Kurczak smażony z porem i sezamem

przez Malwina

Dzisiejsze danie to kolejna propozycja dla tych, którzy nie mają czasu na gotowanie. Robi się je dosłownie w 10 minut, z pewnością zadowoli wielbicieli kurczaka. Jest lekko pikantne, z mocno wyczuwalną nutką pora. Możemy je podawać z ryżem, bądź tak jak zrobiłam to ja, z makaronem. Por przez długi okres czasu był w naszej kuchni na czarnej liście. W. nie chciał nawet spróbować, jak on smakuje. Przełomem okazał się kurczak w sosie z porów i suszonych pomidorów. Od tej pory por gości u nas bardzo często. Ja osobiście uwielbiam jego smak, szczególnie kiedy jest składnikiem sałatek.

KURCZAK SMAŻONY Z POREM I SEZAMEM (JAPONIA)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi z książki Stir-fries best-ever wok and pan recipes]

  • 2 łyżki nasion sezamu, uprażonych na suchej patelni
  • łyżka oliwy
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 600 g piersi z kurczaka, pokrojonych w kostkę
  • biała część pora posiekana w cienkie plasterki (użyłam dwóch porów)
  • pół czerwonej papryczki chili, pozbawionej pestek i drobno posiekanej (dałam od siebie)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka mirinu 
  • łyżeczka cukru (użyłam brązowego)
  • do podania ryż lub makaron jajeczny do dań z woka
  • sól, świeżo zmielony pieprz
Na patelni rozgrzewamy oliwę i olej sezamowy. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy ze wszystkich stron na złoto. Zdejmujemy z patelni i odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Na patelni rozgrzewamy dodatkową oliwę, smażymy posiekany czosnek i chili przez 2 minuty, dodajemy pora i smażymy dalej, aż zrobi się miękki. Kurczaka wrzucamy z powrotem na patelnię, dodajemy mirin, sos sojowy i cukier, smażymy chwilkę. Jeśli podajemy kurczaka z makaronem wrzucamy go na patelnię razem z kurczakiem. 

Przepis dodaję do akcji Grumków- Z widelcem po Azji .

29 komentarzy
0

Podobne posty:

29 komentarzy

Escapade Gourmande 08/09/2011 - 4:40 pm

Wygląda smakowicie 🙂 Z porem smażonego kurczaka i makaronu nie próbowałam 🙂 Będę pamiętać Twój przepis 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 08/09/2011 - 5:29 pm

Smażony makaron w azjatyckim stylu to uczta dla podniebienia. 😉 Nie znam osoby, która by nie lubiła tego dania.

Odpowiedz
Smakowidło 08/09/2011 - 5:31 pm

Apetycznie wygląda Twoje danie 🙂

Odpowiedz
burczymiwbrzuchu 08/09/2011 - 6:19 pm

Kurczak z porem to idealny obiad dla mojego faceta, polubiłby Cię 🙂

Odpowiedz
aga-aa 08/09/2011 - 7:02 pm

muszę to zrobić!

Odpowiedz
Kamila 08/09/2011 - 7:23 pm

Por w mojej kuchni nie ma zakazu wjazdu, więc przepis tym bardziej przypadł mi do gustu. Pozdrawiam

Odpowiedz
Arvén 08/09/2011 - 7:47 pm

To dla mnie, to dla mnie 😀 Nie dość że szybko to jeszcze same moje ulubione składniki, rzadko mi się zdarza tak dobrze dopasowany przepis 😉

Odpowiedz
martynok 08/09/2011 - 8:01 pm

Mniam! Zapamiętam ten przepis na wypadek kryzysu czasowego 🙂

Odpowiedz
Majana 08/09/2011 - 8:05 pm

Znowu coś smakowitego u Ciebie Malwinko. Bardzo mi sie podoba!:)

Odpowiedz
Majana 08/09/2011 - 8:07 pm

Nie wiem, czy sie dodał mój komentarz . Napiszę w razie czego raz jeszcze: wspaniały obiadek u Ciebie Malwinko. Bardzo mi się podoba, super!

Odpowiedz
Gosia 08/09/2011 - 8:49 pm

no i zaburczalo mi w brzuchu…..o tej porze…..mniamniusne…

Odpowiedz
Avelina 08/09/2011 - 9:45 pm

Bardzo smakowicie wygląda, z przyjemnością bym się poczęstowała.

Odpowiedz
Doctor 09/09/2011 - 4:21 am

Kolejna, rewelacyjna propozycja na kurczaka! 🙂

Odpowiedz
Maggie 09/09/2011 - 7:12 am

Ja tez dlugo nie moglam sie przekonac do pora, ale teraz nie wyobrazam sobie bez niego zycia. Propozycja swietna, szybka i z pewnoscia smaczna.

Odpowiedz
monami 09/09/2011 - 7:31 am

aż poczułam zapach 🙂

Odpowiedz
grumko 09/09/2011 - 9:34 am

Jestem jak najbardziej na tak!!;-)

Odpowiedz
małgo 09/09/2011 - 3:43 pm

to ode mnie drugie TAK! :))
Yummy & Tasty

Odpowiedz
Mona 09/09/2011 - 4:37 pm

i znowu kurczak ciekawie podany 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedz
mnemonique 09/09/2011 - 5:09 pm

droga Panno Malwinno, pozwól że pominę to, skądinąd wspaniałe, piękne i pyszne, danie.
Otóż przeczytałam właśnie opis Twojego profilu na bloggerze i po prostu muszę Ci to wyznać – lubię Cię jeszcze bardziej!

Pozdrawiam
Monika

Odpowiedz
Jolanta szyndlarewicz 09/09/2011 - 5:21 pm

oj cuda serwujesz w swojej kuchni:) pysznie wygląda ten kurczak:) pozdrawiam ciepło

Odpowiedz
Malwina 09/09/2011 - 5:36 pm

@Moniko- ja pominę mój uśmiech na twarzy;) Dziękuję Ci za miłe słowa- w tym całym życiowym pomieszaniu z poplątaniem, miło usłyszeć coś takiego;)

Odpowiedz
Paulina 09/09/2011 - 8:21 pm

To jest dokładnie to na co mam ochotę:P

Odpowiedz
Nemi 10/09/2011 - 8:57 am

Rewelacyjne połączenie:) Jesteś istną czarodziejką;)

Odpowiedz
Anonimowy 10/09/2011 - 11:44 am

Muszę spróbować, koniecznie! 🙂

Odpowiedz
Ewam 10/09/2011 - 4:37 pm

pysznie wyglada..ja tez lubie takie polaczenia…narobilas mi smaku,moj obiadek juz sie przetrawil i czuje jakos ze burczy mi w brzuchu:)

Odpowiedz
Biedr_ona 12/09/2011 - 7:38 pm

Uwielbiam Twoje 'cudowanie' w kuchni 😉

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Anonimowy 24/02/2013 - 7:38 am

czym mógłbym zastąpić mirin?

Odpowiedz
Malwina 24/02/2013 - 8:35 am

Niektórzy zamiast mirinu używają białego wina.

Odpowiedz
Anonimowy 20/10/2013 - 5:19 pm

Wypróbowane, bardzo smakowite 🙂 Jutro będzie powtórka

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies