Forszmak

przez Malwina

Do akcji Gotujemy po polsku przygotowywałam się od dłuższego czasu. Niestety towarzyszy mi jakiś pech- od ponad tygodnia w naszym domu gości kuchnia polska, jednak ciągle pojawiają się jakieś przeszkody i nie jestem w stanie wykonać zdjęć potraw. A to zapomniałam kupić ziemniaków i zanim wróciłam było już ciemno, a to zapodziała się gdzieś moja karta do aparatu, a to nagle rozładowała się bateria, a to odcięłam sobie kawałek palca…i tak nieskończoność. Tym samym nie uświadczycie pysznych krokietów, barszczyku czerwonego, zrazów i ziemniaczanych pyz. Ale nie obawiajcie się, na bieżąco staram się wyszukiwać inne interesujące przepisy.
Dziś na obiad miałam zrobić leniwe pierogi. Kiedy jednak wstałam rano okazało się, że moja zamrażarka uprzejmie rozmroziła mi pół kilograma mięsa wieprzowego i nie miałam zupełnie pomysłu, co mam z nim zrobić. Akurat Irena i Andrzej zamieścili na swoim blogu przepis na forszmak. I to było to! Mięso już rozmrożone, mama wczoraj przywiozła mi swojską kiełbasę i kilka słoików ogórków, więc szybko zabrałam się za smażenie. Wiem, że do tego dania powrócimy jeszcze nie jeden raz- smak jest rewelacyjny. 

FORSZMAK (POLSKA)

Składniki (na 3-4 porcje):
[przepis znaleziony na blogu Ireny i Andrzeja]

  • 500 g wieprzowiny pokrojonej w kostkę lub podłużne paski
  • 1 pęto kiełbasy 
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ogórki kiszone
  • łyżka mąki
  • pół litra bulionu (u mnie drobiowy)
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżka słodkiej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku
Na patelni rozgrzewamy tłuszczu, obsmażamy mięso ze wszystkich stron. Na drugiej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i kiełbasę. Kiełbasę z cebulą dokładamy do mięsa, oprószamy łyżką mąki i mieszamy. Wlewamy bulion i dusimy całość, aż mięso będzie miękkie. Dodajemy koncentrat, pokrojone w kostkę ogórki, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Ja forszmak podałam z pieczywem. 

Przepis dodaję do akcji Grumków- Gotujemy po polsku IV, nad którą patronat sprawuje serwis zPierwszegoTloczenia.pl
Gotujemy po polsku!

23 komentarze
0

Podobne posty:

23 komentarze

Anonimowy 13/11/2011 - 5:36 pm

super wygląda i apetycznie

Każdego Dnia Pamiętasz I Mnie Pozdrawiasz
Garstkę Ciepłych Słów Pisanych Sercem Zostawiasz
Pragnę Tobie
Pięknie Podziękować
Garstką Ciepłych Słów Pozdrowienia Namalować
Życząc
Cudownego Tygodnia
Z Uśmiechem Na Twarzy

Odpowiedz
Anonimowy 07/11/2013 - 1:02 am

Piękne.

Odpowiedz
An-na 13/11/2011 - 6:01 pm

To nasze rodzinne danie z Lubelszczyzny, popularne w latach 80.! Budzisz wspomnienia 🙂 W domu dodajemy jeszcze czasami pieczarki i lubimy kroić mięso i wędzonkę w paski 🙂

Odpowiedz
Kama 13/11/2011 - 6:04 pm

Przepis wydaje się być prosty, ale jednocześnie smaczny i aromatyczny. Na pewno wypróbuję go u siebie w domu 🙂

Odpowiedz
kulinarne-smaki 13/11/2011 - 6:26 pm

Też taki robię, tylko w postaci bardziej wodnistej 🙂 Bardzo smaczne danie 🙂

Odpowiedz
kachna 13/11/2011 - 7:09 pm

bardzo lubię takie smaki 🙂 pycha

http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

Odpowiedz
Kamila 13/11/2011 - 8:21 pm

To tych wszystkich kataklizmach, danie ekstra 🙂 pozdrawiam

Odpowiedz
kabamaiga 13/11/2011 - 8:21 pm

Forszmak Lubelski 🙂 Nasz ukochany. Wersji jest kilka, ale ta chyba najbardziej popularna.

Odpowiedz
Aciri 13/11/2011 - 8:23 pm

Ten forszmak narobił mi szmaku..smaku:)

Odpowiedz
Maggie 14/11/2011 - 9:09 am

Nie ma tego zlego, co by na dobre nie wyszlo 🙂 Forszmak wyglada naprawde apetycznie.

Odpowiedz
mopswkuchni 14/11/2011 - 10:12 am

Lubię wszelkie potrawy, gdzie znajdują się ogórki kiszone! Forszmaku jeszcze nie jadłam. Wygląda smacznie!

Odpowiedz
Pluskotka 14/11/2011 - 10:28 am

Akurat smaży mi się wieprzowina w kuchni i żałujemy z ojcem, że żadnemu z nas nie chce się skoczyć po kiełbasę do sklepu. 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 14/11/2011 - 1:52 pm

Wspaniałe danie. Idealne na jesień. Po prostu MUSZĘ spróbować 🙂

Odpowiedz
Jolanta szyndlarewicz 14/11/2011 - 2:08 pm

alez Ty jesteś mega szybka:) wczoraj rano widzę to danie u Grumków, a wieczorem już u Ciebie:) ja też chciałam się do akcji przygotować wcześniej, ale życie mi plany zweryfikowało ….jemy wiec w tym tygodniu tylko i wyłącznie po polsku:) pozdrawiam kochana:)

Odpowiedz
"moje pasje" 15/11/2011 - 7:57 am

wygląda rewelacyjnie! Nie znałam tej potrawy…

Odpowiedz
js28 15/11/2011 - 2:37 pm

uwielbiam takie dania – choć forszmaku chyba jeszcze w oryginale nie miałam okazji jeść 🙂 wygląda przepysznie!

Odpowiedz
Kasia 16/11/2011 - 2:49 pm

O matko! To musi być pyszne! A ja akurat bez obiadu! ;)) Fajnie , że do mnie wpadłaś, dziękuję. 😉

Odpowiedz
Biedr_ona 23/11/2011 - 6:08 pm

Ogóreczek kiszony jako dodatek.. mniam!

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Berry 17/02/2012 - 2:37 pm

Jakiś czas temu wykorzystałam ten przepis i muszę napisać, że jedzonko super 🙂 Mogę szczerze polecić szczególnie podawane ze świeżym chlebkiem 🙂

Odpowiedz
Malwina 17/02/2012 - 3:47 pm

Berry cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu. Masz rację- ze świeżym pieczywkiem pyszne!

pozdrawiam

Odpowiedz
Anonimowy 11/06/2012 - 5:31 pm

niewiem co to bylo ale bardzo to mi smakowalo niby flaki niby forszmak ale bylo to pyszne chcialabym to zrobic e domu ale niemam przepisu na to i niewiem co to jest a jadlam to na weselu u kuzyna

Odpowiedz
Anonimowy 08/02/2014 - 6:24 am

Witam,

Forszmak to jest danie, które u mnie w domu rodzinnym jest od zawsze robimy szczególnie na święta i domowe uroczystości. Pochodzę z Chełma jest to miasto położone 21 kilometrów od granicy z Ukrainą i ten smak jest tutaj znany. Moja mama i ja robimy jednak troch e inaczej tę potrawę, w jej skład wchodzi: boczek, kurczak ( mięso musi być jak makaron, w nitkach), schab, kiełbasa, pieczarka, ogórek kiszony, wszystko na rosole i z przecierem pomidorowym. Najlepiej smakuje przyrządzony dzień lub dwa wcześniej.
Mieszkam od 15 lat w Warszawie i tutaj to jest przebój :)))

Odpowiedz
Anonimowy 20/03/2014 - 7:06 pm

Przepis na forszmak dostałam dawno temu od kuzynki to kurczak pokrojony w paski ugotowany na rosole do tego dodana kiełbaska ogórki i przecier wiec bardziej przypominało zupkę na ostro
ten przepis wypróbowałam mój M wręcz się zajadał z kasza gryczana
super smaki ;]

pozdrawiam ania

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies