Ostatnio przedstawiałam Wam przepis na pieczonego kurczaka w marynacie w tajskim stylu. Dziś przepis o wiele prostszy i krótszy jeśli chodzi o ilość użytych składników. Do przygotowania marynaty potrzebujecie tylko trzech składników: mleka kokosowego, czerwonej pasty curry oraz słodkiego indonezyjskiego sosu sojowego. Ten ostatni dostępny jest obecnie w ofercie Lidla w trwającym właśnie tygodniu azjatyckim.
KURCZAK Z PASTĄ CURRY I MLEKIEM KOKOSOWYM
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
- 1 kg elementów z kurczaka (u mnie pałeczki)
- 5 łyżek mleka kokosowego
- 3 łyżki czerwonej pasty curry
- 4 łyżki indonezyjskiego sosu sojowego (słodki sos sojowy)
Mięso myjemy, osuszamy. Jeśli chcecie zaoszczędzić troszkę kalorii, zdejmijcie z niego skórę. Mieszamy mleko kokosowe, pastę curry i sos sojowy. Do tak powstałej marynaty wkładamy mięso i odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Mięso wyjmujemy z lodówki na pół godziny przed pieczeniem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (bez termoobiegu). Mięso układamy na metalowej kratce, pieczemy przez około 45 minut.
Czas przygotowania: 1 godzina.
10 komentarzy
Pycha! Moje smaki i same ulubione składniki 🙂
Z pozdrowieniami,
E.
Chciałabym Cię wyróżnić w Liebster Blog Award
Dziękuję 🙂
Mniam ale sie pysznie prezentuje:) Taka mala ilosc skladnikow a fajne danie wyczarowalas 🙂
Jakie apetyczne danie !!
Pyszne danie! Z chęcią bym zjadła 🙂
Marynata w lodówce 🙂 Z tym, że nie użyłam pasty curry tylko zwykłej przyprawy curry… Nie mogłam jej dostać…
Smak będzie zupełnie inny, ale kurczak powinien być smaczny 🙂 Pastę curry kupisz w większych marketach na dziale z żywnością orientalną.
był i tak pyszny 🙂
Super 🙂