Makaron po singapursku

przez Malwina

Kolejna szybka propozycja na smaczne danie z udziałem kurczaka. W oryginale kurczak powinien być ugotowany, jednak zdecydowanie wolę wersje ze smażonym mięsem. Praktycznie wszystkie składniki bez problemów kupicie w najbliższym sklepie, dlatego też zachęcam Was do wykonania tego dania. Sama z początku miałam wiele obaw, ponieważ W. nie lubi mieszanki przypraw curry. Mimo to zdecydowałam się je przygotować, tym bardziej, iż jakiś czas temu zamówiłam kilka paczuszek tej przyprawy. Danie smakowało, okazało się nawet, że W. curry lubi, ale niekoniecznie mieszanki dominujących na polskim rynku komercyjnych  firm. 

MAKARON PO SINGAPURSKU

Składniki (na 3-4 porcje):
[przepis pochodzi ze strony AsiaRecipe]

  • 2 szklanki pokrojonego w kostkę kurczaka (możemy użyć także wieprzowiny, wołowiny, bądź krewetek)
  • 4-6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki drobno posiekanego imbiru
  • 1/3 szklanki posiekanej cebuli dymki
  • 2 łyżeczki suszonych płatków papryki
  • 1/4 szklanki sosu ostrygowego (pominęłam i dodałam więcej sosu sojowego)
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 3 łyżki curry w proszku
  • ugotowany makaron- w oryginale makaron vermicelli gniazdka, ja użyłam makaronu do dań z woka
Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kurczaka ze wszystkich stron, aż lekko się zbrązowi. Zdejmujemy z patelni. Rozgrzewamy dodatkowy tłuszcz, smażymy czosnek i imbir przez 1-2 minuty. Dodajemy mięso, płatki papryki, posiekaną dymkę i chwilkę smażymy. Wlewamy sos ostrygowy, sojowy, wsypujemy curry i dokładnie mieszamy. Dokładamy ugotowany makaron i chwilkę podgrzewamy. 
Przepis dodaję do akcji Darii- F1 od kuchni, akcji Grumków- Z widelcem po Azji, akcji Kuchnie świata…od kuchni. 

30 komentarzy
0

Podobne posty:

30 komentarzy

Dorota 23/09/2011 - 4:37 pm

Wygląda bardzo smakowicie i na pewno tak tez smakuje:-)

Odpowiedz
Doctor 23/09/2011 - 4:40 pm

Mmmm! Aż zgłodniałam na samą myśl o takim daniu!:)

Odpowiedz
shinju 23/09/2011 - 4:48 pm

Wygląda wspaniale 🙂 Ja zrobiłam dzisiaj i jutro wrzucę na bloga 🙂 Ciekawie, bo moje danie, Twoje i Grumków wyglądem bardzo się różnią, a przepis ten sam 🙂 W każdym razie bardzo smaczne 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 23/09/2011 - 5:01 pm

Zjadłabym taki, narobiłaś smaka na orientalne smaki. 😛

Odpowiedz
Anonimowy 23/09/2011 - 5:30 pm

Chyba nie ma na tym blogu dania z makaronem, którego nie chciałabym spróbować 😀

Odpowiedz
Mona 23/09/2011 - 5:32 pm

Mam wszystko w domu..:) Najwzniejsze ,ze szybko i mało składnikow, a pysznie 🙂 znam ten smak..i zawsze do niego się wracam..Kochana dziękuje za ciepłe słowa 🙂

Odpowiedz
bastamb 23/09/2011 - 6:10 pm

Świetny pomysł na jutrzejszy obiadek…pozdrawiam…

Odpowiedz
Tyna 23/09/2011 - 6:13 pm

Pycha:) wypróbuję, bo wygląda zachęcająco

Odpowiedz
kruszyna 23/09/2011 - 6:28 pm

Uwielbiam potrawy z curry i mam straszną ochotę zrobić takie pyszne danie 🙂

Odpowiedz
Ewam 23/09/2011 - 6:30 pm

Takie dania sa moimi ulubionymi.Curry uwielbiam,wiec nic tylko dzialac:)pycha!

Odpowiedz
bijana 23/09/2011 - 6:51 pm

mnie tez sie podoba, chetnie skorzystam z przepisu.

Odpowiedz
Domi w kuchni 23/09/2011 - 7:10 pm

Zastanawiams ię, czy taki makaron można normalnie dostać w każdym supermarkecie? W delikatesach?
Bo wygląda świetnie i jest to danie bardzo łatwe w przygotowaniu 🙂

Odpowiedz
Nemi 23/09/2011 - 7:25 pm

Świetne danie:) Przepis zapisuję;)

Odpowiedz
nat. 23/09/2011 - 7:32 pm

Uwielbiam Twoje dania z kurczakiem 🙂 Bez wyjątku 🙂
Ja curry uwielbiam, ale faktycznie, to prawdziwe różni się dość znacznie od mieszanki przypraw dostępnych w supermarketach 🙂

Pozdrawiam cieplutko!

Odpowiedz
pingwinka7 23/09/2011 - 8:05 pm

mm.. jak smakowicie wygląda ;> aż zgłodniałam 😀

Odpowiedz
slyvvia 23/09/2011 - 8:14 pm

Bardzo chętnie spróbuję. Musze tylko gdzieś znaleźć dymkę i myk na talerz 😀

Odpowiedz
Duś 23/09/2011 - 9:00 pm

wszystko też mam w domu ale curry nie lubię 🙂

Odpowiedz
aga 23/09/2011 - 9:18 pm

podoba mi sie to danie i chetnie bym wciagnela ten pyszny makaoron:)

Odpowiedz
Majana 23/09/2011 - 10:12 pm

Kolejne pyszności u Ciebie Malwinko:)

Odpowiedz
Wiewióra 24/09/2011 - 6:09 am

Lubie takie dania. Przypomina mi troszkę Goujon z kurczaka ale to nic złego bo go uwielbiam 🙂

Odpowiedz
Gosia 24/09/2011 - 7:08 am

pysznosci 🙂 dawno nie robilam chinskiego makaronu…..
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
grumko 24/09/2011 - 7:51 am

Rzeczywiście nasze wersje nieco inaczej wyglądają, ale ważne, że w ubu kuchniach smakowały;-)

Odpowiedz
burczymiwbrzuchu 25/09/2011 - 9:23 am

Super, właśnie tak przyrządzone makarony uwielbiam 🙂

Odpowiedz
Biedr_ona 25/09/2011 - 1:45 pm

Takie dania mogłabym codziennie jadać, szczególnie kiedy uwzględniamy makaron ;-D

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Maggie 26/09/2011 - 8:04 am

Pyszne, szybkie, orientalne. Dokladnie takie jak lubie!

Odpowiedz
Anonimowy 03/10/2012 - 1:25 pm

chciałam zapytac jakiego sosu sojowego uzywasz??

Odpowiedz
Malwina 03/10/2012 - 1:29 pm

Jeśli chodzi o rodzaj, to zależy od potrawy. Jednak najczęściej sięgam po jasny sos sojowy. Na zdjęciu widoczny jest nawet kawałek buteleczki mojego ulubionego sosu.

Odpowiedz
n0str0m0 30/11/2012 - 5:55 am

w singapurze tylko to jedza. i ruda wutke na myszach do tego pijom.

Odpowiedz
Anonimowy 02/11/2013 - 11:59 am

"2 łyżeczki suszonych płatków papryki" w sensie płatki ostrej papryki?

Odpowiedz
Malwina 02/11/2013 - 12:49 pm

Tak, ostrej papryki. Jeśli jej nie masz, dodaj posiekane chili.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies