Dzisiejsze danie to kolejna propozycja dla tych, którzy nie mają czasu na gotowanie. Robi się je dosłownie w 10 minut, z pewnością zadowoli wielbicieli kurczaka. Jest lekko pikantne, z mocno wyczuwalną nutką pora. Możemy je podawać z ryżem, bądź tak jak zrobiłam to ja, z makaronem. Por przez długi okres czasu był w naszej kuchni na czarnej liście. W. nie chciał nawet spróbować, jak on smakuje. Przełomem okazał się kurczak w sosie z porów i suszonych pomidorów. Od tej pory por gości u nas bardzo często. Ja osobiście uwielbiam jego smak, szczególnie kiedy jest składnikiem sałatek.
KURCZAK SMAŻONY Z POREM I SEZAMEM (JAPONIA)
Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi z książki Stir-fries best-ever wok and pan recipes]
- 2 łyżki nasion sezamu, uprażonych na suchej patelni
- łyżka oliwy
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 600 g piersi z kurczaka, pokrojonych w kostkę
- biała część pora posiekana w cienkie plasterki (użyłam dwóch porów)
- pół czerwonej papryczki chili, pozbawionej pestek i drobno posiekanej (dałam od siebie)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- łyżka mirinu
- łyżeczka cukru (użyłam brązowego)
- do podania ryż lub makaron jajeczny do dań z woka
- sól, świeżo zmielony pieprz
Na patelni rozgrzewamy oliwę i olej sezamowy. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy ze wszystkich stron na złoto. Zdejmujemy z patelni i odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Na patelni rozgrzewamy dodatkową oliwę, smażymy posiekany czosnek i chili przez 2 minuty, dodajemy pora i smażymy dalej, aż zrobi się miękki. Kurczaka wrzucamy z powrotem na patelnię, dodajemy mirin, sos sojowy i cukier, smażymy chwilkę. Jeśli podajemy kurczaka z makaronem wrzucamy go na patelnię razem z kurczakiem.
Przepis dodaję do akcji Grumków- Z widelcem po Azji .
29 komentarzy
Wygląda smakowicie 🙂 Z porem smażonego kurczaka i makaronu nie próbowałam 🙂 Będę pamiętać Twój przepis 🙂
Smażony makaron w azjatyckim stylu to uczta dla podniebienia. 😉 Nie znam osoby, która by nie lubiła tego dania.
Apetycznie wygląda Twoje danie 🙂
Kurczak z porem to idealny obiad dla mojego faceta, polubiłby Cię 🙂
muszę to zrobić!
Por w mojej kuchni nie ma zakazu wjazdu, więc przepis tym bardziej przypadł mi do gustu. Pozdrawiam
To dla mnie, to dla mnie 😀 Nie dość że szybko to jeszcze same moje ulubione składniki, rzadko mi się zdarza tak dobrze dopasowany przepis 😉
Mniam! Zapamiętam ten przepis na wypadek kryzysu czasowego 🙂
Znowu coś smakowitego u Ciebie Malwinko. Bardzo mi sie podoba!:)
Nie wiem, czy sie dodał mój komentarz . Napiszę w razie czego raz jeszcze: wspaniały obiadek u Ciebie Malwinko. Bardzo mi się podoba, super!
no i zaburczalo mi w brzuchu…..o tej porze…..mniamniusne…
Bardzo smakowicie wygląda, z przyjemnością bym się poczęstowała.
Kolejna, rewelacyjna propozycja na kurczaka! 🙂
Ja tez dlugo nie moglam sie przekonac do pora, ale teraz nie wyobrazam sobie bez niego zycia. Propozycja swietna, szybka i z pewnoscia smaczna.
aż poczułam zapach 🙂
Jestem jak najbardziej na tak!!;-)
to ode mnie drugie TAK! :))
Yummy & Tasty
i znowu kurczak ciekawie podany 🙂 Pozdrawiam
droga Panno Malwinno, pozwól że pominę to, skądinąd wspaniałe, piękne i pyszne, danie.
Otóż przeczytałam właśnie opis Twojego profilu na bloggerze i po prostu muszę Ci to wyznać – lubię Cię jeszcze bardziej!
Pozdrawiam
Monika
oj cuda serwujesz w swojej kuchni:) pysznie wygląda ten kurczak:) pozdrawiam ciepło
@Moniko- ja pominę mój uśmiech na twarzy;) Dziękuję Ci za miłe słowa- w tym całym życiowym pomieszaniu z poplątaniem, miło usłyszeć coś takiego;)
To jest dokładnie to na co mam ochotę:P
Rewelacyjne połączenie:) Jesteś istną czarodziejką;)
Muszę spróbować, koniecznie! 🙂
pysznie wyglada..ja tez lubie takie polaczenia…narobilas mi smaku,moj obiadek juz sie przetrawil i czuje jakos ze burczy mi w brzuchu:)
Uwielbiam Twoje 'cudowanie' w kuchni 😉
http://www.przysmakiewy.pl
czym mógłbym zastąpić mirin?
Niektórzy zamiast mirinu używają białego wina.
Wypróbowane, bardzo smakowite 🙂 Jutro będzie powtórka