Naleśniki dyniowe

przez Malwina
Naleśniki dyniowe
Naleśniki dyniowe

 

Tym razem na rozpoczęcie weekendu mam dla Was żółciutkie naleśniki. Swój nietypowy kolor zawdzięczają dodatkowi puree z pieczonej dyni. Przygotowałam je w wersji słodkiej, dodając do ciasta cukier oraz domową przyprawę do dyni. Ta ostatnia nadała naleśnikom lekko korzennego posmaku z delikatnie wyczuwalną pikantną nutą imbiru. Oczywiście możecie zrobić je także w wersji wytrawnej. Wystarczy w przepisie pominąć wspomniane dwa składniki i dodać do ciasta odrobinę soli. Fajnym dodatkiem do ciasta w przypadku słodkiej wersji naleśników będzie skórka otarta z pomarańczy, która nada im przyjemnego aromatu.
Żółte naleśniki

 

Naleśniki dyniowe są dość delikatne, jednak  nie spodziewajcie się cienkich płatów, jak w przypadku francuskich crepes. Grubością przypominają bardziej nasze rodzime polskie naleśniki. Podajcie je z dodatkami, na jakie tylko macie ochotę, np. konfiturą, mascarpone lub musem owocowym. Ja postawiłam na biały ser z dodatkiem orzechów włoskich i rodzynek. Naleśniki przygotowałam z podwójnej porcji. Część zapakowałam do lunchboxu a resztę podałam na śniadanie, dodatkowo polewając je czekoladowym sosem.
Naleśniki z dynią

 

NALEŚNIKI DYNIOWE
Śniadanie Mistrzów #238


Składniki (na około 5 sztuk):

  • 100 g mąki pszennej
  • 1-2 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do dań z dyni
  • 3/4 szklanki mleka
  • pół szklanki puree z dyni
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka oleju
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski. dodajemy cukier, przyprawę do dyni. Wlewamy mleko, dodajemy puree, jajka i olej. Mieszamy trzepaczką do połączenia. Na patelni do naleśników rozgrzewamy olej. Przy pomocy chochelki wylewamy porcję ciasta i rozprowadzamy po dnie patelni. Smażymy z obu stron i odkładamy na talerz. Podobnie postępujemy z resztą ciasta. Naleśniki podajemy z ulubionym farszem. Ja nadziałam je twarogiem wymieszanym z jogurtem naturalnym, cukrem, rodzynkami i orzechami włoskimi.
* w wersji wytrawnej pomijamy przyprawę do dyni oraz cukier i zamiast nich do ciasta dodajemy szczyptę soli.
Naleśniki z puree dyniowym
Naleśniki dyniowe

Czas przygotowania: 20 minut.

 

11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

Magdalena Kuchaja 01/11/2014 - 8:09 am

kolejne dyniowe pyszności!

Odpowiedz
Magda C. 01/11/2014 - 10:20 am

Pyszne dyniowe naleśniki, mniam 🙂

Odpowiedz
Justyna Żak 01/11/2014 - 10:42 am

ładny kolor wyszedł:) nalesniki w każdej wersji są smaczne:)

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 06/11/2014 - 5:35 pm

… a do tego mój dyniowy dżemor i jestem w niebie:)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 17/11/2014 - 12:13 pm

Ależ one mają cudny kolor!

Odpowiedz
zosiasamosia 21/12/2014 - 7:43 am

Bardzo mi smakowały. Do tego szklanka jogurtu naturalnego i pomarańcza i miałam super zdrowe śniadanko:)

Odpowiedz
zosiasamosia 24/12/2014 - 4:14 am

Bardzo dobre, a dynii nic nie czuć. Nawet moje dzieci jej nie wyczuły:)

Odpowiedz
Patrycja Kalingradzka 30/10/2015 - 4:26 pm

super! dynia jest swietna nie tylko na jesien i halloween http://www.kreatywna.pl/styl-zycia/smaki/dynia-nie-tylko-na-halloween/

Odpowiedz
Katarzyna 09/11/2016 - 9:47 pm

Tyle lat broniłam się przed dynią, a w tym roku zapisałam już tyle przepisów że trudno zdecydować który pierwszy 🙂

Odpowiedz
Ida 10/11/2016 - 7:08 pm

Właśnie jutro planuję przygotować naleśniki. Zastanawiam się, czy mogę użyć innej mąki niż pszenna (aktualnie dysponuje ryżową:-) Proszę, poratuj:-)

Odpowiedz
Malwina 12/11/2016 - 7:43 am

Nie kombinowałabym z bezglutenowymi, bo te bywają kapryśne. Możesz użyć pełnoziarnistej, orkiszowej, żytniej (jeśli lubisz jej posmak).

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies