Hiszpańskie tapas (GP Hiszpanii)

przez Malwina

Wczoraj razem z W. spędzaliśmy wieczór oglądając KSW 16. Na tę okazję postanowiłam przygotować tapas. Są to hiszpańskie przekąski i przystawki podawane na zimno bądź na ciepło. Istnieje wiele historii na temat ich pochodzenia. Jedna z nich podaje, że wymyślił je król Alfons X, który podczas choroby mógł przyjmować jedynie maleńkie kąski, które popijał winem. Kiedy wyzdrowiał rozkazał, by w całej Hiszpanii nigdy nie podawano wina bez zakąsek. Inne źródła informują, że pierwsze tapas były spożywane przez chłopów, którzy potrzebowali przekąsek między głównymi posiłkami, aby móc wykonywać ciężko pracę. 

Przepis dodaję do akcji Adrijah- F1 od kuchni, akcji Usagi- Czas na piknik 2, akcji Karto_flanej- Ekspresowo w kuchni oraz akcji Pluskotki- Zielnik kuchenny 2011. 

FLAMENQUINES Z MARCHEWKĄ 

Składniki (na 4 porcje):

  • 8 młodych marchewek
  • sól
  • 8 plasterków gotowanej szynki
  • 8 cienkich plasterków sera manchego (twardy hiszpański ser owczy)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • bułka tarta do obtoczenia
  • 1-2 roztrzepane jajka
  • wykałaczki do podania
Marchewki myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie około 8 minut lub do momentu aż będą miękkie. Na plastrze wędliny układamy plaster sera, kładziemy marchewkę, posypujemy natką i zwijamy w ciasną roladkę. Kroimy w mniejsze kawałki, zanurzamy w jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na patelni na złotobrązowo. W każdy kawałek wbijamy wykałaczkę- podajemy na ciepło. Równie dobrze smakują jedzone na zimno z dodatkiem sosów. 
W. zachwycił się bez reszty tą przystawką. Ja muszę przyznać, że początkowo miałam małe problemy z formowaniem roladek- później jednak wszystko szło szybko i sprawnie. Sera manchego nie znalazłam, dlatego wykorzystałam twardy żółty ser. Jestem jednak bardzo go ciekawa i będę bacznie się za nim rozglądać w większych supermarketach. 

W mojej książce z hiszpańskimi tapas znalazłam dobrze mi znane roladki z boczkiem. Nowością było tu nadziewanie owoców pistacjami i prażonymi na maśle migdałami. W przepisie nadziewano nie tylko suszone śliwki, ale także daktyle- jak dla mnie pomysł rewelacyjny. Miałam troszkę problemów z zakupem odpowiedniego boczku, ostatecznie skończyło się na tym, iż uprzejma pani w sklepie zamiast ukroić mi proszone przeze mnie 15 cienkich plasterków,z rozpędu ukroiła mi pół kilograma. Nie sprzeciwiałam się jednak, bo wędlina była wyjątkowo ładna, a tak dobrych przekąsek nigdy za wiele. 

OWOCE OTULONE BOCZKIEM

Składniki (na 4 porcje):

  • 12 suszonych śliwek bez pestek
  • 12 suszonych daktyli
  • 24 całych migdałów
  • 24 pistacji
  • masło
  • 2 banany
  • 125 g cienkich plasterków wędzonego boczku*
Śliwki moczymy przez 2 godziny w ciepłej wodzie (moje były świeże i miękkie, więc ten etap pominęłam). Daktyle pozbawiamy pestek. Pistacje obieramy ze skorupek, migdały zalewamy gorącą wodą i obieramy. 
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, smażymy migdały na złoto. Odstawiamy do przestudzenia. Śliwki i daktyle nadziewamy migdałem i pistacją. Zawijamy w plasterek boczku i spinamy wykałaczką. 
Banany obieramy, owijamy boczkiem, kroimy na mniejsze kawałki i spinamy wykałaczką. Owoce wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 5-10 minut aż boczek się przyrumieni. 
*potrzebujemy około 15 większych plasterków boczku (z jednego plastra robiłam po dwie roladki). Pamiętajmy, że boczek nie może być zbyt cienki, ponieważ później będzie się rozpadał przy formowaniu roladek. 

19 komentarzy
0

Podobne posty:

19 komentarzy

DaisyDukes 22/05/2011 - 5:42 pm

jestem po prostu zaczarowana! genialny pomysł na przystawki 🙂

Odpowiedz
kabka 22/05/2011 - 5:55 pm

znam smak i uwielbiam śliwek w boczku, z daktylami na pewno wyszły równie pyszne 😉

Odpowiedz
Lekka 22/05/2011 - 5:56 pm

Ślinka mi cieknie, jak to widzę – nigdy nie jadłam tapas, a to Twoje wygląda tak, że najchętniej zjadłabym wszystkie!:) Te z boczkiem również.:)
Nadmieniam, iż jestem świeżo po kolacji…
🙂

Odpowiedz
Arvén 22/05/2011 - 6:18 pm

Obie wersje mi się podobają – ale na owoce z boczkiem chyba się nie porwę 😀

Odpowiedz
mezczyzna-gotuje 22/05/2011 - 6:22 pm

Ile różnych ciekawych propozycji 🙂 No pewnie nieźle osłodziły przegraną Pudziana 🙂

Odpowiedz
Kasia 22/05/2011 - 6:26 pm

Takich tapasów jeszcze nie jadłam – na pewno wypróbuję 🙂

Odpowiedz
Avelina 22/05/2011 - 6:36 pm

Fajne przekąski na imprezy

Odpowiedz
flusso 22/05/2011 - 7:58 pm

Jakie cudowności, aż ślinka kapie na klawiaturę 🙂

Odpowiedz
arek 22/05/2011 - 10:46 pm

Stawiam na te boczkowe – poprosze jak bede mial wieczor kinowy nastepnym razem! Juz sie ciesze…

Odpowiedz
Amber 23/05/2011 - 5:50 am

Hiszpanie dobrze się znają na dobrej kuchni. Po każdej hiszpańskiej podróży przywożę nowe pomysły na tapas.Mam tę samą książkę.Twoje tapas są bardzo udane.Pyszny widok!
Pozdrawiam.

Odpowiedz
żenia 23/05/2011 - 6:04 am

Lubię takie smaczne podjadanie:) banana w boczku nie jadłam, ale śliwki uwielbiam:)
Pozdrawiam

Odpowiedz
Malwina 23/05/2011 - 6:17 am

Arven- połączenie owoców z boczkiem jest bardzo smaczne- mój Połówek na początku sceptycznie podchodził do banana, ale zjadł ze smakiem;)

Mariuszu- akurat my liczyliśmy na to by Pudzian przegrał, co jak co do MMA to on się nie nadaje.

Odpowiedz
Magda 23/05/2011 - 8:22 am

cudne! aż mi się zamarzył leniwy telewizyjny wieczór.. oczywiście z takimi tapas i kuflem piwa 😀

Odpowiedz
goh. 23/05/2011 - 9:04 am

super przystaweczki, jadłam ostatnio suszone śliwki otoczone szyneczką – po prostu niebo w gębie:D

Odpowiedz
Kasinka 23/05/2011 - 9:34 am

Takie przekąski to na każdą okazję pasują, bardzo ładnie wyglądają

Odpowiedz
Monica 23/05/2011 - 1:06 pm

Te z marcheweczką prezentują się niezwykle ślicznie 🙂

W ogóle, fajne są takie "zawijane" przekąski, mają swój nieodparty urok płynący z … zawijania 🙂

Pychoty 🙂

Odpowiedz
bastamb 23/05/2011 - 4:05 pm

Przepisy genialne…a te banany…mniammmm….a jutro robie z marchewka…pozdrawiam Malwinko….

Odpowiedz
Ewam 23/05/2011 - 4:18 pm

Malwinko…super pomysly zaserwowalas…uwielbiam sliwki owiniete boczusiem ,ale bananow w boczku nie robilam jeszcze,warto o tym pamietac bo przyda sie jako pomysl np na grilla:)

Odpowiedz
Biedr_ona 24/05/2011 - 7:22 pm

Takie przekąski.. to bym chętnie skonsumowała.. ;-D

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies