Letnia sałatka z makaronem

przez Malwina

Wprawdzie pogoda za oknem nas nie rozpieszcza, ale kalendarzowe lato nadal trwa. Dziś lekka sałatka na bazie makaronu. Sałatki makaronowe robię najczęściej w okresie jesienno-zimowym. Są sycące i dostarczają dużo energii. Ta sałatka jest niezwykle lekka, idealnie zastąpi kolację czy też drugie śniadanie. Najczęściej do sałatek na bazie makaronu dodaję majonez, dlatego też ta jest dla mnie miłą odmianą. Cudownie pachnie świeżymi ziołami, a połączenie składników jest bardzo apetyczne. Sałatkę podaję Wam w dwóch wariantach wraz z moimi uwagami. 

LEKKA SAŁATKA Z MAKARONEM (WŁOCHY)
Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi ze strony italianfoodforever]

  • 125 g makaronu *
  • 250 g pomidorków koktajlowych lub zwykłych
  • 2 cebulki dymki wraz ze szczypiorem
  • pół szklanki oliwek (użyłam zielonych)
  • 2 łyżki kaparów, odsączonych i posiekanych
  • 250 g sera mozzarella (lub feta, jeśli chcecie by sałatka była bardziej wyrazista w smaku)
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki posiekanej bazylii
  • dressing- 5 łyżek oliwy, 3 łyżki octu z czerwonego wina, ząbek czosnku drobno posiekany, sól, świeżo mielony kolorowy pieprz
Makaron gotujemy z dodatkiem soli al dente. Przelewamy zimną wodą i studzimy. Ser kroimy w kostkę, pomidorki koktajlowe na pół (zwykłe pomidory kroimy pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę). Do makaronu dodajemy pomidorki, ser, posiekaną dymkę, zioła i oliwki. Przygotowujemy sos: dokładnie łączymy oliwę z octem, dodajemy czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
* do sałatek najczęściej używam drobnego makaronu

Do pierwotnego przepisu wprowadziłam kilka zmian, dzięki czemu sałatka jest jeszcze smaczniejsza.

Składniki (na 4 porcje):

  • 125 g drobnego makaronu
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cebulka, drobno posiekana
  • pół szklanki zielonych oliwek
  • 2 łyżki kaparów, posiekanych
  • 2 opakowania sera mozzarella (250 g)
  • 8 cienkich plastrów salami (użyłam suszonego salami z orzechami włoskimi)
  • dressing: 5 łyżek oliwy, 2 łyżki octu, 1 czubata łyżeczka pesto z bazylii, sól i pieprz do smaku
  • do ozdoby: kilka listków świeżej bazylii

Makaron gotujemy al dente, przelewamy wodą, odstawiamy do ostygnięcia. Pomidorki kroimy na pół, salami w podłużne paseczki, mozzarellę w kostkę. W salaterce umieszczamy makaron, pomidorki, cebulkę, oliwki, kapary, ser i salami. Dokładnie mieszamy składniki dressingu, doprawiamy solą i pieprzem. Powstałym dressingiem zalewamy sałatkę i delikatnie mieszamy. Ozdabiamy listkami bazylii.

* do przygotowania sałatki możecie użyć makaronu z poprzedniego dnia
** jeśli używacie normalnego salami, dodajcie do sałatki podprażone na suchej patelni orzechy włoskie. Dobrze sprawdzą się także orzechy pini.

Letnia sałatka z makaronem

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.
27 komentarzy
0

Podobne posty:

27 komentarzy

Aciri 10/09/2011 - 4:52 pm

Sałatka zdecydowanie w moim guście. U mnie dziś też włoskie klimaty:)

Odpowiedz
Nemi 10/09/2011 - 4:54 pm

Prawdziwe letnie smaki:) Będę tęsknić za takimi sałatkami…

Odpowiedz
Ewam 10/09/2011 - 4:57 pm

wiesz ze ja uwielbiam takie salatki..makaronowe sa dla mnie najlepsze,wtedy moge do nich dodac wlasciwie wszystko:)

Odpowiedz
tu-tusia 10/09/2011 - 5:12 pm

Bardzo mi się podoba. Dodaję do zakładek, bo uwielbiam sałatki makaronowe, natomiast nie lubię tych z majonezem, więc ta sprawdzi się dla mnie świetnie. Będzie idealna do pracy 🙂
Buziak Malwinnko 🙂

Odpowiedz
Kuchareczka 10/09/2011 - 5:52 pm

Jak dla mnie wersja z fetą chyba będzie lepsza niż z mozzarellą 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 10/09/2011 - 6:26 pm

Ah, letnia jeszcze – cudowna. 🙂

Odpowiedz
aga-aa 10/09/2011 - 6:32 pm

z makaronem to ja mogę na okrągło 😉

Odpowiedz
Majana 10/09/2011 - 7:12 pm

Pychota Malwinko! 🙂 Jak zawsze u Ciebie.
Chętnie bym taką do pracy zabrała 🙂

Odpowiedz
Kasia 10/09/2011 - 7:57 pm

bardzo fajna propozycja 🙂 wcięłabym całą miskę na kolację 😉 i to prawda, pogoda nie rozpieszcza, a taka sałatka tylko doda zdrowia – ja znowu podupadam na zdrowiu 🙁 pozdrawiam serdecznie!

Odpowiedz
Justinek 10/09/2011 - 8:14 pm

Spodobała mi się ta sałatka, tylko pominęłabym oliwki-jakoś mi nie idą 🙂

Odpowiedz
Grażyna 10/09/2011 - 8:46 pm

Właśnie narobiłaś mi Malwinko ochoty na taką sałatkę. Koniecznie ją muszę zrobić 🙂

Odpowiedz
qualietta 10/09/2011 - 9:09 pm

Mniamniuśna! Te kuszące kolory…

Odpowiedz
sefs 11/09/2011 - 12:42 am

"mozzarella lub feta" jak ktoś tak pisze to mnie ciarki przechodzą… przecież te sery mają całkiem odmienny smak, więc dlaczego jest obojętne którego się użyje?

Odpowiedz
Doctor 11/09/2011 - 6:22 am

Bardzo lubię taką sałatkę! I te letnie smaki… aż miło się robi na duszy 🙂

Odpowiedz
Malwina 11/09/2011 - 6:52 am

@sefs- zajrzyj do przepisu, z którego korzystałam. Autor napisał w nim, że można użyć wedle preferencji sera feta bądź mozzarelli, sam też prezentuje sałatkę w dwóch wersjach. Doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że mają zupełnie inny smak. Ciarki by mnie przeszły raczej, gdyby ktoś napisał, by dodać mozzarellę lub serek waniliowy;)

pozdrawiam

Odpowiedz
Ebru 11/09/2011 - 8:18 am

Zbliżają się moje urodziny i muszę coś z mamą ugotować, ta sałatka z pewnością będzie wypróbowana!

Odpowiedz
kikimora 11/09/2011 - 9:00 am

Sałatka w moim guście. Kiedyś zrobiłam sałatkę z makaronem spaghetti. Była pyszna, ale tak ciężko się ją mieszało i nakłaało, że od tej pory wolę farfalline 😀

Odpowiedz
Malwina 11/09/2011 - 9:08 am

@kikimora- ja też kiedyś robiłam sałatkę z makaronem spaghetti. Z jej nakładaniem był rzeczywiście problem. Od tej pory, kiedy używam makaronu spaghetti do sałatek, przed gotowaniem łamię go na 3 części 😉

Odpowiedz
Emma 11/09/2011 - 10:06 am

świetna sałatka, muszę koniecznie wypróbować 🙂

Odpowiedz
Paulina 11/09/2011 - 4:42 pm

Jestem fanka makaronowych sałatek. Twoja bardzo mi pasuje, Malwinnko.

Odpowiedz
Maggie 12/09/2011 - 7:06 am

A widzisz, ja rzadko dodaje do makaronowych salatek majonez. Ta bardzo mi sie podoba: lekka i kolorowa, ale pozywna. Mysle, ze predzej czy pozniej wyladuje w moim pudelku na lunch. Zdecydowanie z feta, bo wole wyraziste smaki.

Odpowiedz
vanilla 12/09/2011 - 11:08 am

wspaniała. bez sosu, wyraźna dzięki oliwkom. Ostatnio znalazłam capri, ser typu włoskiego – coś pomiędzy mozarellą a naszym twarogiem. nie slodki tylko kwaskowy, ale zwarty jak właśnie mozarella. Do sałatek bardzo dobry. 🙂 POzdrawiam

Odpowiedz
Malwina 12/09/2011 - 11:36 am

@vanilla- znam ten serek, czasem mój W. sobie go kupuje do kanapeczek;)Ale do sałatek jeszcze go nie dodawałam. Na pewno wypróbuję

Odpowiedz
Biedr_ona 12/09/2011 - 7:37 pm

Mhmhmh.. szkoda, że tak już jest późno, bo przygotowałabym sobie taką sałateczkę 😉

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 13/09/2011 - 4:55 am

wygląda po prostu fantastycznie ….muszę sobie zapisać przepis i dokupić fetę:) pozdrawiam Malwi:)

Odpowiedz
Bernadeta 26/01/2012 - 3:21 pm

o kurcze na takiego obrotu sprawy się nie spodziewałam, szczyt wszystkiego. Panno Malwino przepraszam ale jak widzisz plagiatorstwo szerzy sie w tempie zastraszającym. Oczywiście ten przepis nie będzie brany pod uwage, chociaż szkoda bo jest bardzo fajny, i chętnie wzięłabym go jako twoje zgłoszenie. Dzięki za czujność.

Odpowiedz
Martynosia 27/05/2013 - 12:43 pm

Chyba taka zrobie tylko z suszonymi pomidorami i feta 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies