Kolejna szybka propozycja na smaczne danie z udziałem kurczaka. W oryginale kurczak powinien być ugotowany, jednak zdecydowanie wolę wersje ze smażonym mięsem. Praktycznie wszystkie składniki bez problemów kupicie w najbliższym sklepie, dlatego też zachęcam Was do wykonania tego dania. Sama z początku miałam wiele obaw, ponieważ W. nie lubi mieszanki przypraw curry. Mimo to zdecydowałam się je przygotować, tym bardziej, iż jakiś czas temu zamówiłam kilka paczuszek tej przyprawy. Danie smakowało, okazało się nawet, że W. curry lubi, ale niekoniecznie mieszanki dominujących na polskim rynku komercyjnych firm.
MAKARON PO SINGAPURSKU
Składniki (na 3-4 porcje):
[przepis pochodzi ze strony AsiaRecipe]
- 2 szklanki pokrojonego w kostkę kurczaka (możemy użyć także wieprzowiny, wołowiny, bądź krewetek)
- 4-6 ząbków czosnku
- 2 łyżki drobno posiekanego imbiru
- 1/3 szklanki posiekanej cebuli dymki
- 2 łyżeczki suszonych płatków papryki
- 1/4 szklanki sosu ostrygowego (pominęłam i dodałam więcej sosu sojowego)
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 3 łyżki curry w proszku
- ugotowany makaron- w oryginale makaron vermicelli gniazdka, ja użyłam makaronu do dań z woka
Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kurczaka ze wszystkich stron, aż lekko się zbrązowi. Zdejmujemy z patelni. Rozgrzewamy dodatkowy tłuszcz, smażymy czosnek i imbir przez 1-2 minuty. Dodajemy mięso, płatki papryki, posiekaną dymkę i chwilkę smażymy. Wlewamy sos ostrygowy, sojowy, wsypujemy curry i dokładnie mieszamy. Dokładamy ugotowany makaron i chwilkę podgrzewamy.
Przepis dodaję do akcji Darii- F1 od kuchni, akcji Grumków- Z widelcem po Azji, akcji Kuchnie świata…od kuchni.
30 komentarzy
Wygląda bardzo smakowicie i na pewno tak tez smakuje:-)
Mmmm! Aż zgłodniałam na samą myśl o takim daniu!:)
Wygląda wspaniale 🙂 Ja zrobiłam dzisiaj i jutro wrzucę na bloga 🙂 Ciekawie, bo moje danie, Twoje i Grumków wyglądem bardzo się różnią, a przepis ten sam 🙂 W każdym razie bardzo smaczne 🙂
Zjadłabym taki, narobiłaś smaka na orientalne smaki. 😛
Chyba nie ma na tym blogu dania z makaronem, którego nie chciałabym spróbować 😀
Mam wszystko w domu..:) Najwzniejsze ,ze szybko i mało składnikow, a pysznie 🙂 znam ten smak..i zawsze do niego się wracam..Kochana dziękuje za ciepłe słowa 🙂
Świetny pomysł na jutrzejszy obiadek…pozdrawiam…
Pycha:) wypróbuję, bo wygląda zachęcająco
Uwielbiam potrawy z curry i mam straszną ochotę zrobić takie pyszne danie 🙂
Takie dania sa moimi ulubionymi.Curry uwielbiam,wiec nic tylko dzialac:)pycha!
mnie tez sie podoba, chetnie skorzystam z przepisu.
Zastanawiams ię, czy taki makaron można normalnie dostać w każdym supermarkecie? W delikatesach?
Bo wygląda świetnie i jest to danie bardzo łatwe w przygotowaniu 🙂
Świetne danie:) Przepis zapisuję;)
Uwielbiam Twoje dania z kurczakiem 🙂 Bez wyjątku 🙂
Ja curry uwielbiam, ale faktycznie, to prawdziwe różni się dość znacznie od mieszanki przypraw dostępnych w supermarketach 🙂
Pozdrawiam cieplutko!
mm.. jak smakowicie wygląda ;> aż zgłodniałam 😀
Bardzo chętnie spróbuję. Musze tylko gdzieś znaleźć dymkę i myk na talerz 😀
wszystko też mam w domu ale curry nie lubię 🙂
podoba mi sie to danie i chetnie bym wciagnela ten pyszny makaoron:)
Kolejne pyszności u Ciebie Malwinko:)
Lubie takie dania. Przypomina mi troszkę Goujon z kurczaka ale to nic złego bo go uwielbiam 🙂
pysznosci 🙂 dawno nie robilam chinskiego makaronu…..
Pozdrawiam 🙂
Rzeczywiście nasze wersje nieco inaczej wyglądają, ale ważne, że w ubu kuchniach smakowały;-)
Super, właśnie tak przyrządzone makarony uwielbiam 🙂
Takie dania mogłabym codziennie jadać, szczególnie kiedy uwzględniamy makaron ;-D
http://www.przysmakiewy.pl
Pyszne, szybkie, orientalne. Dokladnie takie jak lubie!
chciałam zapytac jakiego sosu sojowego uzywasz??
Jeśli chodzi o rodzaj, to zależy od potrawy. Jednak najczęściej sięgam po jasny sos sojowy. Na zdjęciu widoczny jest nawet kawałek buteleczki mojego ulubionego sosu.
w singapurze tylko to jedza. i ruda wutke na myszach do tego pijom.
"2 łyżeczki suszonych płatków papryki" w sensie płatki ostrej papryki?
Tak, ostrej papryki. Jeśli jej nie masz, dodaj posiekane chili.