Naleśniki dyniowe |
Tym razem na rozpoczęcie weekendu mam dla Was żółciutkie naleśniki. Swój nietypowy kolor zawdzięczają dodatkowi puree z pieczonej dyni. Przygotowałam je w wersji słodkiej, dodając do ciasta cukier oraz domową przyprawę do dyni. Ta ostatnia nadała naleśnikom lekko korzennego posmaku z delikatnie wyczuwalną pikantną nutą imbiru. Oczywiście możecie zrobić je także w wersji wytrawnej. Wystarczy w przepisie pominąć wspomniane dwa składniki i dodać do ciasta odrobinę soli. Fajnym dodatkiem do ciasta w przypadku słodkiej wersji naleśników będzie skórka otarta z pomarańczy, która nada im przyjemnego aromatu.
Naleśniki dyniowe są dość delikatne, jednak nie spodziewajcie się cienkich płatów, jak w przypadku francuskich crepes. Grubością przypominają bardziej nasze rodzime polskie naleśniki. Podajcie je z dodatkami, na jakie tylko macie ochotę, np. konfiturą, mascarpone lub musem owocowym. Ja postawiłam na biały ser z dodatkiem orzechów włoskich i rodzynek. Naleśniki przygotowałam z podwójnej porcji. Część zapakowałam do lunchboxu a resztę podałam na śniadanie, dodatkowo polewając je czekoladowym sosem.
NALEŚNIKI DYNIOWE
Śniadanie Mistrzów #238
Śniadanie Mistrzów #238
Składniki (na około 5 sztuk):
- 100 g mąki pszennej
- 1-2 łyżki drobnego cukru
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej do dań z dyni
- 3/4 szklanki mleka
- pół szklanki puree z dyni
- 2 jajka
- 1 łyżeczka oleju
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski. dodajemy cukier, przyprawę do dyni. Wlewamy mleko, dodajemy puree, jajka i olej. Mieszamy trzepaczką do połączenia. Na patelni do naleśników rozgrzewamy olej. Przy pomocy chochelki wylewamy porcję ciasta i rozprowadzamy po dnie patelni. Smażymy z obu stron i odkładamy na talerz. Podobnie postępujemy z resztą ciasta. Naleśniki podajemy z ulubionym farszem. Ja nadziałam je twarogiem wymieszanym z jogurtem naturalnym, cukrem, rodzynkami i orzechami włoskimi.
* w wersji wytrawnej pomijamy przyprawę do dyni oraz cukier i zamiast nich do ciasta dodajemy szczyptę soli.
Naleśniki dyniowe |
Czas przygotowania: 20 minut.
11 komentarzy
kolejne dyniowe pyszności!
Pyszne dyniowe naleśniki, mniam 🙂
ładny kolor wyszedł:) nalesniki w każdej wersji są smaczne:)
… a do tego mój dyniowy dżemor i jestem w niebie:)
Ależ one mają cudny kolor!
Bardzo mi smakowały. Do tego szklanka jogurtu naturalnego i pomarańcza i miałam super zdrowe śniadanko:)
Bardzo dobre, a dynii nic nie czuć. Nawet moje dzieci jej nie wyczuły:)
super! dynia jest swietna nie tylko na jesien i halloween http://www.kreatywna.pl/styl-zycia/smaki/dynia-nie-tylko-na-halloween/
Tyle lat broniłam się przed dynią, a w tym roku zapisałam już tyle przepisów że trudno zdecydować który pierwszy 🙂
Właśnie jutro planuję przygotować naleśniki. Zastanawiam się, czy mogę użyć innej mąki niż pszenna (aktualnie dysponuje ryżową:-) Proszę, poratuj:-)
Nie kombinowałabym z bezglutenowymi, bo te bywają kapryśne. Możesz użyć pełnoziarnistej, orkiszowej, żytniej (jeśli lubisz jej posmak).