Kurczak z pastą curry i mlekiem kokosowym

przez Malwina
Kurczak z pastą curry przepis

Ostatnio przedstawiałam Wam przepis na pieczonego kurczaka w marynacie w tajskim stylu. Dziś przepis o wiele prostszy i krótszy jeśli chodzi o ilość użytych składników. Do przygotowania marynaty potrzebujecie tylko trzech składników: mleka kokosowego, czerwonej pasty curry oraz słodkiego indonezyjskiego sosu sojowego. Ten ostatni dostępny jest obecnie w ofercie Lidla w trwającym właśnie tygodniu azjatyckim. 
Kurczak z pastą curry i mlekiem kokosowym przepis

KURCZAK Z PASTĄ CURRY I MLEKIEM KOKOSOWYM

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 1 kg elementów z kurczaka (u mnie pałeczki)
  • 5 łyżek mleka kokosowego
  • 3 łyżki czerwonej pasty curry
  • 4 łyżki indonezyjskiego sosu sojowego (słodki sos sojowy)
Mięso myjemy, osuszamy. Jeśli chcecie zaoszczędzić troszkę kalorii, zdejmijcie z niego skórę. Mieszamy mleko kokosowe, pastę curry i sos sojowy. Do tak powstałej marynaty wkładamy mięso i odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Mięso wyjmujemy z lodówki na pół godziny przed pieczeniem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (bez termoobiegu). Mięso układamy na metalowej kratce, pieczemy przez około 45 minut.

Czas przygotowania: 1 godzina.

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

Madame Edith 11/06/2013 - 4:54 pm

Pycha! Moje smaki i same ulubione składniki 🙂

Z pozdrowieniami,
E.

Odpowiedz
juriel 11/06/2013 - 6:44 pm

Chciałabym Cię wyróżnić w Liebster Blog Award

Odpowiedz
Malwina 12/06/2013 - 7:09 am

Dziękuję 🙂

Odpowiedz
Marzena 11/06/2013 - 8:31 pm

Mniam ale sie pysznie prezentuje:) Taka mala ilosc skladnikow a fajne danie wyczarowalas 🙂

Odpowiedz
Domowe Wypieki 11/06/2013 - 8:57 pm

Jakie apetyczne danie !!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 12/06/2013 - 7:59 am

Pyszne danie! Z chęcią bym zjadła 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 13/06/2013 - 7:49 pm

Marynata w lodówce 🙂 Z tym, że nie użyłam pasty curry tylko zwykłej przyprawy curry… Nie mogłam jej dostać…

Odpowiedz
Malwina 14/06/2013 - 5:22 am

Smak będzie zupełnie inny, ale kurczak powinien być smaczny 🙂 Pastę curry kupisz w większych marketach na dziale z żywnością orientalną.

Odpowiedz
Anonimowy 17/06/2013 - 8:19 am

był i tak pyszny 🙂

Odpowiedz
Malwina 17/06/2013 - 12:15 pm

Super 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies