpowiedz
evita0007 13/11/2011 - 3:30 pm

Postanowiłam wyróżnić twój blog bo mi sie bardzo podoba 🙂

Odpowiedz
grazyna 13/11/2011 - 4:32 pm

Pysznosci ! Nie ma, jak to klasyka 🙂

Odpowiedz
poliszynel 14/11/2011 - 10:55 am

jeśli już smażę naleśniki, robię ich ze trzydzieści bo szkoda mi czasu na cztery placki. To bardzo absorbujące zadanie, cały czas trzeba stać przy kuchni. Efekt – niebo w gębie, uwielbiam te z serem ale ostatnio gustuję w tych z dodatkiem sera na bazie szpinaku.

Odpowiedz
Biedr_ona 23/11/2011 - 6:09 pm

MHmh.. jak widać w prostocie kryje się to co najlepsze ;-))

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Anonimowy 07/04/2013 - 10:05 pm

W. , osoba podana w tekscie jest dzieckiem czy pracodawca jakiej rest.? dziwnie to zabrzmiało , to stwierdzenie o zazyczeniu sobie..

Odpowiedz
Anonimowy 08/06/2015 - 8:30 pm

Super !!! Do ciasta dodałam łyżkę oleju by ciasto było cieńsze 🙂

Odpowiedz
Ania 30/10/2019 - 11:23 am

Super! Dzisiaj wypróbuję. Miłego dnia i pozdrawiam 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies